Dvojitý chod zajaca s brusnicami, šampiňónmi a Spätzle

Predslov:

Na prípravu tohto jedla je potrebné nachystať všetko vopred, jeho chuť má potom svoj úžasný efekt.

Suroviny na varenie

Pre 4 osoby

·         500g kvalitného králičieho mäsa / najlepšie predné alebo zadné štvrte/

·         150g hliva ustricová alebo kuriatka

·         100g  pečiarky alebo malých šampiňónov

·         2 strúčiky cesnaku

·         3-4 popučených bobuliek borievky

·         1 vetvička rozmarínu

·         33cl sladké, tmavé pivo

·         1 lyžica červeného vinného octu

·         1 bobkový list

·         2 klinčeky

·         50ml Armagnac

·         zelené Tabasco

·         1 veľká mrkva

·         1 veľká červená cibuľa

·         200g pancetta alebo údená slanina na kocky

·         15g múky

·         200ml teľacieho vývaru

·         20g bio brusníc

·         3 veľké lyžice creme fraiche / kyslá smotana/

·         4 chrbty zajaca

·         olivový olej

·         hrubá soľ a korenie na dochutenie

Na Spätzle:

·         500g múky

·         6 vajec

·         200ml vody

·         soľ

·         rastlinný olej


Potrebné príslušenstvo:

 

·         liatinový rošt Cast Iron Grid

·         liatinový kotlík Cast Iron Dutch Oven

·         kliešte Cast Iron Grid Lifter

·         konvEGGtor

·         panvica Paella Grill Pan

Deň vopred:

Nevyhoďte šťavu z mäsa, ak ste ho uschovali vo vákuovom vrecku alebo ak bolo zamrznuté. Môžete ju použiť neskôr pri vašej príprave.

1.  Zajačie mäso nakrájajte na kocky asi 2x2 cm, osoľte a okoreňte. Olúpte hríby aby boli čisté a nakrájate na polovicu. Očistite si cesnak a nakrájajte ho, popučte borievkové bobuľky a najemno nasekajte rozmarín. Hoďte mäso a hríby do umelej alebo nerezovej misky a polejte pivom tak aby bolo mäso ponorené./ odložte si pivo ktoré vám ostalo/. Pridajte cesnak, borievkové bobuľky, rozmarín, vínny ocot, bobkový list, klinčeky, Armagnac, pár kvapiek Tabasca a trochu čerstvo podrveného čierneho korenia, dobre všetko premiešajte a nechajte marinovať v chladničke.

Na druhý deň:

2.  Zohrejte EGG a liatinový rošt Cast Iron Grid na teplotu 200°C. Mäso z marinády vyberte a nechajte na sitku odkvapkať.Samozrejme marinádu si odložíme na neskoršie použitie. Nakrájajte si mrkvu na 2x2cm veľké kocky a cibuľu na štvrťky.

3.  Vložte kotlík Dutch Oven bez jeho krytu na liatinový rošt Cast Iron Grid  a zatvorte EGG. Počkajte pokiaľ sa spodok kotlíka poriadne rozohreje, nalejte trochu olivového oleja a hoďte pancettu a osmažte do jemne zlatista. Osmažte tiež mrkvu, cibuľu a pridajte postupne odkvapkané mäso a hríby. A zmiešajte spolu s múkou.

4. Vyberte kotlík z EGG a pomocou klieští zdvihnite aj liatinový rošt. Do EGG vložte konveEEGtor  nohami  nahor na keramický vnútorný kruh a potom položte kotlík priamo na konvEEGtor. Potom pridávajte pekne postupne jedno po druhom- teľací vývar, odložené pivo, mäsová šťava, marináda a nakoniec brusnice.

5.  Položte vrchnák na kotlík a nechajte mäso podusiť na 45 až 60 minút na teplote približne 150°C až do zmäknutia ale aby sa neprevarilo. Dajte pozor, aby mäso moc nevrelo, lebo by stratilo šťavu. Vyberte kotlík z konveEGtoru a položte rošt medzi ne.

6. Nakoniec, vmiešajte creme fraiche a dochuťte soľou a čiernym korením. Pripravujte toto mäso vždy vopred. Chutí omnoho lepšie.

7.  Teraz si vyrobíte Spätzle. Zmiešajte múku, vajcia a štipku soli. Pridávajte vodu tak, aby ste dosiahli pekne hladké, napriek tomu kompaktné ľahké cesto. Dajte variť väčší hrniec s vodou, trochu osoľte, kvapnite olivový olej. Na hrniec položte sitko na Spätzle alebo na halušky a pretlačte cesto do vriacej vody. Varíte asi 2 minúty. Keď sú cestoviny uvarené, opláchnite ich studenou vodou a precedíte. Uložte do chladničky.

Tesne pred servírovaním:

8.  Zohrejte  dusené mäso v kotlíku na teplotu min 60°C, medzitým, zohrejte EGG a liatinový rošt Cast Iron Grid na teplotu 225°C. Posypte  4 zajačie filety soľou a na pár minút pogrilujte, otáčajte /medium rare/. Potom ich vytiahnite z EGG, nechajte postáť pod alobalom a zohrejte Spätzle.

9.   Do panvice na grilovanie /Paella grill pan/ nalejte trochu olivového oleja a položte na rošt. Na olej prihoďte Spätzle a za stáleho miešania zohrejte. Spätzle naservírujte do stredu taniera. Naporcujte filety na pekné plátky, naaranžujte ich pekne vedľa seba a dochuťte soľou. A na druhú stranu taniera naservírujte duseného zajaca.

 

Dobrú chuť!!!

 

Nastavenie Big Green Egg formy vareniaNastavenie Big Green Egg formy varenia

Teploty a časy varenia v Big Green Egg

 

 


Najpredávanejšie

Informácie

Výrobcovia / značky

Zľavnený tovar

Dodávatelia

Žiadny dodávateľ

Štítky