Grilované husacie prsia s fazuľovým pyré, zelerovým šalátom a husacím stehienkom

 

Ingrediencie:

Pre 4 osoby

·         4 stehná z mladej(divej) husi

·         1 malý zväzok zeleru

·         1 šalotka

·         1 strúčik cesnaku

·         1PL slnečnicového oleja

·         1 vetvička tymiánu

·         Jedna 300g konzerva obyčajnej fazule

·         1 bio citrón

·         1 jablko (Granny Smith)

·         3Pl olivového oleja

·         2 husacie filety

·         1 vetvička maggi (ligurček lekársky)

      


Potrebné príslušenstvo

·         liatinový rošt Cast Iron Grid

·         liatinové kliešte Cast Iron Grid Lifter

·         convEGGtor

·         rukavica The Pitt Mitt BBQ Glove

EGG nastavenie

Pripravte svoj EGG na priame grilovanie s použitím liatinového roštu, potom podľa postupu prípravy zmeníte EGG na nepriame grilovanie s použitím antikorového roštu a convEGGtora.

Postup

1. Zapáľte drevné uhlie v EGGu a zohrejte spolu s liatinovým roštom na teplotu 180°C. Z každej strany ugrilujte husie stehná a každé zvlášť zabaľte do alobalu. Pomocou klieští vyberte liatinový rošt z EGG. Nastavte si convEGGtor a vložte antikorový rošt dovnútra. Na rošt položte v alobale zabalené stehná a zatvorte kopulu EGGu. Položením convEGGtora teplota padne na približne 130°C. Mierne pootvorte vzduchový ventil a(alebo) dvojfunkčný liatinový vrchnák, aby teplota zostala na 130°C. Nechajte stehná variť približne na 2,5 hodiny až pokiaľ mäso takmer odpadáva od kosti.

2. Medzitým vyberte tie najhrubšie zelerové stonky. Otrhajte fúziky zo stoniek, odložte si zvlášť stonky a fúziky. Zo stredu stonky otrhajte pekné mladé lístky, ktoré si odložíte. Narežte mladé stredné stonky na tenké prúžky a dajte do ľadovej vody. Očistite a nasekajte šalotku a cesnak. Vo veľkom hrnci na variči si dajte hriať slnečnicový olej a narýchlo orestujte šalotku, cesnak, tymián a zelerové fúziky. Pridajte 1 liter vody a 5g soli. Nechajte zovrieť, potom stíšite a varíte 15 minút.

3. Nalejte vývar cez sítko, dajte naspať do hrnca a znovu dajte variť. Pridajte 8 hrubých zelerových stoniek a varíte približne 3 minúty. Precedíte, a znovu vývar vlejeme do hrnca. Opláchnite fazuľu v sítku pod tečúcou vodou a dajte ju zohriať vo vývare. Naberačkou vyberte fazuľu a pomixujte v kuchynskom robote alebo v mixéri na hladký krém, pridajte toľko vývaru koľko treba. Do krému nastrúhajte citrónovú kôru z polovice citróna, prekrojte ho a z jednou polovicou citróna vytlačíte šťavu do krému. Dochutíte čiernym korením a dobre premiešajte. Vyberte stehná z roštu a s použitím rukavice Pit Mitt BBQ Glove a opatrne ich odbaľte z alobalu. Stehná dajte naspäť a pečte približne 20-25 minút.

4. Vyberte stehná z EGG a nechajte trocha schládnuť. Ešte predtým ako úplne vychládnu vyberte kosť od mäsa, pôjde to ľahšie. Medzitým dajte preč rošt a convEGGtor. A s použitím klieští do EGG vložte liatinový rošt a zohrejte na teplotu 180°C. Medzitým precedíte prúžky zeleru a najemno nasekajte zelerové lístky. Jablko odkrojte na štvrtiny, odrežte jadro jablka a dve odkrojené štvrťky jablka narežte na prúžky.(ostatok môžete jednoducho zjesť). Vytlačte šťavu z druhej polovice citróna. Zmiešajte husacie mäso s prúžkami zeleru, jemne nakrájanými zelerovými lístkami a kúskami jablka. Polejte citrónovou šťavou a 3 lyžicami olivového oleja. Dochuťte soľou a čiernym korením.

5. Husacie prsia si osoľte a okoreňte a na rošte grilujte približne 10 minút z oboch strán, až pokiaľ nebudú v strede mäsa ružové. Dajte grilovať už predvarené zelerové stonky len na krátko z oboch strán. Zohrejte fazuľový krém v hrnci na variči.

6. Vyberte husacie prsia z roštu a nechajte odstáť na 2 minúty. Medzitým najemno nasekajte listy z maggi a zmiešajte s olivovým olejom. Prsia narežte na pekné plátky a rozdeľte na taniere aj s fazuľovým pyré a z grilovaným zelerom. Pokvapkajte olejom z maggi a podávajte šalát na tanieri alebo zvlášť.

 

Nastavenie Big Green Egg formy vareniaNastavenie Big Green Egg formy varenia

Teploty a časy varenia v Big Green Egg


Najpredávanejšie

Informácie

Výrobcovia / značky

Zľavnený tovar

Dodávatelia

Žiadny dodávateľ

Štítky