Elenkin fajnový tvarohový a makový závin

Uverejnené: 21.04.2020 - Kategórie: Recepty

Recept na fajnový Elenkin tvarový a makový závin.

Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg

Ingrediencie cesto:

  • 400 g múka špaldová polohrubá
  • 100 g múka špaldová celozrnná
  • 3 dl mandľové mlieko
  • 100g - 150g kokosového cukru (podľa chuti)
  • 1 kocka čerstvého droždia alebo domáci kvások
  • 1 dl slnečnicového oleja
  • štipka soli

Ingrediencie plnka:

  • 220 g mletého mak
  • 2 balenia tvarohu
  • 1 hrsť sušených hrozienok
  • 1 dl rumu na hrozienka
  • 90 -150 g kokosového cukru (podľa chuti)
  • 2 čl pomarančovú kôry
  • 1 dl mandľového mlieka
  • 1 žĺtko na potretie

Predpríprava:

Najskôr si s láskou pripravými domáci kvások alebo do misky pomrvíme celú kocku droždia, pridáme lyžičku cukru a múky a asi 1,5 dcl teplého mandľového mlieka. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť. Do väčšej misky pridáme dobre preosiatu múku, pridáme cukor, soľ a olej. Následne pridáme so múky podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré pomaly k tejto mase dolievame a vypracúvame zmes na jemné cesto, ktoré necháme cca pol hodinu prikryté utierkou nakysnúť.
Nachystáme si makovú plnku: Mlieko povaríme v hrnci s cukrom, pomletý mak a postrúhanú pomarančovú kôru. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme za hrsť sušených hrozienok aspoň 1 hodinu marinovaných v rume, premiešame a odložíme k použitiu. 
Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg
Nachystáme so tvarohovú plnku: Do misky vysypeme tvarom, pridáme 1 čajovú lyžičku nastrúhanéj pomarančovej kôry a za hrsť sušených hrozienok aspoň 1 hodinu marinovaných v rume, premiešame a odložíme k použitiu.
Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg
Pripravíme si pečiaci papier, z ktorého si vystrihneme kruh o priemere kruhu kameňa na pečenie.
Príprava:
Cesto si rozdelíme na dve pomerne rovnaké časti. Na pomúčenej doske každé cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm v tvare obdĺžnika (radšej menší obdĺžnik a nechať dobre nakysnúť) a rovnomerne nanesieme  potrieme jeden pripravenou makovou plnkou a druhý tvarohovou plnkou. Po nanesení plnky cesto po krajoch ovinieme do rámu a zvinieme do závinu. Preložíme na pripravený vystrihnutý papier na pečenie. Povrch jemne potrieme pripraveným rozmiešaným žĺtkom a necháme ešte chvíľu nakysnúť.
Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg
Medzitým si zapálime s pomocou LOOFTLIGHTERa drevné uhlie. Predtým však si násypku drevného uhlia v ohnisku zeleného vajíčka Big Green Egg naplníme do plna. Necháme chvíľku drevné uhlie na voľno tlieť a následne vložíme do vajíčka convEGGtor s kameňom na pečenie a necháme akumulovať a teplotu vyhriať na 200 °C.
Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg

Po nakysnutí potretých závinov tieto preložíme do 200 °C vyhriateho zeleného vajíčka Big Green Egg priamo na kameň na pečenie a pečieme cca 25 - 30 minút. Pred vybratím skontrolujeme vpichom špajdle. Ak už maková nelepí, vyberáme a dobrú chuť!

TIP: použite liatinový pekáč veľký "skillet," do ktorého na pečiaci papier položte záviny. Pekáč udrží rozťahujúce sa záviny a tieto sa nerozteču, resp. toľko nepopraskajú.

Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg

Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg

A tento tvarohový chutil fakt skvele :)

Tvarohový a makový závin pečený v zelenom vajíčku Big Green Egg

Podobné články

Prihláste sa a ohodnoďte článok

Zdieľajte