Grilovací wok z uhlíkovej ocele - starostlivosť a návod na používanie

Uverejnené: 02.08.2020 - Kategórie: ZAUJÍMAVOSTI

Grilovací wok z uhlíkovej ocele - starostlivosť a návod na používanie

Wok Big Green Egg je dizajnovaný pre konvEGGtorový kôš a určený  na používanie v Big Green Egg vo verziách Large a XLarge

Big Green Egg wok z uhlikovej ocele

Používanie grilovacieho woku z uhlíkovej ocele z rady Big Green Egg

• Pred prvým použitím wok dôkladne vyčistite  čistiacou špongiou s jemným čistiacim prostriedkom napríklad Jar-ou a teplou vodou. V nádobe sa nachádza malé množstvo oleja, ktorý bol použitý ako ochranný prostriedok pri jeho výrobe a umytím teplou vodou a čistiacim prostriedkom ho tak pred samotným používaním bezpečne odstránite. Wok utrite utierkou alebo uterákom dosucha.

• Vajíčko Big Green Egg vyhrejte na teplotu 200 až 230 °C a do konvektorového koša vložte prázdny grilovací wok. Zatvorte kupolu vajíčka a nechajte wok zahriať cca 10 až 15 minút, alebo kým jeho povrch čiastočne nestmavne. Potom si už môžete byť istí, že všetky zvyšky oleja z výrobného procesu sú dokonale odstránené.

• Vyberte wok z vajíčka a nechajte ho vychladnúť. Studený ho ešte raz vyčistite  teplou vodou a jemným čistiacim prostriedkom. Vysušte wok utierkou alebo uterákom a vložte späť do vajíčka, aby dôkladne vyschol.

• Do suchého woku  pridajte 2 polievkové lyžice rastlinného oleja a nechajte ho minútku rozohriať. Potom pomocou ochrannej rukavice uchopte rukoväť woku a krúživými pohybmi zabezpečte, aby sa olej rovnomerne rozdistribuoval po panvici. Wok úplne vyberte z vajíčka a naskladanou papierovou utierkou a pomocou klieští dosiahnite rovnomerné naolejovanie.

• Wok opäť vložte do vajíčka a nechajte ho niekoľko minút riadne vypáliť. Potom ho opäť vyberte z vajíčka. Teraz je váš wok pripravený na bežné používanie.

 Big Green Egg wok z uhlikovej ocele

Čistenie a starostlivosť

• Po každom použití woku ho opláchnite teplou vodou. Nepoužívajte ŽIADNE ČISTIACE PROSTRIEDKY!  Na odstránenie potravín z varenia a z prípravy jedla používajte výhradne špongiu. Vždy dosucha osušte utierkou. Pár kvapkami rastlinného oleja a pomocou papierovej utierky wok ochránite jemným naolejovaním. Týmto prístupom tak svoj wok starostlivo pripravíte na uskladnenie a na ďalšie použitie.

Big Green Egg wok z uhlikovej ocele

Správne používanie

• Keramické ohnisko naplňte z dvoch tretín drevným uhlím a uprostred ho zapáľte ideálne s použitím plynového alebo pevného zapaľovača Big Green Egg. Potom vložte konvektorový kôš  a nechajte vyhriať vajíčko na 200 °C teplotu.

Dajte pozor a nikdy rýchlo neotvárajte kupolu vajíčka Big Green Egg s tlejúcim drevným uhlím! Vždy otvárajte kupolu vajíčka veľmi pomaly, postupne tak, že spočiatku kupolu len pootvorte do výšky 2-3 cm a nechajte prichádzajúci vzduch (kyslík) okolo plameňov pomaly zreagovať a vyprskať sa, takže bezpečne otvoríte horúcu kupolu a zabránite prípadnému nežiadúcemu vzplanutiu smerom k vám. Opakujeme: „kupolu zeleného vajíčka Big Green Egg vždy otvárajte postupne vždy o cca o dva centimetre, až kým ho úplne neotvoríte. Predovšetkým pri varení pri  teplotách nad 150 °C si treba na reakciu vzplanutia pri otváraní kupoly dať pozor a otvárať poklop naozaj pomaly.

• Pomaly otvorte kupolu vajíčka (počítajte s tým, že otvorením kupoly môže s prístupom kyslíka k tlejúcemu drevnému uhliu dôjsť k vzplanutiu plameňa) a vložte wok do konvektorového koša. Zatvorte kupolu vajíčka a niekoľko minút wok zahrievajte. Opäť pomaly otvorte kupolu a pridajte do woku  pár kvapiek oleja na varenie (tu môžete byť skromný, pretože váš wok na  prípravu  jedla skutočne nepotrebuje veľa tuku). Kupolu už nezatvárajte. Nezabudnite vždy  používať ochrannú EGGmit rukavicu. Pri miešaní  jedla držte lopatku  takisto neustále v ochrannej rukavici, aby ste predišli nežiadúcemu popáleniu sa. Následne úplne zatvorte spodné dvierka a nechajte ich uzatvorené počas celej prípravy jedla vo woku.

• Olej premiešajte lopatkou. Keď začne olej dymiť, pridajte do woku potrebné ingrediencie. Varte za stáleho miešania, až kým nebude pokrm hotový. Nakoniec wok opatrne zložte z vajíčka a umiestnite ho na žiaruvzdorný povrch.

 Big Green Egg wok z uhlikovej ocele

Upozornenie:

Vždy, keď budete variť s otvorenou kupolou vajíčka po dlhší čas, nezabudnite zatvoriť spodné dvierka. Tým znížite riziko vzplanutia ohňa. Zatvorené spodné dvierka totiž zabránia prísunu väčšieho množstva kyslíka do priestoru tlejúceho drevného uhlia.  V prípade, že sa tlejúce drevné uhlie príliš rozpáli, zatvorte kupolu a mierne otvorte spodné dvierka a regulačný vrchnák. Pomalý prietok vzduchu teplotu vo vajíčku následne zreguluje.

 Big Green Egg wok z uhlikovej ocele

Carbon Steel Grill Wok: 120779

Podobné články

Prihláste sa a ohodnoďte článok

Zdieľajte