História zeleného vajíčka Big Green Egg

Uverejnené: 15.04.2020 - Kategórie: Novinky

Originál kamado už od roku 1974. Vylepšená klasika.

Od prvého predstavenia zeleného vajíčka Big Green Egg získalo grilovanie enormnú obľubu. Pred príchodom Big Green Egg bolo možné pripravovať a grilovať len jednoduché a obmedzené druhy jedál. So zeleným vajíčkom prišiel na trh dokonalý multifunkčný vonkajší varič. Prvýkrát sa podarilo kompletnú vonkajšiu kuchyňu zlúčiť do jediného zariadenia. Ale ako vlastne vzniklo kamado, kedy a kde sa používalo a aký je príbeh unikátnej značky Big Green Egg?

História Big Green Egg

Už od roku 1974

Väčšine Európanov bolo kamado predstavené až v 21. storočí. História keramického grilovania však začína asi pred 5 000 rokmi u Tandoori peci, teda väčšieho hlineného hrnca bez veka, ktorý bol používaný ako pec na pečenie chleba a varenie mäsa.

Tento ázijský predchodca kamado je spájaný s neskorším mushikamado, tzv. ryžovým varičom, ktorý pred 100 rokmi dostal veko. Vďaka veku bolo možné, okrem iného, udržiavať a regulovať teplo vo vnútri a mushikamado sa tak stalo zaujímavým varičom. Samotný príbeh však začína v roku 1974, kedy sa ázijské kamado predstavilo USA.

História Big Green Egg

Úplne prvý import

V tomto roku začal americký zakladateľ Big Green Egg Ed Fischer, ktorý z Japonska už dovážal hracie automaty značky Pachinkos, importovať aj mushikamado. Okamžite bol totiž presvedčený, že tento keramický varič v tvare vajca bude pre grilovanie obrovským prínosom a pozitívnou zmenou.

Uzavretý systém a keramika ako základný materiál v kombinácii s tvarom zaisťovali, okrem iného, reguláciu teploty, prúdenie vzduchu a nižšiu spotrebu paliva než štandardné grily v tej dobe. Pripravované ingrediencie navyše chutili skvele. O tom však musel Ed Fischer presvedčiť zákazníkov svojho obchodu v Atlante (Georgia, USA). Nechal ich teda ochutnávať jednoduché a obľúbené jedlá varené na kamado ako napríklad grilované kuracie krídla, bôčik a iné koštovky. To sa ukázalo ako veľmi dobrý ťah!

História Big Green Egg

Krehká keramika

Kvalita ázijských kamado však mala svoju slabinu. Farebná keramika dovážaných kamado bola veľmi krehká, čo viedlo k častému poškodeniu počas prepravy a k praskaniu pri rýchlych zmenách teploty počas varenia. Bolo potrebné, aby keramika bola pevnejšia, odolnejšia a hlavne ľahšia. Naviac aby mala tiež lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Začalo sa teda s hľadaním tej správnej keramiky.

 História Big Green Egg

Vlastná výroba a NASA keramika

Technologický inštitút v Georgii vyvíjal ľahkú keramiku od šesťdesiatych rokov. Jeho hlavným cieľom bolo nájdenie keramiky, ktorá by vydržala extrémne teplo, okrem iného aj pre vesmírne aktivity NASA. Žiaruvzdorné keramické dlaždice raketoplánov boli totiž počas letu vystavené extrémne vysokým teplotám. Jeden z priateľov Eda Fishera pracoval na fakulte, kde bol tento typ keramiky vyvinutý. Pomohol mu vybrať najlepšie keramiku pre Big Green Egg a továreň na špičkovej technologickej úrovni, kde by sa mohla vyrábať. Od tej chvíle získalo vajíčko tú správnu keramiku a taktiež charakteristickú pevnú glazúru zelenej farby. V polovici 90. rokov sa tak zelené vajíčko Big Green Egg stalo skutočnosťou!

Prečítajte si viac o dokonalej keramike Big Green Egg

Chutná história zeleného vajíčka Big Green Egg

Zelené vajíčko spoznáva Európu

Nové kamado sa za desiatky rokov osvedčilo. Doprava prestala byť problém a zdokonalená verzia zeleného vajíčka Big Green Egg získala schopnosť zvládnuť obrovské teplotné výkyvy s ľahkosťou a nekonečnou frekvenciou. Kombinácia materiálov a spôsobu výroby keramiky sa odvtedy nezmenila.

Takmer o 5 rokov neskôr bolo na čase zamieriť do Európy. Holandský obchodník Wessel Buddingh počas svojej rodinnej návštevy v Atlante kúpil Big Green Egg a priviezol si ho domov do Holandska. Wessel Buddingh ', vtedajší dovozca tehál, videl, ochutnal a okamžite rozpoznal potenciál tohto grilu 2.0. Výsledok? V roku 2001 dorazil do prístavu v Rotterdame kontajner Big Green Egg. Takto sa začala tvoriť nová kapitola v histórii Big Green Egg.

 Big Green Egg v Holandsku

Ako Big Green Egg dobilo Európu

O 50 rokov neskôr

Potom, čo Wessel a jeho tím umiestnili Big Green Egg na mapu Holandska, nasledoval zvyšok Európy. Ako premiová značka dnes distribuuje 7 modelov a príslušenstvo do viac ako 40 krajín v Európe. Veď na Slovensko do Považskej Bystrice prvé zelené vajíčka Big Green Egg dorazili už na jar 2004.

S takmer 50 rokmi skúseností vo svete keramických pecí/grilov na drevné uhlie je Big Green Egg medzi kamado známe ako "evergreen" s doživotnou zárukou na keramiku. Ale príbeh pokračuje. Big Green Egg naďalej investuje do možných vylepšení. Základ však zostáva stále rovnaký, ale občasná malá zmena, vylepšenie alebo špeciálne príslušenstvo spôsobí veľký rozdiel v užívaní. Aby sa varenie na keramickom zelenom vajíčku Big Green Egg stalo ešte jednoduchším a zábavnejším!

Big Green Egg dobilo Slovensko :)

Podobné články

Prihláste sa a ohodnoďte článok

Zdieľajte