Pizza prosciutto

Uverejnené: 21.11.2019 - Kategórie: Recepty

Ingrediencie:

CESTO:

  • 250 g múky (prednostne typ "00") + extra na posyp
  • 150 ml vlažnej vody
  • 20 g čerstvých kvasníc alebo 7 g suchého droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 1 polievková lyžička olivového oleja

 PARADAJKOVÁ OMÁČKA:

  • ½ červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10 čerstvých listov bazalky
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 plechovky lúpaných paradajok, každá 400 g

OBLOHA:

  • 1 mozzarella
  • 10 olív kalamata
  • ½ červenej cibule
  • 8 plátkov parmskej šunky
  • 60 g strúhaného zrelého syra
  • olivový olej
  • 16 čerstvých listov bazalky

V mise zmiešajte múku so štipkou soli. V druhej mise zmiešajte vlažnú vodu s kvasnicami a cukrom, po tom vmiešajte do múky. Miešajte 1 minútu a pridajte olivový olej. Po tom dôkladne miešajte cesto najmenej 5 minút. Takto pripravené cesto nechajte 60 minút zakryté vlhkou utierkou v mise odpočívať.

Medzitým nakrájajte červenú cibuľu a cesnak na omáčku. Listy čertsvej bazalky nakrájajte najemno. Ohrejte olivový olej v panvici a pár minút restujte cibuľu a cesnak. Pridajte paradajky, varte približne 2 minúty a nakoniec pridajte bazalku. Omáčku dochuťte soľou a korením.

Naplňte zelené vajíčko drevným uhlím tesne ku kraju ohniska. Uistite sa, že kusy dreveného uhlia nie sú príliš veľké. Zapáľte drevné uhlie pomocou looftlighter . Po zapálení nechajte regulačny vrchnák a dvierka pre reguláciu vzduchu v dolnej časti keramickej základne na 20 minút úplne otvorená, pokiaľ nebudé uhlie celé žeravé.

Zelené vajíčko zahrejte na teplotu 300 ° C.

Umiestnite konvEEGGtor a rošt do zeleného vajíčka a asi po 5 minútach položte na rošt  kameň na pečenie . Zavrite veko a nechajte kameň na pečenie asi 15-20 minút dôkladne zahriať. Priveďte teplotu späť na 300 ° C. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti a vytvarujte do bochníkov. Podložku pre prípravu pizze posypte múkou a prvú polovicu cesta vyvaľkajte valčekom do hrúbky 1 milimeter.

Posypte lopatu na pizzu múkou a vyvaľkané cesto položte na lopatu. Pomocou naberačky naberte polovicu omáčky a rozotrite ju na pizzu od stredu smerom ku krajom. Medzi omáčkou a vonkajšou hranou pizze nechajte malú medzeru. Suroviny na oblohu pizze rozdeľte na dve polovice, aby ste mohli pripraviť aj druhú pizzu. Mozzarellu nalámte na kúsky a posypte pizzu. Pridajte strúhaný syr a olúpanú a na krúžky nakrájanú cibuľu.

Posypte kameň na pečenie múkou. Tým zabránite lepeniu cesta a zároveň zistíte či je kameň na pečenie dostatočne zahriaty. Ak múka nezmení farbu nie je kameň na pečenie ešte dostatočne horúci. Ak múka začne pomaly tuhnúť a voňať je kameň na pečenie pripravený na pečenie. Pripravenú pizzu presuňte pomocou lopaty na horúci kameň na pečenie, zatvorte veko a pečte asi 6 minút kým nie je pizza hotová. Po upečení rozdeľte polovicu parmskej šunky na pizzu, posypte bazalkou a pokvapkajte olivovým olejom. Rovnakým spôsobom pripravte aj druhú pizzu.

 

Dobrú chuť !!!

Prihláste sa a ohodnoďte článok

Zdieľajte