Zeleninová polievka s restovanou a grilovanou zeleninou podávaná s pestom

Uverejnené: 11.12.2019 - Kategórie: Recepty

Ingrediencie:

Polievka:

  • 1 pór
  • 1 malý zeler
  • 12 malých mrkiev (žltá a oranžová)
  • 1 fialový sladký zemiak
  • 2 červené cibule
  • 1 malá maslová tekvica
  • 1 červená paprika
  • olivový olej
  • 3 kocky zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 muškátový orech

Pesto:

  • 50 g vlašských orechov
  • 50 g strúhaného zrelého syra
  • 50 ml orechového oleja (vlašský orech)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 20 g plochej listovej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Príloha:

  • sedliacky chlieb
  • 50 ml extra panenského olivového oleja

Umiestnite liatinový polmesiacový rošt do zeleného vajíčka , zapáľte drevné uhlie a zahrejte na teplotu 180 °C. Uistite sa, že uhlie dobre horí. Medzitým zmiešajte všetky ingrediencie na pesto a mixujte kým nezískate hladkú zmes. Pridajte citrónovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti.

Groentensoep met gegrilde groenten

Polovicu póru nakrájajte na približne ½ cm široké kolieska. Druhú polku nechajte v celku. Očistite zeler, sladký zemiak a jednu červenú cibuľu. Takto pripravený zeler a červenú cibuľu nakrájajte. Maslovú tekvicu nelúpte a nakrájajte ju na prúžky približne 1 cm široké. Nakrájajte 8 mrkiev a sladký zemiak na približne ½ cm hrubé prúžky. Zvyšok mrkvy nakrájajte pozdĺžne na polovice.

Celú polovicu póru, nelúpanú červenú cibuľu a papriku položte priamo na rozžeravené uhlie a nechajte restovať, veko zatvorte. Zeleninu občas pootočte. Medzitým potrite z oboch strán olivovým olejom kúsky maslovej tekvici, zeleru a sladké zemiaky. Takto pripravené kúsky zeleniny a polovičky mrkiev dajte na rošt a grilujte (okrem cibule a nakrájaného póru) približne 6 minút z každej strany zatiaľ, čo sa ostatná zelenina restuje.

Groentensoep met gegrilde groenten

Restovanú zeleninu vytiahnite z grilu a nechajte vychladnúť. Umiestnite druhý polmesiacový liatinový rošt do zeleného vajíčka a postavte liatinový oválny hrniec na rošt. Do pekáča nalejte 1,5 litra horúcej vody a pridajte kocky vývaru. Zatvorte veko egg.

 

Odstráňte šupku z restovanej zeleniny a nakrájajte ju na kolieska. Papriky nakrájame na krúžky. Použite 1 alebo 2 okrúhle krájača na pečivo (Ø 2-3 cm) a vykrájajte pekné kolieska z kúskov maslovej tekvici, zeleru a sladkých zemiakov. Vodu v pekáči miešajte do doby než sa kocky vývaru rozpustí, pridajte bobkové listy, muškátový orech a neuvarený pór a kolieska cibule. Zatvorte veko zeleného vajíčka a priveďte do varu.

Groentensoep met gegrilde groenten

Pridajte všetku grilovanú a restovanú zeleninu a nechajte pár minút povariť.

Vytiahnite pekáč s polievkou zo zeleného vajíčka. Nakrájajte sedliacky chlieb na plátky a nechajte na rošte ľahko opiecť z oboch strán.Nalejte polievku do misiek a podávajte s opečenými plátkami chlebu, pestom a olivovým olejom.

 

Dobrú chuť !!!

Súvisiace produkty

Prihláste sa a ohodnoďte článok

Zdieľajte