Jednoduchý tip "Ako grilovať zdravo?"

Objav chuť pripraveného jedla v Big Green Egg!




Grilovanie jednoznačne patrí medzi najstaršie spôsoby úpravy potravín. V súčasnosti grilovačka nie je len spôsob varenia, ale hlavne obľúbenou celoročnou zábavou obrovského množstva ľudí.


Letné počasie, teplo priam vyzýva gurmánov do záhrad, na terasy alebo balkón, ktoré sa stávajú centrom celého kulinárskeho umenia. Jednoznačne pripravovanie jedla vonku má svoje nenahraditeľné čaro. Mnohí kulinárski nadšenci sa preto rozhodli investovať do exteriérovej kuchyne, v ktorej si môžu celoročne pripravovať obľúbené pokrmy na rošte s arómou tlejúceho drevného uhlia, prípadne si zaúdiť svoju doma vyrobenú šunku alebo čerstvo kúpený syr od miestneho farmára.

 
 

Grilované jedlá môžu byť pre zdravie veľmi škodlivé, ale dajú sa pripraviť aj zdravou formou. Všetko záleží na tom, aký gril a akú grilovaciu techniku použijete. V médiách sa najčastejšie stretneme so všeobecnou informáciou, že „grilovanie je škodlivé“.

 

A pritom to vôbec nie je pravda. Grilovanie je v  skutočnosti je jeden z najzdravších spôsobov prípravy jedla, predovšetkým mäsa. Pri mäse na vás striehnu nepríjemné tuky. Grilovaním tieto tuky z mäsa ľahko
dostanete preč. Mäso bude tak chudšie a teda aj zdravšie.

 


Prečo je teda grilovanie označované za nezdravé?

 

Grilovanie naozaj môže byť nezdravé. Jednak už len tým pokiaľ sa griluje výslovne mastné mäso, slanina alebo špekačky. Každý druh mäsa obsahuje tuk, ktorý sa pri tepelnej úprave rozkladá. Naozaj nezdravé je pokiaľ Vám pri grilovaní z mäsa začne kvapkať tuk priamo na rozžeravené nahriate časti a je úplné jedno, aký zdroj tepla používate (plyn, elektrina, drevné uhlie), čím sa začnú uvoľňovať nebezpečné „(polycyklické aromatické uhľovodíky ďalej len PAU, ktoré patria medzi chemické látky, ktorých negatívny účinok na človeka sa môže prejaviť vznikom nádorových ochorení. Tieto látky sú schopné meniť štruktúru DNA človeka a tým vyvolávať zmenu v genetických informáciách, čo sa u postihnutých jednotlivcov prejavuje v podobe závažných onkologických ochorení, zvlášť u jedincov, ktorí sú vystavení dlhodobému pôsobeniu týchto látok. PAU sa vyskytujú takmer vo všetkých zložkách živej prírody, pretože neustále vznikajú pôsobením tepla pri rozklade živej hmoty, hlavne za anaeróbnych podmienok (neprístupu kyslíka). Najvyššie koncentrácie PAU a im podobných zlúčenín boli zistené v potravinách dopestovaných v blízkosti veľkých priemyselných tovární, alebo u potravín, ktoré boli pražené, grilované, údené, alebo inak tepelne opracované pri veľmi vysokých teplotách)(zdroj: http://www.svps.sk/potraviny/info_PAU.asp) karcinogénne látky a stúpajúci teplý vzduch týmito látkami kontaminuje pripravovaný pokrm. V prípade, že odkvapkávajúci tuk vzplanie a potravina sa navyše spáli, je grilovaná potravina ešte nebezpečnejšia.

 

Ďalší problém pri grilovaní vzniká zlou kontrolou teploty. Spálené jedlo obsahuje karcinogény, ktoré majú zase pôvod v cukroch. Tento problém vzniká najmä pri griloch, v ktorých sa nedá regulovať a nastaviť teplota.

 

Tip na zdravé grilovanie:

1/  Nepoužívajte olej /tuk/ do marinád! Jeho použitím len zvyšujete obsah tuku v potravine, ktorú budete tepelne upravovať.

2/  Grilujte len čisté osušené mäsko, ideálne chudé.

3/  Grilujte na nepriamy spôsob, to je s použitím podložky alebo tácky, ktorá vytvorí takzvaný štít alebo prekážku medzi zdrojom tepla a upravovanou potravinou, pričom zachytávajte odkvapavájuci tuk, aby sa tento nespálil

4/  Regulujte teplotu, grilujte nízkoteplotne! Ideálne pod 160 °C. Potravina sa tak bude grilovať dlhšie, ale ostane šťavnatá, chrumkavá a ešte k tomu bude zdravá.

5/ Kúpte si Big Green Egg!

6/ Používajte len čisté drevné uhlie vyrobené zo 100% prírodného kusového dreva bez obsahu dechtu a kyselín.

7/ K údeniu používajte opäť len 100% prírodnú, čistú drevnú štiepku.

 

 

Čo je to Big Green Egg?

 
 

Kvalitný keramický gril/pec a údiareň na drevné uhlie, ktorá dokáže bez problémov vyriešiť problém spaľovaného tuku na jednej strane a na strane druhej zabezpečí pre svojho majiteľa jedinečné kulinárske potešenie z prípravy tých najrozmanitejších pokrmov na drevnom uhlí v tepelnom rozsahu 70 °C – 400 °C.

 

Big Green Egg konveggtor je voliteľné príslušenstvo - keramická podložka pre nepriame varenie, ktorá vytvára ideálny štít a miesto na položenie zbernej nádoby na odkvapkajúci tuk. Vloženie keramickej podložky je pohodlné a rýchle.

 

Big Green Egg má aj množstvo ďalších predností keďže už viac ako 40 rokov sa vyvíja iba jeden keramický typ zelenej farby, inšpirovaný japonským KAMADO v 6-ich veľkostiach od MINI po XXL, onedlho v 7-ich, keďže rodinka sa rozšíri o MINIMAX. Zelené vajíčko je povestné aj svojou vysokozáťažovou keramikou zdokonalenou inžiniermi NASA s celoživotnou zárukou a predstavuje tzv. „Rolls-Royce“ triedu v grilovaní.

 

 

 

Vyber si svoj EGG!


Viac O BGE čítajte tu...


 

 














































































Zloženie Big Green Egg.


 
 

Najpredávanejšie

Informácie

Výrobcovia / značky

Nové produkty

Zľavnený tovar

Dodávatelia

Žiadny dodávateľ

Štítky

Blog navigation

Latest posts