Indický chlieb Naan

Autor2 roky pred 410
Obľúbené1

Indický chlieb Naan

Naan je lahodný plochý chlieb, známy najmä z indickej kuchyne. Naan si môžete jednoducho upiecť aj vo svojom zelenom vajíčku  Big Green Egg. Koniec koncov, keď je jedlo domáce, chutí oveľa lepšie a ak je navyše pripravené vo vajíčku, jeho chuť bude výnimočná! Cesto na Naan bude kysnúť len raz a taktiež sa tento chlebík nemusí extra dlho piecť, vďaka čomu ide o pomerne rýchly recept a to ho robí ideálnym receptom na poslednú chvíľu. Napríklad na párty, ktorá sa má začať u o pár hodín…



Naan Indický chlieb Naan


CHOD:
obed

KATEGÓRIA: pečivo

TECHNIKA VARENIA: pečenie

KUCHYŇA: indická

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 1 hod. 15 min.

DOBA VARENIA: 30 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 45 min. 

PORCIE: 4 ks chleba Naan

INGREDIENCIE NA CESTO

2 vajíčka

250 g pšeničnej múky 

70 g plnotučného mlieka

30 g plnotučného jogurtu

17 g čerstvého droždia

1 lyžica olivového oleja 

5 g soli



TOPING

6 lyžíc rozpraženého masla

3 strúčiky cesnaku

½ zväzku koriandra



Potrebné príslušenstvo:

  • convEGGtor (konvektor)
  • rošt z nehrdzavejúcej ocele
  • kameň na pečenie



Naan Indický chlieb Naan

PREDPRÍPRAVA

1. V miske rozšľaháme vajíčko, do ktorého pridáme zvyšné ingrediencie a pomocou kuchynského robota s hákom miesime cesto pri strednej rýchlosti približne 6-7 minút, pokým nevznikne pružné a elastické cesto. V prípade, že cesto miesime ručne, bude jeho spracovanie trvať o niečo dlhšie.  Cesto je hotové, keď sa nelepí na okraje nádoby a po roztiahnutí tvorí malú tenkú vrstvu.

2. Cesto dáme do misy vymastenej olivovým olejom, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť približne 60 minút. Po vykysnutí bude cesto suché a hodvábne a zdvojnásobí svoj objem.


Naan Indický chlieb Naan

PRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s convEGGtorom, roštom z nerezovej ocele a kameňom na pečenie zohrejeme vajíčkom  na teplotu 240 °C.

2. Kým sa vajíčko nahrieva, rozdelíme si cesto na 4 guličky, ktoré uhnetieme do okrúhleho tvaru. Na pracovnej doske posypanej múkou, aby sa nám cesto nelepilo na povrch pracovnej plochy, rozvaľkáme jednotlivé cestá na ploché chleby hrubé približne  4-5 mm, s priemerom približne 20 cm. Dva kruhy cesta (chleby) položíme na kameň na pečenie a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Chleby pečieme približne 6-8 minút, pokým nebudú upečené do zlatohneda.  V prípade potreby ich v polovici doby pečenia otočíme. Kým sa chleby pečú vo vajíčku, rozpražíme si maslo na polevu. Potom ošúpeme cesnak, ktorý nadrobno nasekáme. Z vetvičiek koriandra poodtŕhame lístky, ktoré nadrobno nasekáme.

3. Po upečení chleby povyberáme z Big Green Egg a necháme ich vychladnúť na ďalšom rošte alebo mriežke. Kým chleby chladnú, potrieme ich polovičným množstvom rozpraženého masla, posypeme polovicou objemu pripraveného cesnaku a koriandra. Rovnakým spôsobom upečieme zvyšné Naam chleby.


Dobrú chuť želá Big Green Egg!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa