Indický chlieb Naan
Indický chlieb Naan
Naan je lahodný plochý chlieb, známy najmä z indickej kuchyne. Naan si môžete jednoducho upiecť aj vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg. Koniec koncov, keď je jedlo domáce, chutí oveľa lepšie a ak je navyše pripravené vo vajíčku, jeho chuť bude výnimočná! Cesto na Naan bude kysnúť len raz a taktiež sa tento chlebík nemusí extra dlho piecť, vďaka čomu ide o pomerne rýchly recept a to ho robí ideálnym receptom na poslednú chvíľu. Napríklad na párty, ktorá sa má začať u o pár hodín…
CHOD: obed
KATEGÓRIA: pečivo
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: indická
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 1 hod. 15 min.
DOBA VARENIA: 30 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 45 min.
PORCIE: 4 ks chleba Naan
INGREDIENCIE NA CESTO
2 vajíčka
250 g pšeničnej múky
70 g plnotučného mlieka
30 g plnotučného jogurtu
17 g čerstvého droždia
1 lyžica olivového oleja
5 g soli
TOPING
6 lyžíc rozpraženého masla
3 strúčiky cesnaku
½ zväzku koriandra
Potrebné príslušenstvo:
- convEGGtor (konvektor)
- rošt z nehrdzavejúcej ocele
- kameň na pečenie
PREDPRÍPRAVA
1. V miske rozšľaháme vajíčko, do ktorého pridáme zvyšné ingrediencie a pomocou kuchynského robota s hákom miesime cesto pri strednej rýchlosti približne 6-7 minút, pokým nevznikne pružné a elastické cesto. V prípade, že cesto miesime ručne, bude jeho spracovanie trvať o niečo dlhšie. Cesto je hotové, keď sa nelepí na okraje nádoby a po roztiahnutí tvorí malú tenkú vrstvu.
2. Cesto dáme do misy vymastenej olivovým olejom, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť približne 60 minút. Po vykysnutí bude cesto suché a hodvábne a zdvojnásobí svoj objem.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s convEGGtorom, roštom z nerezovej ocele a kameňom na pečenie zohrejeme vajíčkom na teplotu 240 °C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, rozdelíme si cesto na 4 guličky, ktoré uhnetieme do okrúhleho tvaru. Na pracovnej doske posypanej múkou, aby sa nám cesto nelepilo na povrch pracovnej plochy, rozvaľkáme jednotlivé cestá na ploché chleby hrubé približne 4-5 mm, s priemerom približne 20 cm. Dva kruhy cesta (chleby) položíme na kameň na pečenie a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Chleby pečieme približne 6-8 minút, pokým nebudú upečené do zlatohneda. V prípade potreby ich v polovici doby pečenia otočíme. Kým sa chleby pečú vo vajíčku, rozpražíme si maslo na polevu. Potom ošúpeme cesnak, ktorý nadrobno nasekáme. Z vetvičiek koriandra poodtŕhame lístky, ktoré nadrobno nasekáme.
3. Po upečení chleby povyberáme z Big Green Egg a necháme ich vychladnúť na ďalšom rošte alebo mriežke. Kým chleby chladnú, potrieme ich polovičným množstvom rozpraženého masla, posypeme polovicou objemu pripraveného cesnaku a koriandra. Rovnakým spôsobom upečieme zvyšné Naam chleby.
Dobrú chuť želá Big Green Egg!