Zaľúbené čokoládové briošky

Autor9 mes. pred 31
Obľúbené0

Čokoládové briošky


Chocolate brioches Čokoládové briošky

Bezpochyby aj vy poznáte nezameniteľné kúzlo čokolády, spojené s kúzlom varenia v Big Green Egg.  Takže, ak chcete napríklad prekvapiť svojho miláčika na Valentína, stačí upiecť naše  lahodné čokoládové briošky vo svojom zelenom vajíčku. Brioška je klasický francúzsky typ chleba, ku ktorému sme tentokrát pridali kakaový prášok. Tvary srdca a hodvábne jemná čokoládovo- krémová náplň robia čokoládové briošky skutočne zvodnými. A o to tentokrát predsa ide…



CHOD: obed

KATEGÓRIA: pečivo

TECHNIKA VARENIA: pečenie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAV: 2 hod. 40 min.

DOBA VARENIA: 40 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 3 hod. 20 min. 

PORCIE: 8 ks briošiek

INGREDIENCIE NA KVÁSOK

50 g plnotučného mlieka

30 g čerstvého droždia
50 g hladkej múky na kysnuté cesto (resp.špeciálnej múky na prípravu chleba)



CESTO

450 g hladkej múky na kysnuté cesto (resp.špeciálnej múky na prípravu chleba)

60 g jemného kryštálového cukru

45 g kakaa

10 g jemnej soli

4 stredne veľkých vajec

90 g plnotučného mlieka

15 g medu

125 g masla izbovej teploty

 

PRÍSADA DO CESTA

75 g sušených brusníc



ČOKOLÁDOVÝ KRÉM

450 g plnotučného mlieka

100 g jemného kryštálového cukru

40 g kukuričnej múky

4 vaječné žĺtka

125 g kúskov/peniažkov tmavej čokolády (70-75%)



ĎALŠIE INGREDIENCIE

1 vajce



NA ZDOBENIE

maliny alebo (alebo aj) lístky mäty


Chocolate brioches Čokoládové briošky


Požadované príslušenstvo:

  • convEGGtor (konvektor)
  • rošt z nehrdzavejúcej ocele
  • kameň na pečenie



PREDPRÍPRAVA


1. Na prípravu kvásku: do vlažného mlieka, ktoré si nalejeme do misky, rozdrobíme pripravené droždie a miešame, pokým a droždie v mlieku rozpustí. Potom do kvásku primiešame múku a misku prikryjeme potravinovou fóliou. Necháme kysnúť približne 20 minút pri izbovej teplote.

2. Po 20 minútach ku kvásku pridáme ingrediencie uvedené na prípravu cesta (okrem masla) a pomocou kuchynského robota miesime pri strednej rýchlosti približne  6-7 minút, pokým nevznikne vláčne, elastické cesto. Ak cesto miesime ručne, miesenie bude trvať približne 20 minút. Cesto je správne zamiesené, keď ho po roztiahnutí dokážeme vytvarovať na malú a tenkú vrstvu. Kým sa cesto miesi, nakrájame si maslo na malé kocky.

3. Nakoniec do cesta pridáme nakrájané maslo a opäť ho do cesta dobre zapracujeme. Nakoniec do cesta zapracujeme brusnice. Hotové cesto vložíme do plastovej misy, ktorú  prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť približne 30 minút.

4. Pracovnú dosku zľahka poprášime múkou, aby sa nám cesto pri spracovávaní nelepilo. Cesto vyklopíme na dosku a jemne naň zvrchu zatlačíme, aby sme z neho vytlačili vzduch. Následne prehneme štyri rohy cesta smerom k stredu tak, aby sme z neho vytvorili akúsi obálku. Potom cesto opäť prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť ďalších 30 minút.

5. Cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a opäť ho poprášime múkou. Vykrajovátkom v tvare srdca o priemere cca 12 cm si z cesta vykrojíme 8 srdiečok. Srdiečka opäť prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť ďalších 60 minút.

6. Kým briošky kysnú, pripravíme si  čokoládový krém: v malom hrnci privedieme do varu mlieko. V samostatnej miske spolu vyšľaháme cukor a kukuričnú múku, do ktorej vmiešame vaječný žĺtok a vytvoríme hladkú zmes. Hrniec s mliekom odstavíme z ohňa, vmiešame doň cukrovú zmes a opäť ho privedieme do varu. Keď začne vrieť, odstavíme panvicu z ohňa a ako posledný krok do krému vmiešame pripravenú čokoládu. Hotový čokoládový krém necháme vychladnúť a lyžicou ho preložíme do cukrárskeho vrecka.


Chocolate brioches Čokoládové briošky

PRÍPRAVA



1.  V zelenom vajíčku  Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zahrejeme spolu s convEGGtorom, nerezovým roštom a kameňom na pečenie na teplotu 200°C. Z pergamenového papiera si vystrihneme dva kruhy s o niečo menším priemerom ako má náš  kameň na pečenie.

2. Rozšľaháme si vajíčko a opatrne ním potrieme brioškové srdiečka. Papierový kruh položíme na kameň na pečenie a následne naň položíme prvé 4 srdiečka. Poklop vajíčka zatvoríme a čokoládové briošky pečieme približne 12-15 minút, pokým nebudú správne upečené.

3. Po upečení brišky vyberieme zo zeleného vajíčka Big Green Egg  a necháme  ich na ďalšom rošte vychladnúť. Rovnakým spôsobom upečieme zvyšné briošky.

4. Vychladnuté briošky prekrojíme na polovice. Na spodnú polovicu nanesieme čokoládový krém a naplnené polovice prikryjeme zvyšnými polovicami. Na záver si naše čokoládové briošky dozdobíme malinami a lístkami mäty.

Chocolate brioches Čokoládové briošky

Dobrú chuť a sladkého Valentína!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa