Panský chlieb s pomarančovo-zázvorovou plnkou

Autor9 mes. pred 48
Obľúbené0

Panský chlieb s pomarančovo-zázvorovou plnkou


Pri pečení chleba sa dá pohrať so všetkými druhmi variácií a použitím rôznych druhov múky, plniek či polevy. Náš špeciálny chlieb, ktorý si môžete upiecť v Big Green Egg aj vy, má lahodnú plnku zo zázvoru, pomaranča a hrozienok. Po upečení ho potrieme medovo-whiskovou polevou a na úplný záver pridáme trochu kandizovaného pomaranča. Potrebujeme vedieť o našom panskom chlebíku viac?
Potom vyskúšajte jeho chuť!


Gentleman bread Panský chlieb s pomarančovo-zázvorovou plnkou


CHOD:
obed

KATEGÓRIA: pečivo

TECHNIKA VARENIA: pečenie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAV: 3 hod. 45 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 10 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 4 hod. 55 min. 

PORCIE: 2 bochníky chleba



INGREDIENCIE NA KVÁSOK:

40 g vlažnej vody

3 g čerstvého droždia

40 g hladkej múky na kysnuté cesto




CESTO

210 g hladkej múky na kysnuté cesto (alebo špeciálnej múky na chlieb)

5 g jemnej soli

12 g čerstvého droždia

12 g masla

12 g medu

115 g vlažnej vody



NÁPLŇ

70 g strúhaného kandizovaného zázvoru

70 g kandizovaného pomaranča 

70 g hrozienok



TOPING

100 g medu

100 g whisky

2 lyžice kandizovaného pomaranča 


Gentleman bread Panský chlieb s pomarančovo-zázvorovou plnkou

Potrebné príslušenstvo:

  • convEGGtor/konvektor
  • rošt z nehrdzavejúcej ocele
  • kameň na pečenie
  • liatinová rajnica na prípravu omáčky


 

PREDPRÍPRAVA

1.  Na prípravu kvásku: do nádoby nalejeme vlažnú vodu a za stáleho miešania do nej rozdrobíme droždie, pokým sa vo vode úplne nerozpustí. Primiešame múku, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť približne 2 hodiny.

2. Po 2 hodinách pridáme zvyšné suroviny na cesto a pomocou háku na kuchynskom robote (alebo ručne, no v tom prípade miesime aspoň 20 minút) miesime cesto pri strednej rýchlosti približne 6-7 minút, pokým nevznikne vláčne a elastické cesto. Cesto je pripravené, keď sa nerpiliepa na okraje nádoby a drží kompaktný a vláčny tvar.

3. Následne do cesta pridáme všetky suroviny na plnku, ktoré dôkladne vmiešame do cesta. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť približne 30 minút.

4. Potom cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, ktoré zvinieme ich do špicatých valčekov. Valčeky cesta položíme bokom na pracovnú dosku a prikryté čistou, mierne navlhčenou utierkou  necháme kysnúť ďalších 50 minút.


Gentleman bread Panský chlieb s pomarančovo-zázvorovou plnkou


PRÍPRAVA

1.  V zelenom vajíčku  Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s convEGGtorom a nerezovým  roštom vajíčko zohrejeme na teplotu 210°C.

2. Kameň na pečenie položíme na rošt. Bochníky cesta položíme bokom na kameň na pečenie a pred pečením do nich spravíme pozdĺžny zárez ostrým nožom. Potom poklop vajíčka dobre uzatvoríme, pričom máme na pamäti, že umiestnením kameňa na pečenie sa teplota vo vajíčku znížila na približne 190 °C. Takto bochníky pečieme 30-40 minút do zlatista alebo pokým nebudú upečené (surovosť cesta prekontrlujeme zapichnutím špajle do stredu bochníka počas pečenia).

3. Hotové bochníky chleba povyberáme z vajíčka a necháme ich na rošte vychladnúť. Kameň na pečenie počas chladnutia chleba vyberieme z vajíčka. Na toping zmiešame med a whisky v liatinovovej rajnici určenej na omáčku a rajnicu položíme na mriežku do vajíčka. Poklop uzatvoríme a obsah v rajnici privedieme do varu, pričom ho necháme zredukovať, kým nebude toping hustý.

4. Nakoniec bochníky natrieme medovo-whiskovým topingom a navrch ešte posypeme nakrájaný kandizovaný pomaranč.


Gentleman bread Panský chlieb s pomarančovo-zázvorovou plnkou


Dobrú chuť!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa