Orechovo-pivový chlieb pečený zelenom v liatinovom pekáči
Orechovo-pivový chlieb pečený zelenom v liatinovom pekáči
Tento výdatný orechovo-pivový chlieb si môžete upiecť vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg pomocou obľúbeného príslušenstva - holandského liatinového pekáča! Kvások na tento lahodný chlieb necháme v chladničke rásť 12 hodín pred samotným pečením, nakoľko chlad spomaľuje proces kysnutia, čo umožňuje plné rozvinutie chuti chleba. Chlebík si môžete následne upiecť v zatvorenom zelenom liatinovom pekáči, čo zabráni príliš rýchlemu vytváraniu chlebovej kôrky. Po 25 minútach môžete pečenie skontrolovať a dopiecť podľa potreby.
CHOD: obed
KATEGÓRIA: pečivo
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAV: 2 hod. 20 min.
DOBA VARENIA: 1 hod.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 3 hod. 20 min.
PORCIE: 1 bochník chleba
INGEDIENCIE NA KVÁSOK
126 g medového piva izbovej teploty
3,5 g čerstvého droždia
126 g celozrnnej múky
CESTO
574 g celozrnnej múky
12,6 g jemnej soli
17,5 g čerstvého droždia
406 g medového piva
35 g oleja z vlašských orechov
21 g medu
PRÍSADY DO CESTA
280 g vlašských orechov
Potrebné príslušenstvo:
- zelený liatinový pekáč + veko
- convEGGtor (konvektor)
- rošt z nehrdzavejúcej ocele
PREDPRÍPRAVA
1. Na prípravu kvásku: medové pivo nalejeme do plastovej misky, do ktorej rozdrobíme droždie a miešame, pokým sa v pive nerozpustí. Následne primiešame celozrnnú múku a misku prikryjeme potravinovou fóliou. Nakoniec kvások odložíme na 12 hodín do chladničky.
2. Po stanoveje dobe vyberieme kvások z chladničky, jeho obsah vložíme do misky spolu so všetkými ingredienciami určenými na prípravu cesta a pomocou háku na cesto hnetieme približne 6-7 minút., pokým nevypracujte pružné, elastické cesto. V prípade, že cesto miesime ručne, bude doba jeho miesenia samozrejme dlhšia (cca20 min.). Cesto je hotové, keď sa odliepa od stien nádoby, prípadne ak po jeho roztiahnutí tvorí malú tenkú vrstvu. Nakoniec do cesta vmiešame i vlašské orechy. Následne dáme cesto dáme do misy na kysnutie, prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme 30 minút kysnúť.
3. Následne cesto miesime ďalších 30 minút, aby sme ho zbavili prebytočného vzduchu a potom na pomúčenej doske vytvarujeme peceň, ktorý prikryjeme potravinovou fóliou. Opäť necháme kysnúť 30 minút podkysnúť.
4. Z cesta opätovne vytlačíme prebytočný vzduch a znovu ho vytvarujeme do pecňa, ktorý následne vložíme do pripraveného zeleného liatinového pekáča. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť ešte raz a to približne 60 minút.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom zohrejeme na teplotu 210°C.
2. Fóliu z cesta pred pečením odstránime a vrch cesta zľahka poprášime múkou a ostrým nožom do cesta narežeme krížiky. Liatinový pekáč prikryjeme vekom a položíme na rošt do vajíčka. Poklop vajíčka dobre uzavrieme a chlebík pečieme približne 25 minút.
3. Po tejto dobe veko z pekáča vložíme a pri zatvorenom poklope zeleného vajíčka dopekáme ďalších približne 15 minút, pokým chlieb nie je pekne hnedý.
4. Nakoniec pekáč vyberieme z Big Green Egg a chlieb vyklopíme na ďalší rošt či mriežku, aby pomaly vychladol.
TIP: Ak chcete svojmu chlebu pridať extra chuť, vlašské orechy môžete nechať pred použitím údiť približne 5 minút pri teplote 110 °C. Údiť ich môžete na liatinovej panvici alebo v liatinovom pekáči, s použitím hrste jablkových alebo čerešňových drevených chips/kúskov na údenie.
Dobrú chuť!