Orechovo-pivový chlieb pečený zelenom v liatinovom pekáči

Autor2 roky pred 361
Obľúbené0

Orechovo-pivový chlieb pečený zelenom v liatinovom pekáči

Walnut-beer bread from the Dutch Oven Orechovo-pivový chlieb pečený zelenom v liatinovom pekáči


Tento výdatný orechovo-pivový chlieb si môžete upiecť vo svojom zelenom vajíčku Big Green Egg pomocou obľúbeného príslušenstva - holandského liatinového pekáča! Kvások na tento lahodný chlieb necháme v chladničke rásť 12 hodín pred samotným pečením, nakoľko chlad spomaľuje proces kysnutia, čo umožňuje plné rozvinutie chuti chleba. Chlebík si môžete  následne  upiecť v zatvorenom zelenom liatinovom pekáči, čo zabráni príliš rýchlemu vytváraniu chlebovej kôrky. Po 25 minútach môžete pečenie skontrolovať a dopiecť podľa potreby.





CHOD: obed

KATEGÓRIA: pečivo

TECHNIKA VARENIA: pečenie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAV: 2 hod. 20 min.

DOBA VARENIA: 1 hod.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 3 hod. 20 min. 

PORCIE: 1 bochník chleba

INGEDIENCIE NA KVÁSOK

126 g medového piva izbovej teploty

3,5 g čerstvého droždia

126 g celozrnnej múky



CESTO

574 g celozrnnej múky

12,6 g jemnej soli

17,5 g čerstvého droždia

406 g medového piva

35 g oleja z vlašských orechov

21 g medu



PRÍSADY DO CESTA

280 g vlašských orechov



Potrebné  príslušenstvo:

  • zelený liatinový pekáč + veko
  • convEGGtor (konvektor)
  • rošt z nehrdzavejúcej ocele


Walnut-beer bread from the Dutch Oven Orechovo-pivový chlieb pečený zelenom v liatinovom pekáči


PREDPRÍPRAVA


1. Na prípravu kvásku: medové pivo nalejeme do plastovej misky, do ktorej rozdrobíme droždie a miešame, pokým sa v pive nerozpustí. Následne primiešame celozrnnú múku a misku prikryjeme potravinovou fóliou. Nakoniec kvások odložíme na 12 hodín do chladničky.

2. Po stanoveje dobe vyberieme kvások z chladničky,  jeho obsah vložíme do misky spolu so všetkými ingredienciami určenými na prípravu cesta a pomocou háku na cesto hnetieme približne 6-7 minút., pokým nevypracujte pružné, elastické cesto. V prípade, že cesto miesime ručne, bude doba jeho miesenia samozrejme dlhšia (cca20 min.).  Cesto je hotové, keď sa odliepa od stien nádoby, prípadne ak po jeho roztiahnutí tvorí malú tenkú vrstvu. Nakoniec do cesta vmiešame i vlašské orechy. Následne dáme cesto dáme do misy na kysnutie, prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme 30 minút kysnúť.

3. Následne cesto miesime ďalších 30 minút, aby sme ho zbavili prebytočného vzduchu a potom na pomúčenej doske vytvarujeme peceň, ktorý prikryjeme potravinovou fóliou. Opäť necháme kysnúť 30 minút podkysnúť.

4. Z cesta opätovne vytlačíme prebytočný vzduch a znovu ho vytvarujeme do pecňa, ktorý následne vložíme do pripraveného zeleného liatinového pekáča. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť ešte raz a to približne 60 minút.


Walnut-beer bread from the Dutch Oven Orechovo-pivový chlieb pečený zelenom v liatinovom pekáči

PRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie  a vajíčko spolu s convEGGtorom  a nerezovým roštom zohrejeme na teplotu 210°C.

2. Fóliu z cesta pred pečením odstránime a  vrch cesta zľahka poprášime múkou a ostrým nožom do cesta narežeme  krížiky. Liatinový pekáč prikryjeme vekom a položíme na rošt do vajíčka. Poklop vajíčka dobre uzavrieme  a chlebík  pečieme približne 25 minút.

3. Po  tejto dobe veko z pekáča vložíme a pri zatvorenom poklope zeleného vajíčka dopekáme ďalších približne 15 minút, pokým chlieb nie je pekne hnedý.

4. Nakoniec pekáč vyberieme z Big Green Egg  a  chlieb vyklopíme na ďalší rošt či mriežku, aby pomaly vychladol.


Walnut-beer bread from the Dutch Oven Orechovo-pivový chlieb pečený zelenom v liatinovom pekáči


TIP: Ak chcete svojmu chlebu pridať extra chuť, vlašské orechy môžete nechať pred použitím údiť približne 5 minút pri teplote 110 °C. Údiť ich môžete na liatinovej panvici alebo v liatinovom pekáči, s použitím hrste jablkových alebo čerešňových drevených chips/kúskov na údenie.


Dobrú chuť!



Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa