Losos v chrumkavej brioške s opečenou zeleninou
Losos v chrumkavej brioške s opečenou zeleninou
Keď pripravujete rybu v rúre, ťažko dosiahnete takú chrumkavú kožu, ako práve na panvici. My si dnes pripravíme chrumkavú briošku, v ktorej sa bude ukrývať obľúbenú rybu - lososa. Náš recept na lososa brioške je ľahký na prípravu jeho výslednú chuť si obľúbi každý gurmán, ktorý miluje kombináciu ryby a chutného sýteho pečiva. Prílohu tvorí zelenina, opečená na woku. Netradičné, ale o to viac uspokojivé!
INGREDIENCIE NA 4 PORCIE:
1 fenikel
1 ks brokolice
1 ½ lyžice slnečnicového oleja
4 vetvičky kôpru
500 g filé z lososa bez kože
1 vajce
BRIOŠKA
7 g sušeného droždia
600 g hladkej múky
20 g cukru
3 vajcia
60 g mäkkého masla
Potrebné príslušenstvo:
PRÍPRAVA
1. Na prípravu briošky: si ako prvé rozpustíme droždie v 150 ml vlažnej vody. Potom si zmiešame múku a cukor a v strede vytvoríme jamku. Do jamky následne rozbijeme vajcia a pridáme kvások. Všetko spolu dobre vymiesime na vláčne kompaktné cesto, do ktorého vmiesime i štipku soli a roztopené maslo. Všetko spolu dobre vymiesime, prikryjeme prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút.
2. Kým nám cesto na kysne, v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie spolu s convEGGtorom, nerezovým roštom a kameňom na pečenie umiestneným navrchu. Vajíčko zohrejeme na teplotu 200°C.
Polovicu feniklu si nakrájame na veľmi tenké pásiky a druhú polovicu pomerne nahrubo. Jednu polovicu brokolice nakrájame na ružičky, ktoré následne nadrobno nasekáme. Druhú polovicu brokolice vrátane stopky si nakrájame na pásiky. Kôpor nasekáme nadrobno. Na panvici /na sporáku/ rozohrejeme pol polievkovej lyžice slnečnicového oleja, na ktorom do mäkka opražíme nadrobno nakrájaný fenikel a brokolicu. Necháme trochu vychladnúť.
3. Pracovnú dosku si posypeme múkou a preklopíme na ňu cesto, ktoré rozvaľkáme na pekný kruh s hrúbkou približne pol centimetra. Do stredu cesta dáme polovicu zeleninovej zmesi. Filet z lososa posypeme soľou, korením a nadrobno nasekaným kôprom. Lososa položíme na vrstvu zeleniny a prikryjeme ho zvyškom opraženej zeleniny. Strany cesta preložíme cez rybu tak, aby sa jednotlivé strany trochu prekrývali. Pomocou valčeka na cesto jemne vyvaľkáme nenaplnené časti cesta, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potreté cesto preložíme cez naplnenú časť cesta tak, že cesto vytvorí akúsi obálku.
4. Následne cesto otočíme tak, aby pekne vyzerajúca strana smerovala nahor / obálkou smerom nadol a cesto preložíme na kus pergamenového papiera. Vrch cesta potrieme zvyšným vajíčkom a do cesta urobíme krížik. Nakoniec pripravené cesto spolu s pergamenovým papierom položíme na do vajíčka na kameň na pečenie.
Poklop vajíčka dobre uzatvoríme a pečieme približne 25 minút dozlatista.
5. Pomocou špeciálnych ohňovzdorných rukavíc vyberieme z vajíčka upečenú briošku a následne aj kameňa na pečenie, rošt a convEGGtor. Do vajíčka opäť umiestnime rošt a následne naň položíme wok, do ktorého vložíme nahrubo nasekaný fenikel a brokolicu. Zeleninu pokvapkáme zvyšnou lyžicou slnečnicového oleja a dochutíme soľou. Premiešame a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Zeleninu smažíme približne 5 minút. Počas varenia pravidelne miešame. Opečenú zeleninu podávame s lososom v brioške.
Dobrú chuť!