Čokoládové tortičky s grilovaným ananásom
ČOKOLÁDOVÉ TORTIČKY S GRILOVANÝM ANANÁSOM
CHOD: DEZERT
KATEGÓRIA: OVOCIE,PEČIVO
TECHNIKA PRÍPRAVY JEDLA: GRILOVANIE, PEČENIE
ÚROVEŇ: STREDNE NÁROČNˇA
PREDPRÍPRAVA: 20 MINÚT
PRÍPRAVA: 25 MINÚT
CELKOM: 45 MINÚT
MNOŽSTVO: 8 KS
INGREDIENCIE NA CESTO:
155 g horkej čokolády
155 g masla + trochu na vymazanie formy
3 vajcia
3 žĺtky
70 g cukru
80 g múky
NA PLNKU:
100 ml smotany na šľahanie
100 g horkej čokolády
1 chemicky neošetrená limetka
NA POLEVU:
1 ananás
1 červená čili paprička
Potrebné príslušenstvo:
PRÍPRAVA
- Zapáľte drevené uhlie v Big Green Egg a spolu s coveggtorom, liatinovým roštom a kameňom na pečenie ho zohrejte na 180 °C. Vymažte maslom 8 okrúhlych foriem na pečenie (Ø 10 cm).
- Medzitým pripravte plnku. Pri nízkej teplote na sporáku v panvičke zohrejte smotanu na šľahanie. Čokoládu nalámte na kúsky a kôru limetky najemno nastrúhajte. Na prípravu plnky budete potrebovať len kôru.
- Jemne nastrúhanú kôru a čokoládu pridajte do zohriatej smotany na šľahanie a miešajte, kým sa čokoláda neroztopí. Nalejte plnku do plniaceho vrecka.
- Prejdite na prípravu cesta. Čokoládu nalámte na kúsky a s maslom ju dajte na panvicu. Pri nízkej teplote ju za stáleho miešania nechajte rozpustiť.
- Vymiešajte vajcia, žĺtky a cukor tak, aby vznikla nadýchaná pena. Do vajec vmiešajte roztopenú čokoládovú zmes spolu s múkou a nalejte cesto do plniaceho vrecka.
- Maslom vymazané formy na pečenie naplňte do polovice cestom. Pridajte trochu plnky do stredu každej formy a doplňte zostávajúcim cestom.
- Umiestnite formy na kameň na pečenie a zatvorte kopulu EGG. Tortičky pečte približne 20 minút, až kým nebudú hotové. Medzitým orežte kôru z ananásu a nakrájajte dužinu pozdĺžne na štvrtiny. Vyrežte tvrdý stred a jednotlivé štvrtiny nakrájajte asi na polcentimetrové plátky. Červenú čili rozkrojte pozdĺžne na polovicu a odstráňte jadrovník a semiačka (budete potrebovať len polovicu papričky). Ananásové plátky pretrite vnútornou časťou papričky a
- umiestnite ich na rošt. Zatvorte kopulu a grilujte asi 2 minúty. Po minúte plátky otočte o štvrtinu, aby získali pekný vzor mriežky. Ananásové plátky obráťte a grilujte ďalšie 2 minúty.
- Grilovaný ananás podávajte spolu s ešte teplými tortičkami poliatymi tekutou polevou.
Tip: Chutnou alternatívou je podávať čokoládové tortičky s grilovaným melónom. Nakrájajte melón asi na dvojcentimetrové plátky a predtým, než ho začnete grilovať, naň nastrúhajte trochu citrónovej kôry.