Hovädzí bôčik

Autor1 rok pred 162
Obľúbené1

HOVÄDZÍ BÔČIK

Hovädzí bôčik brisket



Čo je to hovädzí bôčik? Bôčik je kus hovädzieho mäsa z hrudníka, ktorý pozostáva z dvoch svalov: tenkého plochého svalu a tučnejšej špičky. Je to americká klasika, ktorá vďaka súťažiam v grilovaní získala popularitu aj v Európe. Príprava hovädzieho bôčika nevyžaduje veľa práce, chce to však trpezlivosť. Presný čas potrebný na prípravu je ťažké odhadnúť a navyše závisí od hrúbky mäsa a jeho obsahu tuku. Začnite s prípravou v dostatočnom predstihu. Hovädzí bôčik môžete pokojne nechať postáť niekoľko hodín navyše.



CHOD:
HLAVNÉ JEDLO

KATEGÓRIA: MÄSO

TECHNIKA PRÍPRAVY JEDLA: NEPRIAME VARENIE, POMALÉ VARENIE

ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ

PREDPRÍPRAVA: 1 HOD. 10 MIN.

PRÍPRAVA: 8 HOD.

CELKOM: 9 HOD. 10 MIN.

MNOŽSTVO: 20 OSÔB

INGREDIENCIE NA HOVÄDZÍ BÔČIK:


1 hovädzí bôčik – hovädzia špička hrudníka (asi 5 kg)

NA KORENINOVÚ ZMES:

2 PL papriky

1 PL mletých feniklových semienok

1½ PL sušeného cesnaku

½ PL mletej rasce

1½ PL sušeného tymianu

1½ PL sušeného oregana

1½ PL tmavého hnedého cukru

1½ PL čierneho korenia

1 PL jemnej morskej soli

Hovädzí bôčik brisket


Potrebné príslušenstvo:

PREDPRÍPRAVA

  1. Odrežte z mäsa tvrdé šľachy a odstráňte prebytočný tuk. Zmiešajte prísady na koreninovú zmes.
  2. Mäso dôkladne potrite zmesou a nechajte aspoň 1 hodinu postáť pri izbovej teplote.


    Hovädzí bôčik brisket

PRÍPRAVA

  1. Primiešajte dve hrsti drevenej štiepky na údenie z bieleho „hickory“ orechu do dreveného uhlia v Big Green Egg. Zapáľte drevené uhlie a spolu s convEGGtorom zohrejte EGG na teplotu 135 °C.
  2. Pomocou rukavice EGGmitt zdvihnite convEGGtor a posypte tlejúce drevené uhlie hrsťou drevenej štiepky na údenie z bieleho „hickory“ orechu. Vložte convEGGtor spolu s roštom do EGG. Položte hovädzí bôčik na rošt a zasuňte sondu teplomeru do stredu mäsa. Zatvorte kopulu a nastavte teplotu teplomera na 85 °C. Nechajte mäso piecť asi 8 hodín pri teplote 135 °C, až kým sa nedosiahne nastavená teplota mäsa. Čas prípravy môže byť rôzny v závislosti od mäsa.
  3. Keď mäso dosiahne požadovanú teplotu, vyberte ho z Big Green Egg. Zabaľte ho voľne do hliníkovej fólie a položte do chladiaceho boxu (na izoláciu). Pred krájaním nechajte mäso postáť aspoň 30 minút.


Hovädzí bôčik brisket

Dobrú chuť!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa