Hovädzí bôčik
HOVÄDZÍ BÔČIK
Čo je to hovädzí bôčik? Bôčik je kus hovädzieho mäsa z hrudníka, ktorý pozostáva z dvoch svalov: tenkého plochého svalu a tučnejšej špičky. Je to americká klasika, ktorá vďaka súťažiam v grilovaní získala popularitu aj v Európe. Príprava hovädzieho bôčika nevyžaduje veľa práce, chce to však trpezlivosť. Presný čas potrebný na prípravu je ťažké odhadnúť a navyše závisí od hrúbky mäsa a jeho obsahu tuku. Začnite s prípravou v dostatočnom predstihu. Hovädzí bôčik môžete pokojne nechať postáť niekoľko hodín navyše.
CHOD: HLAVNÉ JEDLO
KATEGÓRIA: MÄSO
TECHNIKA PRÍPRAVY JEDLA: NEPRIAME VARENIE, POMALÉ VARENIE
ÚROVEŇ: JEDNODUCHÁ
PREDPRÍPRAVA: 1 HOD. 10 MIN.
PRÍPRAVA: 8 HOD.
CELKOM: 9 HOD. 10 MIN.
MNOŽSTVO: 20 OSÔB
INGREDIENCIE NA HOVÄDZÍ BÔČIK:
1 hovädzí bôčik – hovädzia špička hrudníka (asi 5 kg)
NA KORENINOVÚ ZMES:
2 PL papriky
1 PL mletých feniklových semienok
1½ PL sušeného cesnaku
½ PL mletej rasce
1½ PL sušeného tymianu
1½ PL sušeného oregana
1½ PL tmavého hnedého cukru
1½ PL čierneho korenia
1 PL jemnej morskej soli
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
- Odrežte z mäsa tvrdé šľachy a odstráňte prebytočný tuk. Zmiešajte prísady na koreninovú zmes.
- Mäso dôkladne potrite zmesou a nechajte aspoň 1 hodinu postáť pri izbovej teplote.
PRÍPRAVA
- Primiešajte dve hrsti drevenej štiepky na údenie z bieleho „hickory“ orechu do dreveného uhlia v Big Green Egg. Zapáľte drevené uhlie a spolu s convEGGtorom zohrejte EGG na teplotu 135 °C.
- Pomocou rukavice EGGmitt zdvihnite convEGGtor a posypte tlejúce drevené uhlie hrsťou drevenej štiepky na údenie z bieleho „hickory“ orechu. Vložte convEGGtor spolu s roštom do EGG. Položte hovädzí bôčik na rošt a zasuňte sondu teplomeru do stredu mäsa. Zatvorte kopulu a nastavte teplotu teplomera na 85 °C. Nechajte mäso piecť asi 8 hodín pri teplote 135 °C, až kým sa nedosiahne nastavená teplota mäsa. Čas prípravy môže byť rôzny v závislosti od mäsa.
- Keď mäso dosiahne požadovanú teplotu, vyberte ho z Big Green Egg. Zabaľte ho voľne do hliníkovej fólie a položte do chladiaceho boxu (na izoláciu). Pred krájaním nechajte mäso postáť aspoň 30 minút.
Dobrú chuť!