Antiboise - rýchla paradajková omáčka k mäsu, rybám i zelenine
Rozmýšľate, ako na Big Green Egg pripraviť takú fajnovú omáčku, ktorá by sa hodila tak k mäsu, ako aj k rybám či zelenine? Naša omáčka na báze paradajok sa dobre hodí k mnohým typom jedál. Je nezameniteľná k rybám typu filety z morského vlka alebo cejna, k treskvitým rybám, k tuniaku či mäkkýšom. Vyskúšajte!
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: zelenina, vegetariánske jedlo
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: francúzska
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 15 min.
DOBA VARENIA: 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 25 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA OMÁČKU:
4 paradajky
2 šalotky
4 strúčiky cesnaku
4 polievkové lyžice kapár (môžete použiť prvotriedne francúzske „nonpareilles” kapary alebo bežné kapary v skle)
4 lyžice odkôstkovaných čiernych olív
1 lyžica olivového oleja
2 lyžice octu balsamico
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku zapálime drevené uhlie a spolu s roštom zahrievame na teplotu 180 ° C.
2. Než sa nám vajíčko rozohreje na správnu teplotu, nakrájame si paradajky na malé kocky. Šalotku a cesnak očistíme a najemno nasekáme. Kapary a olivy necháme odkvapkať v cedníku.
PRÍPRAVA
1. V liatinovej panvici na rošte necháme rozohriať olivový olej. Pridáme šalotku, cesnak, kapary a olivy a opekáme, pokým šalotka nezmení konzistenciu „do sklovita”.
2. Postupne na panvicu pridávame nakrájané paradajky a necháme omáčku prebublať na cca 1-2 minúty, až kým nebude úplne horúca. Po každej akcii miešania zatvoríme poklop vajíčka.
3. Odstavíme panvicu z vajíčka a primiešame ocot balsamico, ktorý poctivo zapravíme do omáčky. Podľa chuti dosolíme a dochutíme čiernym mletým korením. Túto omáčku podávame vlažnú, alebo zohriatu na izbovú teplotu. Rovnako dobre poslúži ako rýchly dip, či dressing.
Dobrú chuť!