Steak „Tournedos” z panenky so slaninkou a bylinkami

Autor1 rok pred 39
Obľúbené0

Tournedos je výraz mäsa z bravčovej panenky / sviečkovice. Na prípravu panenky podľa nášho receptu potrebujeme 800 gramov mäsa. Najvhodnejší je hrubší, stredný kus panenky - v kulinárskom svete tiež známy aj ako „chateaubriand”. Ak si kúpite panenku vcelku, môžete na ďalšie použitie neskôr využiť aj jej zvyšné časti (napríklad obľúbený bravčový špíz z hrotu panenky) a pre tento recept vyzerať len časť zvanú „chateaubriand”. A nezabudnite -  či už pripravujete panenku vcelku alebo ako steak, vždy ju pred podávaním nechajte približne 5 minút odležať. Šťava sa vo vnútri mäsa pekne rozleží a zaistí jeho šťavnatosť.


Steak „Tournedos” z panenky so slaninkou a bylinkami


CHOD: hlavný chod

KATEGÓRIA: mäso

TECHNIKA VARENIA: grilovanie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: jednoduchá 

DOBA PRÍPRAVY: 20 min.

DOBA VARENIA: 17 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 37 min. 

PORCIE: 4



INGREDIENCIE NA MÄSO/Tournedos:

800 g panenky (bez blán)

8 plátkov slaniny (dlhšie plátky bravčovej prerastanej slaniny)

2 vetvičky tymiánu

2 vetvičky rozmarínu

2 lyžice olivového oleja

mäsiarensky špagát



Potrebné príslušenstvo:


Steak „Tournedos” z panenky so slaninkou a bylinkami

PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zohriať spolu s liatinovým roštom na teplotu 220 ° C.

2. Medzitým si panenku nakrájame na 4 pekné rovnaké kúsky (tournedos). Po stranách každého kúsku mäsa omotáme 2 prúžky slaninky a zviažeme ich mäsiarenskym špagátom. Tymián a rozmarín nakrájame na kúsky a poukladáme ich na mäsové závitky. Nakoniec ich z oboch strán pokvapkáme olivovým olejom a podľa chuti osolíme a posypeme mletým čiernym korením.


Steak „Tournedos” z panenky so slaninkou a bylinkami

PRÍPRAVA

1. Steaky pokladáme na rošt (bylinkami nahor)  a grilujeme ich približne 3 minúty. Následne ich pootočíme o deväťdesiat stupňov a grilujeme ďalšie 3 minúty, aby sa na steakoch vytvoril pekný vzor grilu. Po každom úkone uzatvoríme poklop vajíčka.

2. Tournedos steaky preklopíme a grilujeme opäť 2 x 3 minúty, pokým stred mäsa nedosiahne teplotu cca 48 až 52 ° C (stredne prepečené). Teplotu stredu skontrolujeme pomocou digitálneho vpichovacieho teplomeru.

3. Nakoniec steaky vyberieme z vajíčka a necháme ich odpočívať voľne prikryté hliníkovou fóliou po dobu približne 5 minút.


Steak „Tournedos” z panenky so slaninkou a bylinkami

TIP: Steaky tournedos môžeme podávať s prílohami podľa vlastného výberu, napríklad ku grilovanej zelenine alebo k pečeným „hrebienkovým” zemiakom tzv. Hasselback. Pri týchto prílohách ako prvé pečieme zemiaky, potom zeleninu a tournedos steaky grilujeme ako posledné. Kým budú steaky po príprave odpočívať, môžeme si prílohy opätovne (ak to bude nutné), ohriať vo vajíčku Big Green Egg. 


Steak „Tournedos” z panenky so slaninkou a bylinkami

Dobrú chuť!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa