Steak „Tournedos” z panenky so slaninkou a bylinkami
Tournedos je výraz mäsa z bravčovej panenky / sviečkovice. Na prípravu panenky podľa nášho receptu potrebujeme 800 gramov mäsa. Najvhodnejší je hrubší, stredný kus panenky - v kulinárskom svete tiež známy aj ako „chateaubriand”. Ak si kúpite panenku vcelku, môžete na ďalšie použitie neskôr využiť aj jej zvyšné časti (napríklad obľúbený bravčový špíz z hrotu panenky) a pre tento recept vyzerať len časť zvanú „chateaubriand”. A nezabudnite - či už pripravujete panenku vcelku alebo ako steak, vždy ju pred podávaním nechajte približne 5 minút odležať. Šťava sa vo vnútri mäsa pekne rozleží a zaistí jeho šťavnatosť.
CHOD: hlavný chod
KATEGÓRIA: mäso
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 17 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 37 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA MÄSO/Tournedos:
800 g panenky (bez blán)
8 plátkov slaniny (dlhšie plátky bravčovej prerastanej slaniny)
2 vetvičky tymiánu
2 vetvičky rozmarínu
2 lyžice olivového oleja
mäsiarensky špagát
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zohriať spolu s liatinovým roštom na teplotu 220 ° C.
2. Medzitým si panenku nakrájame na 4 pekné rovnaké kúsky (tournedos). Po stranách každého kúsku mäsa omotáme 2 prúžky slaninky a zviažeme ich mäsiarenskym špagátom. Tymián a rozmarín nakrájame na kúsky a poukladáme ich na mäsové závitky. Nakoniec ich z oboch strán pokvapkáme olivovým olejom a podľa chuti osolíme a posypeme mletým čiernym korením.
PRÍPRAVA
1. Steaky pokladáme na rošt (bylinkami nahor) a grilujeme ich približne 3 minúty. Následne ich pootočíme o deväťdesiat stupňov a grilujeme ďalšie 3 minúty, aby sa na steakoch vytvoril pekný vzor grilu. Po každom úkone uzatvoríme poklop vajíčka.
2. Tournedos steaky preklopíme a grilujeme opäť 2 x 3 minúty, pokým stred mäsa nedosiahne teplotu cca 48 až 52 ° C (stredne prepečené). Teplotu stredu skontrolujeme pomocou digitálneho vpichovacieho teplomeru.
3. Nakoniec steaky vyberieme z vajíčka a necháme ich odpočívať voľne prikryté hliníkovou fóliou po dobu približne 5 minút.
TIP: Steaky tournedos môžeme podávať s prílohami podľa vlastného výberu, napríklad ku grilovanej zelenine alebo k pečeným „hrebienkovým” zemiakom tzv. Hasselback. Pri týchto prílohách ako prvé pečieme zemiaky, potom zeleninu a tournedos steaky grilujeme ako posledné. Kým budú steaky po príprave odpočívať, môžeme si prílohy opätovne (ak to bude nutné), ohriať vo vajíčku Big Green Egg.
Dobrú chuť!