Smažené polentové koláčiky
Polenta vzniká zomletím celých kukuričných zŕn na jemnú krupicu. Polenta sa do našich kuchýň dostala z Talianska, Chorvátska, Rumunska a Čiernej Hory. Kukurica je však pôvodom z Južnej Ameriky, kde sa z nej vyrábajú polentové hranolčeky a koláčiky. Tradičné koláčiky vo svojom Big Green Egg môžete pripraviť aj vy, a to pomocou nášho receptu na slané polentové koláčiky, vypražené na našom grile. V tomto recepte si necháme najskôr polentové cesto poriadne vychladnúť a následne ho nakrájané na prúžky, ktoré smažíme do zlatohneda. Ich chrumkavú chuť si určite zamilujete!
CHOD: príloha, chuťovka
KATEGÓRIA: vegetariánske jedlo
TECHNIKA VARENIA: varenie, nepriame varenie, smaženie
KUCHYŇA: juhoamerická
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 5 min.
DOBA VARENIA: 40 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 45 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA KOLÁČIKY:
2 šalotky
100 ml olivového oleja + 2 extra polievkové lyžice na potretie
500 g polenty
½ zväzku čerstvej trebuľky voňavej (môžeme nahradiť ¼ zväzku vňate zeleru alebo koriandru)
½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Vo veľkom zelenom vajíčku zapálime uhlie a necháme nahriať spolu s konvektorom a roštom na teplotu 180 ° C.
2. Očistíme a nasekáme si šalotky.
3. Do pekáča pridáme polievkovú lyžicu olivového oleja a na rošte vo vajíčku ho necháme poriadne rozohriať. Potom pridáme šalotku a upražíme ju „do sklovita”.
4. Keď je šalotka hotová, pridáme polentu a zalejeme ju vodou tak, aby obsah vody prevyšoval polentu cca 1 centimeter. Polentu varíme cca 35 minút. Pravidelne a často ju miešame a podľa potreby priebežne prilievame vodu. Po každom zamiešaní dobre zatvoríme poklop vajíčka. Na konci varenia bude mať polenta konzistenciu kaše. Kým sa polenta pripravuje, jemne nasekáme čerstvé bylinky.
5. Olivovým olejom vytrieme obdĺžnikový pekáč (približne 15 x 30 cm). K polente zamiešame bylinky, korenie, soľ a lyžicou natlačíme polentové cesto rovnomerne do pekáča. Polentu necháme v chladničke vychladiť približne 6 hodín (alebo 2 hodiny v mrazničke).
6. Nateraz uhlie vo vajíčku môžeme uhasiť. (resp.si v priebehu chladenia polenty pripraviť na vajíčku iné jedlo)
PRÍPRAVA
1. Drevné uhlie vo vajíčku opäť zapálime a zelené vajíčko pomocou konvektora a roštu zahrejeme na teplotu 180 ° C. Polentu v pekáči nakrájajte na prúžky asi 2 x 10 cm veľké.
2. 100 ml olivového oleja v liatinovej panvici na rošte necháme poriadne rozohriať.
3. Následne vyprážame polentné kúsky, pokým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Doma vyprážania je cca 10 min.
TIP: Vyprážané polentové koláčiky vo vajíčku Big Green Egg môžu tvoriť lahodnú chuťovku, alebo ako prílohu k inému jedlu. Aké jedlo by ste si k polentovému snacku zvolili vy?