Smažené polentové koláčiky

Autor2 roky pred 280
Obľúbené0

Polenta vzniká zomletím celých kukuričných zŕn na jemnú krupicu. Polenta sa do našich kuchýň dostala z Talianska, Chorvátska, Rumunska a Čiernej Hory. Kukurica je však pôvodom z Južnej Ameriky, kde sa z nej vyrábajú  polentové hranolčeky a koláčiky. Tradičné koláčiky vo svojom Big Green Egg môžete pripraviť  aj vy, a to pomocou nášho receptu na slané polentové koláčiky, vypražené na našom grile. V tomto recepte si necháme najskôr polentové cesto  poriadne vychladnúť a následne ho nakrájané na prúžky, ktoré smažíme do zlatohneda. Ich chrumkavú chuť si určite zamilujete!



CHOD: príloha, chuťovka

KATEGÓRIA: vegetariánske jedlo

TECHNIKA VARENIA: varenie, nepriame varenie, smaženie 

KUCHYŇA: juhoamerická

ÚROVEŇ: jednoduchá 

DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 5 min.

DOBA VARENIA: 40 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 45 min. 

PORCIE: 4




INGREDIENCIE NA KOLÁČIKY:

2 šalotky

100 ml olivového oleja + 2 extra polievkové lyžice na potretie

500 g polenty

½ zväzku čerstvej trebuľky voňavej (môžeme nahradiť ¼ zväzku vňate zeleru alebo koriandru)

½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate 



Potrebné príslušenstvo:

PREDPRÍPRAVA

1. Vo veľkom zelenom vajíčku zapálime uhlie a necháme nahriať spolu s konvektorom a roštom na teplotu 180 ° C.

2. Očistíme a nasekáme si šalotky.

3. Do pekáča pridáme polievkovú lyžicu olivového oleja a na rošte vo vajíčku ho necháme poriadne rozohriať. Potom pridáme šalotku a upražíme ju „do sklovita”.

4. Keď je šalotka hotová, pridáme polentu  a zalejeme ju vodou tak, aby obsah vody prevyšoval polentu cca 1 centimeter. Polentu varíme cca 35 minút. Pravidelne a často ju miešame a podľa potreby priebežne prilievame vodu. Po každom zamiešaní dobre zatvoríme poklop vajíčka. Na konci varenia bude mať polenta konzistenciu kaše. Kým sa polenta pripravuje, jemne nasekáme čerstvé bylinky. 

5. Olivovým olejom vytrieme obdĺžnikový pekáč  (približne 15 x 30 cm). K polente  zamiešame bylinky, korenie, soľ a lyžicou natlačíme polentové cesto rovnomerne do pekáča. Polentu necháme v chladničke vychladiť približne 6 hodín (alebo 2 hodiny v mrazničke). 

6. Nateraz  uhlie vo vajíčku môžeme uhasiť. (resp.si v priebehu chladenia polenty pripraviť na vajíčku iné jedlo)


polenta koláčiky

PRÍPRAVA

1. Drevné uhlie vo vajíčku opäť zapálime a zelené vajíčko pomocou  konvektora a roštu zahrejeme na teplotu 180 ° C. Polentu v pekáči nakrájajte na prúžky asi 2 x 10 cm veľké.

2. 100 ml olivového oleja v liatinovej panvici na rošte necháme poriadne rozohriať.

3. Následne vyprážame polentné kúsky, pokým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Doma vyprážania je cca 10 min.



TIP: Vyprážané polentové koláčiky vo vajíčku Big Green Egg môžu tvoriť lahodnú chuťovku, alebo ako prílohu k inému jedlu. Aké jedlo by ste si k polentovému snacku zvolili vy?

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa