Ratatouille
Ratatouille
Ratatouille je pokrm, tradične pripravovaný najmä v okolí mesta Nice vo Francúzsku. Meno pochádza zo slova ratatolha, čo znamená miešané jedlo (v jednom hrnci). Naše ratatouille zo žltých cukiet, baklažánu, paradajok a papriky je jedlo nenáročné nielen na čas, ale aj na ingrediencie. Je to jeden z mnohých chutných a zdravých rastlinných receptov, ktoré môžete kombinovať s rôznymi ďalšími jedlami, ktoré si jedným šmahom ruky pripravíte v Big Green Egg a vytvoríte tak kompletné a plnohodnotné menu. Cesnakovo-bazalkový olej navyše celý pokrm obohatí o nezameniteľnú chuť.
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: zelenina, vegetariánske jedlo
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: francúzska
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 45 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 5 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA RATATOUILLE:
2 baklažány
1 žltá cuketa
5 paradajok
2 červenej papriky (sladká špicatá)
BYLINKOVÝ OLEJ:
100 ml olivového oleja
5 strúčikov cesnaku
1 zväzok bazalky
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Ako prvé zapálime drevné uhlie v zelenom vajíčku a necháme ho spolu s roštom rozohriať na teplotu 180 ° C.
2. Na asi pol centimetrové plátky si nakrájame baklažány, cukety a paradajky. Papriku očistíme a tiež nakrájajte, tentokrát na krúžky s hrúbkou asi pol centimetra. Potom panvicu obložíme zeleninkou na striedačku do dvoch kruhov.
3. Pokiaľ ide o bylinkový olej, ošúpeme si cesnak, pripravíme lístky bazalky a spolu ich rozdrvíme spolu s olivovým olejom v malom kuchynskom robote alebo pomocou ručného mixéra. Zeleninu v panvici si pokvapkáme bylinkovým olejom a posypeme soľou a čiernym korením.
PRÍPRAVA
1. Panvicu položíme na rošt do rozohriateho vajíčka a poklop dobre uzavrieme. Naše ratatouille dusíme cca 45 minút, kým zeleninka nie je pekne mäkká. Vlhkosť, ktorá sa pri dusení zo zeleniny uvoľňuje zabráni, aby sa jedlo pripálilo.
TIP: Ratatouille je vynikajúci a predovšetkým zdravý doplnok akéhokoľvek jedla z mäsa alebo rýb. Ak ich nemôžete pripravovať súčasne, pretože čas alebo technika varenia sa líšia, môžete si ratatouille pripraviť vopred a neskôr ho pred servírovaním iba jednoducho zahriať (cca 10 minút pri teplote 180 ° C).
Dobrú chuť!