Argentinská omáčka Chimichurri ku grilovanému mäsu
Argentinská omáčka Chimichurri ku grilovanému mäsu
Chimichurri - argentínska korenená bylinková omáčka, ktorá sa tradične používa k hovädziemu mäsu, je pre mnohých známou lahôdkou, napríklad k hovädziemu steaku Picanha alebo steaku z hovädzej slabiny Bavette. O takomto šťavnatom rump steaku z Big Green Egg ste už zrejme počuli. Ale vedeli ste, že Chimichurri sa tiež perfektne hodí k jahňacím kotletám či kurčaťu? Samozrejme pripravených na kamade. Čistá chuť nemarinovaného mäsa je s touto juhoamerickou omáčkou bezpochybne najlepšou možnosťou. Ponúkame vám recept, ktorý nie je iba o petržlene. K dokonalému Chimichurri neodmysliteľne patria aj iné aromatické koreniny. Tak poďme na to...
CHOD: príloha
KUCHYŇA: juhoamerická
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 10 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA CHIMICHURRI:
1 červená sladká špicatá paprika
2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
pol zväzku kučeravých listov petržlenu
pol zväzku obyčajných petržlenových listov
pol zväzku pažítky
5-6 zelerových listov
100 ml červeného vínneho octu
1 polievková lyžica Tabasco
400 ml olivového oleja
PRÍPRAVA
1. Papriku rozdelíme na polovicu, očistíme od jadierok a nakrájame na malé kocky. Šalotku a cesnak očistíme a najemno nasekáme. Oberieme listy zo stoniek čerstvých bylín a tiež ich najemno nasekáme.
2. Všetky prísady zmiešame s vínnym octom, tabascom a olivovým olejom.
Recepty na ďalšie možné kombinácie: Aj keď samotná omáčka Chimichurri nie je priamo pripravovaná na grile v Big Green Egg, je to vynikajúca príloha, ktorá sa podáva s rôznymi pokrmami z grilovaného mäsa, ktoré sa na grile neodmysliteľne pripravujú. Tak, ktorý z nasledujúcich receptov si ku svojej novej omáčke vyberiete vy?