Letný melónový sen so šumivým sektom
Letný melónový sen so šumivým sektom
Iste nám dáte za pravdu, že príležitosť usporiadať párty s bublinkami sa nájde vždy. V dnešnom letnom recepte s melónovou chuťou a šumivým sektom sa zoznámi melón so zeleným vajíčkom a spolu vytvoria grilovaný základ pre osviežujúci koktail. Že už sa vám zbiehajú slinky? A čo tak zavŕšiť svoje očakávania malými kúskami pizze s pestom, kozím syrom a pečenými paprikami? Môžete ich jesť rukami, takže vaša neviazaná párty sa môže začať!
KATEGÓRIA: ovocie
TECHNIKA VARENIA: údenie, grilovanie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 20 min.
DOBA VARENIA: 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 30 min.
PORCIE: 6
INGREDIENCIE NA KOKTAIL:
približne 400 g červeného melóna
100 g jemného kryštálového cukru na cukrový lem
1 limetka
100 ml citrónový likér Limoncello
750 ml sektu s buketom ruže
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V Big Green Egg zapálime drevné uhlie a necháme vajíčko rozohriať na teplotu 170 ° C. Melón nakrájame na cca 2 cm hrubé trojuholníky. Na neskoršie ozdobenie si vopred nakrájame tri úhľadné trojuholníčky (približne 1 cm širokých), ktoré prekrojíme na dve časti, čím získame 6 malých melónových trojuholníčkov. Tieto malé kúsky zatiaľ odložíme bokom do chladničky. Kožu zo zvyšných kúskov melónu poodstraňujeme, nakoľko budeme údiť iba červené časti melóna.
2. Na rozžeravené drevné uhlie nasypeme hrsť lupienkov z dreva jablone na údenie, potom vložíme konvektor aj liatinový rošt. Na rošt poukladáme melón, uzatvoríme poklop vajíčka (teplota vtedy klesne) a údime na teplote 130 ° C asi 30 minút. Melón po 15 minútach otočíme.
3. Po 30 minútach vyberieme melón z vajíčka a nakrájame ho na kúsky, ktoré necháme vychladnúť. Po vychladnutí vložíme melón na pol hodinku do mrazničky.
4. Na pohároch, v ktorých budeme melónový koktail servírovať, si pre dokonalý efekt vytvoríme jemný cukrový lem. Je to jednoduché. Okraj pohára navlhčíme šťavou z prekrojenej limetky a otočením hore dnom pohár namočíme do kryštálového cukru. Takto ozdobíme 6 pohárov. Druhú polovicu nespotrebovanej limetky si odložíme bokom, budeme ju ešte potrebovať.
PRÍPRAVA
1. Druhú polovicu limetky, ktorú sme si odložili bokom, poprekrajujeme na šesť malých trojuholníčkov.
2. Údený melón ručným mixérom zmixujeme na kašu, ktorú následne pretlačíme cez sitko. Prilejeme citrónový likér Limoncello a opäť zmixujeme.
3. Do každého pohára vložíme trojuholník limetky a prepasírovanú melónovú šťavu, ktorý rovnomerne porozdeľujeme. Nakoniec zalejeme ružovým sektom. Koktaily ozdobíme kúskami melónu, ktoré sme si na tento účel odložili a atraktívnou slamkou na pitie, ktorá šumivý letný nápoj pekne rozveselí.
- Okrem mini pizze s pestom, kozím syrom a pečenými paprikami, ktoré je možné podávať spolu s melónovým koktailom, môžete využiť aj melóny z druhej polovice melónu, ktoré ste doteraz nepoužívali. Zvyšný melón nakrájajte na cca 2 cm na kocky, ponapichujte ich na špajdle a grilujte na liatinovej mriežke alebo na grile. Najskôr každú stranu grilujte cca 1,5 minúty, pootočíme o 45 stupňov a opäť grilujeme 1,5 minúty. Týmto spôsobom vytvoríme na melóne tradičný vzor mriežky. Z druhej strany melón ugrilujeme rovnakým spôsobom a servírujeme napríklad so zmrzlinou, alebo s hoblinkami čokolády.
- Vašu párty môžete rovnako dobre oživiť aj exkluzívnymi makadamovými orechmi položenými na stole spolu s tenkými plátkami sušenej šunky. Takto sa budú môcť vaši hostia občerstviť už počas prípravy večere.
Dobrú chuť!