Pikantné krevety
Pikantné krevety
Žiadna úspešná záhradná párty sa nezaobíde bez chutného občerstvenia. Na tú dnešnú vám opäť dobre poslúži práve zelené vajíčko. Hitom mnohých záhradných osláv bývajú krevety s pečenými paradajkami. V Big Green Egg ich pripravíte rýchlejšie, než stačíte povedať KREVETA. Priateľov okrem kreviet ohúrite dokonale krvavým koktailom Bloody Mary s ustricami, ktorý si pripravíte v predstihu a necháte ho schladiť na tú správnu letnú teplotu. Chutné jedlo, pohoda, relax a obsluha vášho super grilu s priateľmi - viete si predstaviť svoje voľné chvíle ešte viac oddychovo?
CHOD: chuťovka
KATEGÓRIA: ryby
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: španielska
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 10 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 30 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA KREVETY:
2 paradajky
20 kreviet
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
1 zväzok vňate petržlenu
1 citrón
50 ml olivového oleja
1/4lyžičky červenej sladkej údenej paprika
1 lyžica chilli salsy
50 ml sherry (alebo dezertného vína)
pre nealkoholickú verziu odporúčame namiesto sherry použiť ananásovú šťavu
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Ako prvé si vo vajíčku zapálime drevné uhlie a spolu s roštom ho necháme rozohriať až na teplotu 220°C. Kým sa naše vajíčko nahrieva, privedieme do varu panvicu s vodou a pripravíme si aj misku s ľadovou vodou. Ostrým nožom nakrojíme paradajky na spodnej strane do tvaru krížika.
2. Každú takto nakrojenú paradajku vložíme najskôr do vriacej vody (cca na 15 sekúnd) a potom do ju ponoríme do ľadovej vody, aby vychladla. Takto upravené paradajky hravo ošúpeme, potom z nich po prekrojení vyberieme semienka. Nakoniec ich nakrájame na malé kocky.
3. Krevety olúpeme. Chvosty necháme zapnuté . Odstránime z nich črevné ústrojenstvo. Šalotku a cesnak očistíme a nakrájame. Najemno nasekáme aj vňať petržlenu. Jednu polovicu citróna nakrájajte na štvrtinky a šťavu z druhej polovice vytlačíme.
PRÍPRAVA
1. Na pavnici si necháme rozohriať olivový olej. Pridáme šalotku, cesnak a nakoniec aj krevety. Zatvoríme poklop vajíčka a necháme krevety smažiť na olivovom oleji asi 5 minút, až kým sa takmer neuvaria; krevety občas zamiešame.
2. Nakrájané paradajky, červenú mletú papriku papriku a chilli salsu vmiešame do kreviet a dochutíme citrónovou šťavou. Popražíme ešte asi 1 minútu a nakoniec podlejeme sherry.
3. Panvicu zložíme z vajíčka a krevety nakrájame do 4 menších misiek alebo do jednej väčšej misky. Podľa chuti posypeme soľou a čiernym korením a pokvapkáme zvyškom olivového oleja. Nakoniec krevety posypeme petržlenovou vňaťou a pred podávaním ozdobíme na mesiačiky nakrájaným citrónom.
Dobrú chuť!
TIP: Popri príprave pikantných kreviet si na rošt dajte aj pár paradajok navyše. Po ich zaúdení získate základ na lahodný koktail Bloody Mary, ktorý môžete svojim hosťom podávať ku krevetám. V minúte tak získate večerné občerstvenie, ktoré dostane každého.