Hovädzia „flank-steak” roláda s pestom
Hovädzia „flank-steak” roláda s pestom
Grilovali ste niekedy vo svojom Big Green Egg hovädzí flank steak? Toto mäso pochádza z pupku zvieraťa.Keďže ide o brušný sval, ktorý dobytok stále používa, flank steak patrí medzi tuhšie mäso. Ak by ste si na Vianoce radi naservírovali veľkolepý kúsok, máme pre vás recept na flank steakovú roládu, ktorá sa na sviatky úžasne hodí! Plnenie rolády pestom dáva tejto roláde prekvapivý šmrnc. Pre uľahčenie si pesto i roládu môžete naplniť deň vopred, dobre zviazať a piecť v kľude presne napríklad na Štedrý večer.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: mäso
TECHNIKA VARENIA: nepriame grilovanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 40 min.
DOBA VARENIA: 40 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 20 min.
PORCIE: 6
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA BYLINKOVÝ OLEJ:
3 strúčiky cesnaku
1 byľka rozmarínu
3 lyžice olivového oleja
PESTO:
150 g píniových orieškov
1 strúčik cesnaku
2 zväzky bazalky (cca 30 g)
100 g strúhaného parmezánu
100 ml olivového oleja
FLANK STEAK:
1 Flank steak (approx. 1.5 kg)
HOVÄDZÍ FLANK STEAK
cca 1,5 kg hovädzieho mäsa z pupku
Potrebné príslušenstvo:
- rošt z nehrdzavejúcej ocele
- liatinová panvica Skillet
- konvektor
- perforovaný polovičný rošt
- diaľkový teplomer s dvojitou sondou
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme spolu s nerezovým roštom na teplotu 180°C. Kým sa vajíčko nahrieva, začneme s predprípravou bylinkového oleja: ošúpeme cesnak a pooberáme ihličky z rozmarínu. Cesnak a rozmarín nasekáme nadrobno a zmiešame s olivovým olejom.
2. Na grile zohrejeme liatinovú panvicu, na ktorej po nahriati pripravíme pesto. Na panvicu najskôr pridáme píniové oriešky, ktoré pražíme približne 5 minút do zlatista. Počas pečenia píniové oriešky občas premiešame, aby sa nepripálili. Po každom úkone poklop zeleného vajíčka Big Green Egg dobre uzatvoríme. Cesnak ošúpeme a strúčik nadrobno nasekáme . Z bazalky pooberáme lístky.
3. Panvicu s píniovými orieškami vyberieme z Big Green Egg. Vymixujeme ich spolu s cesnakom, bazalkou, parmezánom a olivovým olejom v kuchynskom robote, kým sa nevytvorí pekné a hrubozrnné pesto. Následne do pesta zamiešame korenie podľa chuti a hotové zhrnieme na jednu stranu panvice a dáme bokom. Zo zeleného vajíčka vyberieme gril, umiestnitme doň konvektor a gril vložíme späť na miesto. Teplotu vajíčka nastavíme na teplotu 220°C.
4. Na prípravu samotnej rolády: z flank steaku samozrejme ako prvé odstránime všetky blany a mäso naklepeme tĺčikom na mäso, aby sa mierne sploštilo a aby bolo mäso rovnomerné, čo sa hrúbky týka. Nakoniec natrieme pesto rovnomerne na flank steak, zvinieme do rolády a dobre zviažeme potravinárskym špagátom.
PRÍPRAVA
1. Pripravenú roládu položíme na perforovaný polovičný rošt, následne roládu potrieme bylinkovým olejom a rošt položíme na gril. Sondu diaľkového teplomera zapichneme do stredu rolády a poklop vajíčka uzatvoríme. Teplotu jadra nastavíme na teplotu 52°C a necháme piecť, pokým nedosiahneme požadovanú teplotu jadra. Počas pečenia mäso pravidelne potierame bylinkovým olejom.
2. Po dosiahnutí vnútornej teploty vyberieme roládu zo zeleného vajíčka Big Green Egg a posyeme čerstvo namletým čiernym korením a vločkami soli (resp.hrubozrnnou soľou). Roládu necháme 6-8 minút odpočívať voľne prikrytú hliníkovou fóliou. Pred podávaním roládu nakrájame na atraktívne plátky.
TIP: Táto roláda je vynikajúca s grilovanou zelenou špargľou a omáčkou chimichurri.