Morský vlk pečený v soľnej kruste
Morský vlk pečený v soľnej kruste
Už ste niekedy piekli rybu v slanej kruste? Náš morský vlk v slanej kôrke z Big Green Egg, bude skutočným vianočným darčekom na vašom stole, ktorý si hostia odbalia až pri samotnej konzumácií. Že sa vám tento nápad páči? Aj nám! Nemusí ísť predsa vždy len o vianočného kapra, zmena je život a prekvapenia má rád skoro každý. Varením morského vlka pokrytého soľou v zelenom vajíčku navyše zaistí, že si ryba zachová svoju šťavnatosť. Zelenina jej dodá jemnú chuť a pridá extra šťavu. Zelenina bude na konzumáciu vplyvom slanej krusty síce príliš slaná, no rybka nasiakne všetkou jej chuťou a zaručene si na nej pochutíte.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: ryba
TECHNIKA VARENIA: pečenie, nepriame grilovanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 40 min.
PORCIE: 4-6
INGREDIENCIE NA MORSKÉHO VLKA
1,5 kg morského vlka alebo 2 filety z morského vlka s kožou, každý s hmotnosťou približne 300 – 400 g
1 cibuľa
100 g mrkvy
100 g póru
3 lyžice olivového oleja
½ lyžičky mletého kari
50 ml whisky
SLANÁ KRUSTA
8 strúčikov cesnaku
2 vetvičky tymiánu
1 vetvička rozmarínu
1,5 kg hrubej morskej soli
5 vaječných bielkov
K SERVÍROVANIU (odporúčané)
pečené zemiaky
omáčka antiboise
Potrebné príslušenstvo:
- rošt z nehrdzavejúcej ocele
- liatinová panvica
- kameň na pečenie
PREDPRÍPRAVA
1. Najskôr si v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zohrejeme spolu s konvektorom a nerezovým roštom na teplotu 220°C. Kým sa vajíčko nahrieva, morského vlka vyfiletujeme, pričom jeho kožu necháme neporušenú.
2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polkolieska. Mrkvu a pór umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Cesnak ošúpeme. Z tymiánu oberieme lístky a z rozmarínu pooberáme ihličky. Cesnak aj bylinky nadrobno nasekáme a premiešame ich so soľou a vaječnými bielkami.
PRÍPRAVA
1. V liatinovej panvici na grile zohrejeme olivový olej, do ktorého pridáme nakrájanú zeleninu, ktorú posypeme kari korením. Zeleninu smažíme približne 2-3 minúty, pokým nezačne mäknúť, ale ešte nie je úplne hotová. Počas prípravy ju občas premiešame a podlejeme bourbon whisky.
2. Z papiera na pečenie odstrihneme kruh tak, aby pasoval na kameň na pečenie a položíme ho ešte na studený kameň. 2 cm hrubú vrstvu soľnej zmesi, ktorá je len o niečo väčšia ako obvod morského vlka alebo filiet rozotrieme na papier na pečenie (na kameni na pečenie). Panvicu so zeleninou zložíme zo zeleného vajíčka a zeleniny navrstvíme na soľnú zmes. Na zeleninu umiestníme morského vlka, alebo položíme jeden filet kožou smerom na zeleninu a druhý filet položíme na prvý filé kožou smerom nahor. Rybu prikryjeme zvyškom zeleniny a zalejeme ju zvyškom soľnej zmesi. Uistíme sa, že vrstva soli je rovnomerne rozložená a popritláčame ju.
3. Kameň na pečenie spolu s rybou umiestnime na rošt zeleného vajíčka a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Morského vlka pečieme približne 45 minút.
4. Po stanovenom čase opatrne vyberieme kameň z Big Green Egg a pomocou papiera na pečenie ho opatrne preložíme morského vlka na tanier alebo dosku, na ktorom ho necháme odpočívať približne 10 minút.
5. Pri stole opakom noža rozlomíme slanú krustu, soľ a zeleninu odstránim a filety z morského vlka opatrne zbavíme vrchnej slanej kože. Následne kúsky rovnomerne porozdeľujeme na taniere a podávame s pečenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo inou obľúbenou prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!