Hamburgery plnené mangom
HAMBURGERY PLNENÉ MANGOM
Ak hľadáte originálny recept na prípravu hamburgera, gratulujeme - práve ste ho našli. Mangová plnka mu dodá obzvlášť prekvapivú a netradičnú chuť. Ak si chcete jeho prípravu uľahčiť ešte viac, môžete pri servírovaní mangovú plnku na hamburger jednoducho položiť.
CHOD: HLAVNÉ JEDLO
KATEGÓRIA: MÄSO, OVOCIE
TECHNIKA PRÍPRAVY JEDLA: GRILOVANIE
ÚROVEŇ: STREDNE NÁROČNÁ
PREDPRÍPRAVA: 40 MINÚT
PRÍPRAVA: 30 MINÚT
CELKOM: 70 MINÚT
MNOŽSTVO: 4 PORCIE
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
600 g mletého hovädzieho mäsa
1 vajce
½ PL čierneho korenia
1 ČL jemnej morskej soli
olivový olej
1 paradajka
2 nakladané uhorky
½ červenej cibule
4 hamburgerové žemle
ľadový šalát (resp. iný zelený šalát)
4 plátky čedaru
majonéza
kečup alebo barbecue omáčka
NA PLNKU:
1 zrelé mango
½ červenej papriky
2 PL práškového cukru
Potrebné príslušenstvo:
- liatinový rošt
- liatinová panvica
- lis na hamburger
PREDPRÍPRAVA
-
Na náplň olúpte mango a odrežte dužinu od kôstky. Nakrájajte mango na malé kocky a červenú papriku nakrájajte na tenké krúžky. V panvici na sporáku všetko zohrejte spolu s práškovým cukrom a trochou vody. Povarte asi 20 minút.
-
Sporák vypnite a nechajte vychladnúť.
-
Mleté hovädzie mäso zmiešajte s vajcom, čiernym korením a morskou soľou. Rozdeľte zmes mletého hovädzieho mäsa na štyri rovnaké časti. Potrite lis na hamburger trochou olivového oleja. Vyložte dno a boky lisu asi dvomi tretinami porcie mletého hovädzieho mäsa. Vložte plnú polievkovú lyžicu náplne do mletého hovädzieho mäsa. Zo zvyšku mletého hovädzieho mäsa, ktoré sa vojde do lisu urobte placku, zakryte ňou náplň a všetko spolu zatlačte pomocou lisu. Rovnakým spôsobom pripravte ďalšie tri hamburgery, potom ich zakryte a skladujte v chladničke.
PRÍPRAVA
-
V zelenom vajíčku Big Green Egg zapáľte drevné uhlie a spolu s liatinovým roštom ho zohrejte na teplotu 220 °C. Medzitým nakrájajte paradajky a nakladané uhorky na tenké plátky. Cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké krúžky.
-
Potrite hamburgery olivovým olejom. Položte ich na rošt, zatvorte kopulu zeleného vajíčka a grilujte asi 3 – 4 minúty z každej strany. Medzitým prekrojte hamburgerové žemle na polovice.
-
Položte rozpolené žemle prekrojenou stranou nadol vedľa hamburgerov a grilujte ich približne 30 sekúnd. Vyberte hamburgery a žemle z Big Green Egg.
-
Spodné časti žemle obložte zeleným šalátom, plátkami paradajky, nakladanými uhorkami a cibuľovými krúžkami. Pridajte trošku majonézy podľa chuti. Na to položte hamburger, plátok čedaru a kečup alebo vašu obľúbenú barbecue omáčku. Náplň prikryte hornou polovicou žemle.
-
Dobrú chuť!