FOCACCIA - talianska chlebová placka

Autor2 mes. pred 28
Obľúbené0

FOCACCIA - talianska chlebová placka


FOCACCIA

Focaccia (fokača) je talianska chlebová placka. Pripomína naše chlebové posúchy, ktoré sa u nás piekli zo zbytkov cesta so slaninkou a cesnakom navrchu. Focaccia sa robí buď bez posypu - potretá len olivovým olejom, alebo posypaná bylinkami či syrom. Pripravená v zelenom vajíčku Big Green Egg je každopádne prudko jedlá!


CHOD: OBED

KATEGÓRIA: CESTOVINY
TECHNIKA PRÍPRAVY JEDLA: PEČENIE
ÚROVEŇ PRÍPRAVY: JEDNODUCHÁ
PREDPRÍPRAVA: 150 MINÚT
PRÍPRAVA: 35 MINÚT
CELKOM: 3 HODINY 5 MINÚT
MNOŽSTVO: 1 KS

POTREBNÉ INGREDIENCIE NA FOCACCIU:

200 g tvrdej pšeničnej múky

200 g pšeničnej múky

400 g hladkej pšeničnej múky

7 g suchého droždia

šťava z polovice citróna

440 ml vody

7 g soli

2 ČL olivového oleja

1 PL hrubej morskej soli

Potrebné príslušenstvo:

  • kameň na pečenie
  • liatinová panvica Skillet
  • ohňovzdorné rukavice
  • convEGGtor

PREDPRÍPRAVA

  1. V kuchynskom robote hnetacím hákom (alebo ručným miesením) zmiešajte všetky druhy múky, soľ, droždie a citrónovú šťavu spolu s vodou. Keď bude cesto poriadne vymiesené, pridajte doň olivový olej. Pomocou teplomera skontrolujte, či má cesto teplotu 25 °C. Ak je teplota príliš nízka, pokračujte ešte chvíľu v miesení.

  2. Cesto roztlačte, okraje zahnite do stredu a potrite olivovým olejom. Obráťte cesto tak, aby boli zahnuté okraje naspodku a druhú stranu potrite olivovým olejom. Pekné bochníky cesta vytvarujete tak, že okraje cesta zahnete nadol. Liatinovú panvicu Skillet vymažte olivovým olejom. Položte do nej bochník cesta a roztlačte ho. Nechajte placku kysnúť 2 hod. pri izbovej teplote. Každú polhodinu cesto ešte viac roztlačte tak, aby bolo cesto po uplynutí času rovnomerne rozložené/nakysnuté na ploche panvice. Cesto potrite olivovým olejom v prípade, že sa počas kysnutia jeho povrch vysušil.


    FOCACCIA

PRÍPRAVA

  1. Vložte liatinovú panvicu do zeleného vajíčka za pomoci rukavíc.

  2. Približne 20 min. pred uplynutím času na kysnutie zapáľte drevné uhlie v Big Green Egg. Zohrejte zelené vajíčko spolu s convEGGtorom, roštom a navrchu umiestneným plochým kameňom na pečenie na teplotu 230 °C.

  3. Navlhčite si prsty olivovým olejom a kde-tu urobte do cesta jamky. Cesto posypte hrubou morskou soľou. Umiestnite liatinovú panvicu Skillet na plochý kameň na pečenie, zatvorte kopulu vajíčka a focacciu pečte približne 35 minút do zlatohneda, pokým nebude pekne upečená.

  4. Pomocou rukavice vyberte liatinovú panvicu Skillet zo zeleného vajíčka Big Green Egg. Focacciu vyberte z panvice a nechajte ju vychladnúť.

Dobrú chuť!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa