FOCACCIA - talianska chlebová placka
FOCACCIA - talianska chlebová placka

Focaccia (fokača) je talianska chlebová placka. Pripomína naše chlebové posúchy, ktoré sa u nás piekli zo zbytkov cesta so slaninkou a cesnakom navrchu. Focaccia sa robí buď bez posypu - potretá len olivovým olejom, alebo posypaná bylinkami či syrom. Pripravená v zelenom vajíčku Big Green Egg je každopádne prudko jedlá!
CHOD: OBED
KATEGÓRIA: CESTOVINY
TECHNIKA PRÍPRAVY JEDLA: PEČENIE
ÚROVEŇ PRÍPRAVY: JEDNODUCHÁ
PREDPRÍPRAVA: 150 MINÚT
PRÍPRAVA: 35 MINÚT
CELKOM: 3 HODINY 5 MINÚT
MNOŽSTVO: 1 KS
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA FOCACCIU:
200 g tvrdej pšeničnej múky
200 g pšeničnej múky
400 g hladkej pšeničnej múky
7 g suchého droždia
šťava z polovice citróna
440 ml vody
7 g soli
2 ČL olivového oleja
1 PL hrubej morskej soli
Potrebné príslušenstvo:
- kameň na pečenie
- liatinová panvica Skillet
- ohňovzdorné rukavice
- convEGGtor
PREDPRÍPRAVA
-
V kuchynskom robote hnetacím hákom (alebo ručným miesením) zmiešajte všetky druhy múky, soľ, droždie a citrónovú šťavu spolu s vodou. Keď bude cesto poriadne vymiesené, pridajte doň olivový olej. Pomocou teplomera skontrolujte, či má cesto teplotu 25 °C. Ak je teplota príliš nízka, pokračujte ešte chvíľu v miesení.
-
Cesto roztlačte, okraje zahnite do stredu a potrite olivovým olejom. Obráťte cesto tak, aby boli zahnuté okraje naspodku a druhú stranu potrite olivovým olejom. Pekné bochníky cesta vytvarujete tak, že okraje cesta zahnete nadol. Liatinovú panvicu Skillet vymažte olivovým olejom. Položte do nej bochník cesta a roztlačte ho. Nechajte placku kysnúť 2 hod. pri izbovej teplote. Každú polhodinu cesto ešte viac roztlačte tak, aby bolo cesto po uplynutí času rovnomerne rozložené/nakysnuté na ploche panvice. Cesto potrite olivovým olejom v prípade, že sa počas kysnutia jeho povrch vysušil.
PRÍPRAVA
-
Vložte liatinovú panvicu do zeleného vajíčka za pomoci rukavíc.
-
Približne 20 min. pred uplynutím času na kysnutie zapáľte drevné uhlie v Big Green Egg. Zohrejte zelené vajíčko spolu s convEGGtorom, roštom a navrchu umiestneným plochým kameňom na pečenie na teplotu 230 °C.
-
Navlhčite si prsty olivovým olejom a kde-tu urobte do cesta jamky. Cesto posypte hrubou morskou soľou. Umiestnite liatinovú panvicu Skillet na plochý kameň na pečenie, zatvorte kopulu vajíčka a focacciu pečte približne 35 minút do zlatohneda, pokým nebude pekne upečená.
-
Pomocou rukavice vyberte liatinovú panvicu Skillet zo zeleného vajíčka Big Green Egg. Focacciu vyberte z panvice a nechajte ju vychladnúť.
Dobrú chuť!