Hermelínové "fondue"
Hermelín je označenie pre český syr s bielou ušľachtilou plesňou na povrchu, ktorý je napodobeninou francúzskeho syra camembert. Dnes si pripravíme netradičný vianočný hermelín na spôsob fondue, ktorý je na prípravu v Big Green Egg počas sviatočných dní nenáročný na čas a chuťovo skutočne delikátny. Pre extra chuť doporučujeme v zelenom vajíčku navyše ugrilovať aj obľúbené kúsky zeleniny.
CHOD: obed, hlavné jedlo
KATEGÓRIA: vegetariánske
TECHNIKA VARENIA: grilovanie, pečenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 30 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 50 min.
PORCIE: 4-6
INGREDIENCIE NA FONDUE:
1 kg hermelínu
5 strúčikov cesnaku
8 čerstvých byliek rozmarínu
6 čerstvých byliek tymiánu
50 ml bieleho vína
Zelenina:
1 červená paprika
3 stonky zeleru
12 šparglí zelenej špargle
12 ks brokolice Bimi (hybridná zelenina, ktorá vznikla prirodzeným krížením brokolice a čínskej kapusty)
8 malých kukuričiek
Na servírovanie:
vidiecky chlieb
Potrebné príslušenstvo:
liatinový rošt
convEGGtor
rošt z nehrdzavejúcej ocele
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s liatinovým roštom vajíčko zohrejeme na teplotu 200 °C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, narežeme hermelín krížom niekoľkokrát, približne pol centimetra do hĺbky. Nakrájaný syr odložíme napr. do drevenej debničky. Následne ošúpeme a na tenké plátky nakrájame strúčiky cesnaku. Cesnak a bylinky v pravidelných vložíme zárezov syra.
3. Papriku prekrojíme na polovicu, odstránime stopku a semienka a dužinu nakrájame na široké pásiky. Stonky zeleru nakrájame na cca. 10 cm kúsky. Napokon odstránime tvrdé konce zelenej špargle a bimi brokolice.
PRÍPRAVA
1. Zeleninu poukladáme na rošt a grilujeme približne 4 minúty, v závislosti od jej hrúbky.
2. Potom ju vyberieme z vajíčka a odložíme ju bokom. Z Big Green Egg zložíme liatinový rošt a vložíme doň convEGGtor. Nakonie do vajíčka umiestnime rošt z nehrdzavejúcej ocele a nahrejeme ho na teplotu 190 °C.
3. Hermelín zalejeme bielym vínom a následne ho v drevenej debničke položíme na rošt do zeleného vajíčka. Zatvoríme poklop a syr zahrievame podľa stupňa jeho zrelosti približne 10-15 minút, pokým nebude mäkký. Misu, ktorá je dostatočne veľká na to, aby sa do nej hermelín zmestil, prikryjeme borovicovými konárikmi.
4. Debničku s hermelínom vyberieme z vajíčka a položíme ho na konáre borovice. Okolo syra naukladáme grilovanú zeleninu. Nakoniec konáriky borovice efektne zapálime a podávame hosťom s vidieckym chlebom. Konzumujeme namáčaním zeleniny a chleba do hermelínu.
Mňam!