Závin z homára s omáčkou antiboise

Autor1 rok pred od autora 367
Obľúbené0

Existuje veľa receptov, ako pripraviť homára a zároveň aj rovnako veľa spôsobov, ako ho jesť. Ak si na vianočnú večeru naservírujete homára podľa nášho receptu s omáčkou antiboise určite sa vám to vďaka zelenému vajíčku Big Green Egg podarí. TIP: Nórske homáre si objednajte iba v prípade, že je ich sezóna a s najväčšou pravdepodobnosťou budú čerství. Známe skalné pravidlo: od septembra do apríla. Dobrú chuť a veselé gastronomické sviatky s Big Green Egg!

 

CHOD: obed, hlavné jedlo

KATEGÓRIA: ryba

TECHNIKA VARENIA: pečenie, nepriame varenie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAVY: 3 hod. 25 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 10 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 4hod. 35 min. 

PORCIE: 8




INGREDIENCIE NA ZÁVINOVÉ CESTO:

 

400 g hl. múky 

štipka soli

200 ml vlažnej vody

150 ml slnečnicového oleja

80 g masla

1 polievková lyžica lúpaných mandlí

1 ČL strúhanky (chlebová zn.Panko)



ZELENINOVÝ BUJÓN:

 

200 g veľkej mrkvy

200 g feniklu

2 cibule

200 g póru

200 g zeleru

20 zrniek bieleho korenia

20 strukov zeleného kardamónu



NÁPLŇ:

 

2 450 g čerstvých homárov

2 šalotky

½ feniklu

1 pór

1 veľká mrkva

25 g masla

1/4 ČL kari (mletého zn. Madras)

15 lístkov čerstvého estragónu

50 g zelených rias

1 polievková lyžica whisky



NA SERVÍROVANIE:

 

paradajková omáčka antiboise



Požadované príslušenstvo:

 

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

latinová panvica

kameň na pečenie



PREDPRÍPRAVA

 

1. Na prípravu závinového cesta: hladkú múku nasypeme do misky a pridáme soľ, vodu a 50 ml slnečnicového oleja. Suroviny precízne zmiešame končekmi prstov tak, aby vzniklo kompaktné cesto, ktoré následne preložíme na pomúčenú dosku a miesime približne 15 minút tak, aby vzniklo hladké, elastické cesto.

2. Časť zo 100 ml slnečnicového oleja nalejeme do čistej misky a potrieme ním cesto, ktoré spracujeme do gule, vložíme ho do misy a na povrch cesta nalejeme zvyšok slnečnicového oleja. Následne cesto pevne zatlačíme na okraje misky tak, aby sa celé pokrylo slnečnicovým olejom. Nakoniec nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cesto kysnúť na teplom mieste pri teplote asi 30 °C približne 2 minúty.

3. Na bujón: si najskôr na veľké kúsky nakrájame zeleninu. Potom rozdrvíme zrnká čierneho korenia a struky kardamónu a všetky ingrediencie vložíme do veľkej panvice, do ktorej pridáme aj  4½ litra vody a priveďte tekutinu do varu. Po zovretí znížime teplotu na minimum a necháme mierne zredukovať - približne 30 minút.

4. Nakoniec bujón prelejeme cez sitko.

5. Na prípravu náplne: bujón privedieme na panvici do varu a pripravíme si veľkú misu studenej vody. Bujón by mal stále vrieť, keď do neho ponoríme homára, preto varíme v jednom čase iba jedného homára, ktorého nechávame v bujóne vrieť 4 minúty. Potom homára vyberieme z panvice, ponoríme ho do studenej vody a až následne varíme obdobným spôsobom ďalšieho homára.

6. Po uvarení homáre pozdĺžne rozpolíme a odstránime z nich vnútornosti. Z panciera a klepiet dôkladne oberieme všetko mäso, ktoré následne nakrájame na väčšie kúsky.

7. Šalotky ošúpeme a nakrájame na tenké polkolieska. Fenikel tiež nakrájame na tenké prúžky. Pór očistíme, mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky.

závin z homára

PRÍPRAVA

 

1. V Big Green Egg zapálime drevné uhlie  a spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom zohrejeme zelené vajíčko na teplotu 180°C.

2. Liatinovú panvicu položíme na rošt a rozpustíme v nej maslo na prípravu náplne. Potom na panvicu postupne pridáme nakrájanú šalotku a fenikel spolu s madraským kari a necháme zmes niekoľko minút dusiť. Následne pridáme prúžky póru a mrkvy a opäť necháme dusiť približne 4 minúty, pokým nebude zelenina ohybná, ale nie úplne uvarená. Občas zeleninovú zmes premiešame a po každom úkone poklop zeleného vajíčka Big Green Egg dobre uzatvoríme.

3. Panvicu vyberieme z vajíčka a zeleninovú zmes preložíme na samostatný tanier a necháme vychladnúť v chladničke. Lístky estragónu nadrobno nasekáme a zmiešame spolu všetky ingrediencie (okrem homára), ktoré sú určené na plnku.

4. Zelené vajíčko zohrejte na teplotu 250°C. Na pracovnú dosku položíme veľkú čistú utierku, ktorú dôkladne poprášime hladkou múkou. Závinové cesto vyberieme z oleja a cesto položíme na pripravenú  utierku. Cesto i valček opäť poprášime múkou a na pracovnej doske ho rozvaľkáme na plát hrubý približne 1 cm. Následne pod cesto položíme dlane a opatrne ho roztiahneme tak, aby sa vytvoril veľký a veľmi tenký plát cesta, široký asi 80 cm (podobne ako na ťahanú štrúdľu).

5. Na tenké, pripravené cesto najskôr navrstvíme zeleninovú zmes (v strede a po bokoch necháme voľných približne 10 cm čistého cesta bez náplne). Mäso z homára rozložíme na zeleninovú náplň  a cesto pokvapkáme polovicou rozpusteného masla a posypeme strúhankou a lúpanými mandľami.

6. Cesto pomocou utierky zvinieme spôsobom, kedy sa dvakrát otočí okolo plnky a následne ho rukami vytvarujeme na rolku. V strede ho prekrojíme na dve časti a z ich bokov odrežeme hrubšie okraje tak, aby sa následne boky cesta pevne prehli popod záviny a dávame pozor, aby cesto vzduchotesne uzatvorilo celú náplň.

7. Studený kameň na pečenie zľahka poprášime hrubou múkou a poukladáme naň pripravené záviny. Cesto zvrchu dôkladne potrieme zvyškom rozpusteného masla a spolu s kameňom ich zasunieme na rošt do vajíčka. Poklop vajíčka zatvoríme a pečieme približne 8-10 minút do zlatista.

8. Po stanovenom čase vyberieme záviny z vajíčka a každý jeden nakrájame na štyri rovnaké kúsky. Na taniere rozpriestrieme omáčku antiboise, na ktorú poukladáme nakrájaný homárový  závin. Ozdobíme zvyšnými riasami a kúskami feniklu a servírujeme hosťom.

Dobrú chuť!



TIP: Zdá sa vám ťažké pripraviť si vlastné cesto, prípadne máte málo času? Namiesto domáceho môžete použiť hotové štrúdľové cesto z obchodu. Plnku zabalíte do niekoľkých vrstiev cesta, ktoré vo svojich vrstvách pokvapkáte trochou rozpusteného masla. Nakoniec posypte strúhankou a lupienkami mandlí.





Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa