Yorkshirsky mäsový vianočný koláč s brusnicovým kompótom

Autor1 rok pred 418
Obľúbené0

Chcete počas sviatkov v  Big Green Egg vyčarovať napríklad pravú anglickú vianočnú klasiku? Ak áno, pripravte si tento lahodný yorkshirsky vianočný koláč.  Vianočný obed u angličanov pozostáva z pečeného moriaka s brusnicovou omáčkou, pečenými zemiakmi, varenou zeleninou - mrkva, ružičkový kel. Podávajú k tomu aj malé pečené klobásky obalené v slanine. A vianočný koláč samozrejme nesmie chýbať. Vyskúšajte!

 

CHOD: obed, hlavné jedlo

KATEGÓRIA: mäso, hydina

TECHNIKA VARENIA: pečenie

KUCHYŇA: anglická

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 30 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 30 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 4 hod. 

PORCIE: 6




Ingrediencie na sadlové/lojové pečivo:

 

125 g masla (studeného)

500 g hladkej múky

150 g sadla (prípadne loja)

150 ml vody

5 g jemnej soli




Plnka:

 

300 g teľacej krkovičky

100 g filé z kačacích pŕs

100 g filé z holubích pŕs

100 g husacej pečene

2 šalotky

2 lyžice lúpaných pistáciových orieškov

1 čierna hľuzovka

100 ml hľuzovkovej omáčky

1 vajce

1 polievková lyžica koňaku alebo armagnaku

15 g rýchlosoli - dusitanová soliaca zmes na prípravu mäsových výrobkov

2 g čerstvo mletého čierneho korenia




Ďalej potrebujeme:

 

150 g slaniny

1 žĺtok



Kompót:

 

150 g brusníc

100 g kryštálového cukru

50 ml vody




Požadované príslušenstvo:

 

convEGGtor

rošt z nehrdzavejúcej ocele

 

PREDPRÍPRAVA

 

1. Na prípravu sadlového cesta si najskôr na kocky nakrájame studené maslo. Následne si všetky suroviny na cesto zmiešame a vymiesime si pružné, elastické cesto, ktoré zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chladničke približne 1 hodinu.

2. Na plnku si na kocky nakrájame teľaciu krkovičku (kocky približne 3 x 3 cm veľké). Z filé z kačacích pŕs odrežeme vrstvu tuku a nakrájame ju na hrubé kúsky. Teľací krk a kačací tuk prikryjeme a necháme 1 hodinu v chladničke.

3. Po hodine mašo a kačací tuk  pomelieme pomocou mlynčeka na mäso nastaveného na 5 mm hrubé mletie. Zvyšné filety z kačacích a holubích pŕs a husaciu pečeň nakrájame na približne 1 cm veľké kocky. Šalotku ošúpeme a nasekáme, pistáciové oriešky nahrubo nasekáme a hľuzovku nahrubo nastrúhame. Všetky suroviny na plnku následne zmiešame dokopy a necháme 1 hodinu odpočívať v chladničke.

PRÍPRAVA

 

1. V Big Green Egg si ako prvé zapálime drevné uhlie a následne zelené vajíčko spolu s convEGGtorom a nerezovým roštom zohrejeme na teplotu 210°C.
Kým sa vajíčko nahrieva, vymažeme si štvorcovú 20 cm formu na pečenie kúskom masla a vysypeme ju hrubou múkou. Prebytočnú múku z formy vyklepeme.

2. Asi dve tretiny sadlového cesta rozvaľkáme na múkou posypanej pracovnej doske na štvorec o hrúbke asi  3-4 mm, ktorý bude dostatočne veľký na vyloženie plechu. Pomocou valčeka prenesieme (natočením na valček) cesto na plech  a necháme cesto po každej zo strán dostatočne presahovať cez plech. Následne spodok i boky cesta prikryjeme plátkami slaniny. Navrch navrstvíme mäsovú plnku a pevne ju zatlačíme, aby bola kompaktná a rovnomerne rozotrená po celej ploche plechu. Prečnievajúce plátky slaniny poohýname ponad plnku a prípadnú vyčnievajúcu plnku tiež prekryjeme slaninou.

3. Zvyšok cesta rozvaľkáme na štvorec, ktorý bude o niečo väčší než plech. Vaječný žĺtok rozšľaháme so štipkou múky a potrieme ňou okraj cesta vo forme. Nakoniec pomocou valčeka preložíme na koláč aj jeho vrchnú časť a cesto odrežte po okrajoch (necháme asi o 2 cm širšie ako je forma). Prečnievajúci okraj cesta zrolujeme pod obrubou formy a pevne ho pritlačíme zubami vidličky tak, aby sa plnka nepriedušne uzavrela.

4. Vrch koláča potrieme žĺtkom a okrúhlym vykrajovačom (Ø 3-4 cm) vyrežeme zo stredu cesta pekný kruh, do ktorého vložíme ruličku vytvorenú  z hliníkovej fólie. Rozvaľkáme  odrezky z cesta a použijeme ich na ozdobenie koláča podľa vlastnej fantázie. Ozdoby rovnako tak  potrieme rozšľahaným žĺtkom.

5. Plech umiestnime na rošt a do jadra plnky zatlačíme diaľkový teplomer. Následne zatvoríme  poklop vajíčka  a teplotu jadra nastavíme na 68-70°C. Koláč pečieme približne 50 minút, pokým nedosiahneme požadovanú teplotu.
Kým sa bude koláč piecť, pripravíme si brusnicový kompót: najskôr privedieme do varu brusnice s kryštálovým cukrom a vodou (na strednej teplote) a následne znížime teplotu, pričom budeme kompót variť ešte približne. 20 minút.

6. Panvicu s brusnicovým kompótom odstavíme z ohňa a kompót necháme vychladnúť. Po upečení vyberieme koláč z Big Green EGG a necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu. Koláč necháme ešte 1 deň prikrytý odležať v chladničke a rovnako tak prikrytý kompót tiež uložíme do chladničky.

7. Pred servírovaním necháme koláč dosiahnuť izbovú teplotu (približne 1 hodinu) a brusnicový kompót približne pol hodiny.

 

TIP: Ak chcete ešte klasickejšiu verziu koláča, jeden deň po upečení ho môžete naplniť so želé. Urobíte  to tak, že zohrejete 100 ml hydinového bujónu spolu s  100 ml červeného portského a v tekutine rozpustíte 2 namočené pláty želatíny. Želé do koláča „nalejeme” cez komín z alumíniovej fólie, pričom koláč po naplnení opäť vrátite do chladničky, pokým želé dôkladne nestuhne.

Dobrú chuť!




Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa