Zeleninové kari s plnenou paprikou
Karí alebo kari je zmes viacerých druhov ostrého korenia najmä indického pôvodu používaná na prípravu pokrmov. Karí je skvelé a rýchle jedlo plné na chuť bohatých ingrediencií a je príjemné pripraviť si ho v Big Green Egg, nakoľko má nespočetné množstvo variácií. V našom recepte na vegetariánske kari vám vysvetlíme, ako pripraviť toto jedlo v zelenom vajíčku. Papriky sú v tomto recepte plnené ryžou, čo dáva tomuto jedlu zaujímavú prezentáciu.
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: vegetariánske, zelenina
TECHNIKA VARENIA: pečenie, varenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAV: 1 hod. 05 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 15 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 20 min.
PORCIE: 6
Ingrediencie na KARI:
1 biela cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 žltá paprika
1 cuketa
1 pór
200 g bimi brokolice
1 limetka
1 stonka citrónovej trávy
2 byľky čerstvej petržlenovej vňate
1 byľka čerstvého koriandra
20 g masla
1 polievková lyžica múky
200 ml kokosového mlieka
1 polievková lyžica žltej kari pasty
100 g fazuľových klíčkov
Plnená paprika:
300 g ryže basmati
1 ČL mletej kurkumy
6 malých červených paprík
12 tenkých plátkov zázvoru
60 g masla
Požadované príslušenstvo:
malá liatinová panvica Skillet
PREDPRÍPRAVA
1. Ako prvé v zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko necháme zohriať spolu s nerezovým roštom na teplotu 220 °C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, ošúpeme a nakrájame si cibuľu a ošúpeme a najemno nasekáme aj strúčiky cesnaku. Žltú papriku prekrojíme na polovicu, zbavíme ju stopky a semienok a dužinu nakrájame na kúsky. Cuketu nakrájame na kocky. Pór nakrájame na široké kolieska. Všetky nepekné osušené časti bimi brokolice poodkrajujeme. Limetku si nakrájame na úhľadné mesiačiky. Citrónovú trávu rozdrvíme v dlani a zauzlíme na stonke. Z petržlenovej vňate a koriandra pooberáme lístky, ktoré nasekáme nahrubo.
PRÍPRAVA
1. Zelenú liatinovú panvicu položíme na rošt, do ktorej pridáme maslo a necháme ho rozpustiť. Pridáme cibuľu, cesnak, papriku a cuketu a spolu smažíme 5-6 minút. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme. Na plnené papriky si najskôr uvaríme basmati ryžu podľa návodu na obale a pridáme do nej kurkumu. Pozrezávame vrchné časti paprík a odstránime z nich semienka.
2. Do zeleninovej zmesi vmiešame pór, bimi brokolicu, limetku a hladkú múku a spolu varíme približne 4-5 minút. Následne do panvice nalejeme kokosové mlieko, vmiešame kari pastu a pridáme i citrónovú trávu. Poklop vajíčka zatvoríme a takto predpripravené kari necháme dusiť približne 4-5 minút.
3. Zelenú liatinovú panvicu zložíme zo zeleného vajíčka a do kari pridáme soľ a korenie podľa chuti. Na panvicu dáme pokrievku a odstavíme ju bokom. Z Big Green Egg zložíme rošt a vložíme doň convEGGtor. Do vajíčka naspäť vložíme rošt a poklop vajíčka zatvoríme. Teplotu vajíčka zvýšime na teplotu 220 °C.
4. Papriky naplníme uvarenou ryžou a na ryžu v každej paprike položíme dva plátky zázvoru. Maslo nakrájame na šesť rovnakých dielikov a porozkladáme na zázvor. Ryžu nakoniec zakryjeme zrezanými vrškami a vložíme ich do malej liatinovej panvice. Panvicu položíme na rošt, poklop vajíčka zatvoríme a varíme približne 15 minút.
5. Po stanovenom čase panvicu s paprikou vyberieme z Big Green Egg a odložíme. Zelenú liatinovú panvicu s kari (bez pokrievky) položíme späť na rošt, poklop zeleného vajíčka zatvoríme a kari necháme prehriať opäť ešte asi 5 minút.
6. Nakoniec panvicu s kari vyberieme z vajíčka a do kari pridáme fazuľové klíčky, petržlenovú vňať a koriander. Pred servírovaním kari prelejeme do veľkej misy a vložíme doň plnené papriky (resp. kari rozdelíme na šesť tanierov a na každý tanier položíme jednu plnenú papriku).
Dobrú chuť!