Indické trojhranky Samosa plnené špenátom a feta syrom

Autor1 rok pred od autora 421
Obľúbené0

Už ste niekedy ochutnali “samosu”? Samosas alebo plnené pečivo je indické predjedlo, zväčša vegetariánske, no existujú aj rôzne mäsité varianty. Ako plnka sú tradične použité zemiaky, cibuľa, hrášok, špenát, šošovica, syr a pod. V mäsovej variante je toto pečivo plnené mletým jahňacím, kozím alebo dokonca aj hovädzím mäsom. Veľkosť a tvar tohto predjedla sa môže od oblasti Indie líšiť, ale zväčša majú trojuholníkový tvar. Podobne, ako nám známe pečené pirohy. Vďaka nášmu receptu, ktorý si odteraz môžete pripraviť vo svojom Big Green Egg, si túto lahodnú maškrtu vychutnáte zabalenú do lahodných chrumkavých vrstiev lístkového cesta a toto zvyčajne vyprážané jedlo premeníte vďaka zelenému vajíčku na extra chutné predjedlo z kamado.




CHOD: snack, predjedlo

KATEGÓRIA: vegetariánske, zelenina

TECHNIKA VARENIA: pečenie, varenie v pare

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: stredne náročná

DOBA PRÍPRAV: 20 min.

DOBA VARENIA: 45 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 05 min. 

PORCIE: 4

 

 

Ingrediencie na trojhranky:

 

1 malá cibuľa

1 strúčik cesnaku

500 g listového špenátu

15 g masla

3 vetvičky kôpru

50 ml olivového oleja

3 pláty čerstvého lístkového cesta

200 g syra feta

2 žĺtky

2 lyžice strúhanky



Omáčka:

 

2 jarné cibuľky

10 lístkov koriandra

100 ml sladkej chilli omáčky


Indické trojhranky Samosa plnené špenátom a feta syrom

Požadované príslušenstvo:

 

rošt z nehrdzavejúcej ocele

zelená liatinová panvica

convEGGtor

kameň na pečenie



PREDPRÍPRAVA

 

1. Ako prvé zapálime v zelenom vajíčku Big Green Egg drevné uhlie a vajíčko zohrejeme spolu s nerezovým roštom na teplotu 220 °C. Kým sa zelené vajíčko nahrieva, ošúpeme a najemno si nakrájame cibuľu a cesnak. Zo špenátových listov odrežte hrubú žilnatinu.


Indické trojhranky Samosa plnené špenátom a feta syrom

PRÍPRAVA

 

1. Na rošt položíme zelenú liatinovú panvicu. Pridáme do nej maslo a necháme ho rozpustiť. Potom pridáme cibuľu, cesnak i špenát a spolu dusíme 3-4 minúty, kým sa špenát trochu nestiahne. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme.

2. Následne špenát vyklopíme do sitka a jemne z neho vytlačíme čo najviac tekutiny. Potom zmes preložíme na lopár a nadrobno nasekáme. Nasekaný preložíme do misky a odložíme bokom. Následne z Big Green Egg vyberiem rošt a vložíme doň convEGGtor. Rošt opätovne vrátime späť, položíme na naň kameň na pečenie a poklop vajíčka dobre zatvoríme. Teplotu zeleného vajíčka zvýšime teplotu na 220 °C.

3. Z čerstvého kôpru oberieme lístky, nasekáme ich nadrobno a zmiešame s olivovým olejom. Plát lístkového cesta vyvaľkáme a potrieme ho pripraveným kôprovým olejom. Na tato pripravený plát položíme nový plát a tiež ho potrite olejom. Navrch položíme posledný rozvaľkaný plát a opäť ho potrieme olejom.

4. Do misky so špenátom rozdrobíme feta syr, do zmesi pridáme vaječné žĺtky, strúhanku, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Potom plnku dobre premiešame.

5. Plátky cesta položíme jeden na druhý tak, aby dlhšia strana cesta smerovala smerom k vám a rozrežeme ich pozdĺžne na tri rovnaké časti. Následne ich nakrájame na trojuholníky s dĺžkou približne 15 centimetrov.

6. Nakoniec položíme trojuholník z troch vrstiev cesta dlhšou stranou smerom k vám a do stredu trojuholníka nanesieme asi pol polievkovej lyžice špenátovej plnky. Horný roh cesta prehneme smerom dole cez plnku a strany preložíme cez trojuholník. Postup zopakujte s ostatným zvyškom cesta i plnky.

7. Pripravené samosy položíme na kameň na pečenie. Potom zatvoríme poklop zeleného vajíčka a pečieme približne 10-12 minút do zlatista. Kým sa samosy pečú, na prípravu omáčky si na tenké kolieska nakrájame jarnú cibuľku a lístky koriandra nasekáme nadrobno.  Následne všetko vmiešame do sladkej čili omáčky.

8. Hotové samosy vyberieme z Big Green Egg a podávame s pripravenou omáčkou.

 

Dobrú chuť!




Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa