Indické trojhranky Samosa plnené špenátom a feta syrom
Už ste niekedy ochutnali “samosu”? Samosas alebo plnené pečivo je indické predjedlo, zväčša vegetariánske, no existujú aj rôzne mäsité varianty. Ako plnka sú tradične použité zemiaky, cibuľa, hrášok, špenát, šošovica, syr a pod. V mäsovej variante je toto pečivo plnené mletým jahňacím, kozím alebo dokonca aj hovädzím mäsom. Veľkosť a tvar tohto predjedla sa môže od oblasti Indie líšiť, ale zväčša majú trojuholníkový tvar. Podobne, ako nám známe pečené pirohy. Vďaka nášmu receptu, ktorý si odteraz môžete pripraviť vo svojom Big Green Egg, si túto lahodnú maškrtu vychutnáte zabalenú do lahodných chrumkavých vrstiev lístkového cesta a toto zvyčajne vyprážané jedlo premeníte vďaka zelenému vajíčku na extra chutné predjedlo z kamado.
CHOD: snack, predjedlo
KATEGÓRIA: vegetariánske, zelenina
TECHNIKA VARENIA: pečenie, varenie v pare
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 45 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 05 min.
PORCIE: 4
Ingrediencie na trojhranky:
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
500 g listového špenátu
15 g masla
3 vetvičky kôpru
50 ml olivového oleja
3 pláty čerstvého lístkového cesta
200 g syra feta
2 žĺtky
2 lyžice strúhanky
Omáčka:
2 jarné cibuľky
10 lístkov koriandra
100 ml sladkej chilli omáčky
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Ako prvé zapálime v zelenom vajíčku Big Green Egg drevné uhlie a vajíčko zohrejeme spolu s nerezovým roštom na teplotu 220 °C. Kým sa zelené vajíčko nahrieva, ošúpeme a najemno si nakrájame cibuľu a cesnak. Zo špenátových listov odrežte hrubú žilnatinu.
PRÍPRAVA
1. Na rošt položíme zelenú liatinovú panvicu. Pridáme do nej maslo a necháme ho rozpustiť. Potom pridáme cibuľu, cesnak i špenát a spolu dusíme 3-4 minúty, kým sa špenát trochu nestiahne. Po každom úkone poklop vajíčka zatvoríme.
2. Následne špenát vyklopíme do sitka a jemne z neho vytlačíme čo najviac tekutiny. Potom zmes preložíme na lopár a nadrobno nasekáme. Nasekaný preložíme do misky a odložíme bokom. Následne z Big Green Egg vyberiem rošt a vložíme doň convEGGtor. Rošt opätovne vrátime späť, položíme na naň kameň na pečenie a poklop vajíčka dobre zatvoríme. Teplotu zeleného vajíčka zvýšime teplotu na 220 °C.
3. Z čerstvého kôpru oberieme lístky, nasekáme ich nadrobno a zmiešame s olivovým olejom. Plát lístkového cesta vyvaľkáme a potrieme ho pripraveným kôprovým olejom. Na tato pripravený plát položíme nový plát a tiež ho potrite olejom. Navrch položíme posledný rozvaľkaný plát a opäť ho potrieme olejom.
4. Do misky so špenátom rozdrobíme feta syr, do zmesi pridáme vaječné žĺtky, strúhanku, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Potom plnku dobre premiešame.
5. Plátky cesta položíme jeden na druhý tak, aby dlhšia strana cesta smerovala smerom k vám a rozrežeme ich pozdĺžne na tri rovnaké časti. Následne ich nakrájame na trojuholníky s dĺžkou približne 15 centimetrov.
6. Nakoniec položíme trojuholník z troch vrstiev cesta dlhšou stranou smerom k vám a do stredu trojuholníka nanesieme asi pol polievkovej lyžice špenátovej plnky. Horný roh cesta prehneme smerom dole cez plnku a strany preložíme cez trojuholník. Postup zopakujte s ostatným zvyškom cesta i plnky.
7. Pripravené samosy položíme na kameň na pečenie. Potom zatvoríme poklop zeleného vajíčka a pečieme približne 10-12 minút do zlatista. Kým sa samosy pečú, na prípravu omáčky si na tenké kolieska nakrájame jarnú cibuľku a lístky koriandra nasekáme nadrobno. Následne všetko vmiešame do sladkej čili omáčky.
8. Hotové samosy vyberieme z Big Green Egg a podávame s pripravenou omáčkou.
Dobrú chuť!