Údené hrebenatky alias mušle sv. Jakuba s mozzarellou a pečenými paprikami

Autor1 rok pred 427
Obľúbené0

Milovníci morských plodov určite potvrdia, že hrebenatky alebo mušle Sv. Jakuba, patria k najlahodnejším druhom plodov mora. Nevidno ich na tanieroch len tak bežne, a to z dôvodu, že sú finančne náročnejšou labužníckou dobrotou. My si v Big Green Egg pripravíme tieto dobrôtky jednoducho a budeme ich podávať v samotnej mušli.
Lahodné predjedlo, ktoré je  okrem iného podobne ako aj ostatné plody mora - účinným afrodiziakom.

***

CHOD: predjedlo, snack

KATEGÓRIA: morské plody

TECHNIKA VARENIA: opekanie, nepriame varenie, údenie

KUCHYŇA: -

ÚROVEŇ: jednoduchá

DOBA PRÍPRAV: 15 min.

DOBA VARENIA: 30 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 45 min. 

PORCIE: 4


drevo na údenie

INGREDIENCIE NA HREBENATKY

 

4 hrebenatky s mušľou

1 červená paprika

4 mini guľôčky mozzarelly

4 lístky rukoly

Dôležité: ak kupujete mrazené hrebenatky,  približne hodinu pred prípravou ich  vyberieme z mraziaku. 




Dresing

 

2 lyžice olivového oleja

1 polievková lyžica sójovej omáčky

1 ČL ryžového octu

jemne nastrúhaná kôra limetky na dochutenie 




Požadované príslušenstvo:

 

rošt z nehrdzavejúcej ocele

drevené štiepky (z jablone)

convEGGtor

teplomer na okamžité odčítanie teploty



PREDPRÍPRAVA

 

1. Ako prvé si  v Big Green Egg zapálime drevné uhlie (pomocou jednej kocky pevného podpaľača) a zelené vajíčko necháme rozohriať na teplotu 150°C.

2. Pokým sa zelené vajíčko nahrieva, príborovým nožom opatrne pootvárame hrebenatky a odstránime vrchnú plochú polovicu jednotlivých mušlí. Uistíme sa, že hrebenatky sú svalom stále pripevnené k druhej polovici mušle a odstránime vnútornosti okolo vnútra každej z nich. Potom ich spolu s mušľou umyjeme pod studenou vodou a položíme ich  na čistú kuchynskú utierku alebo kuchynský papier, aby sa osušili.

hrebenatky

PRÍPRAVA


1. Papriku položíme na gril a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Papriku necháme v Big Green Egg opekať približne 15 minút, pokým šupka nezuhoľnie. Počas pečenia papriku občas pootočíme.

2. Hotovú grilovanú papriku vyberieme z vajíčka  a necháme ju vychladnúť v uzavretom plastovom vrecku. Ku každej hrebenatke v mušli položíme jednu mini guľku mozzarelly a posypeme korením. Nadvihneme rošt a na žeravé uhlie nasypeme hrsť jablčných štiepok na údenie a do vajíčka umiestnime convEGGtor. Rošt položíme späť do Big Green Egg a položíme naň mušle s hrebenatkami. Následne poklop vajíčka dobre uzatvoríme a teplotu vajíčka nastavíme na 130 °C. Následne do zeleného vajíčka vložíme convEGGtor, ktorý teplotu vo vajíčku o niečo zníži. Hrebenatky pri tejto zníženej teplote údime približne  7-8 minút, kým nedosiahnu vnútornú teplotu 62 °C. Ich teplotu môžete priebežne merať teplomerom na okamžité odčítanie teploty.

3. Papriku medzitým zbavíme šupky, stonky a semien a dužinu nakrájame na široké pásiky. Posypeme ju soľou a dochutíme mletým čiernym korením.
Suroviny na dresing zmiešame dokopy.

4. Po zaúdení zložíme hrebenatky z Big Green Egg a na každú hrebenatku úhľadne položíme prúžok grilovanej papriky. Polejeme dresingom a dozdobíme rukolou.

 

Dobrú chuť!

 

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa