Údené hrebenatky alias mušle sv. Jakuba s mozzarellou a pečenými paprikami
Milovníci morských plodov určite potvrdia, že hrebenatky alebo mušle Sv. Jakuba, patria k najlahodnejším druhom plodov mora. Nevidno ich na tanieroch len tak bežne, a to z dôvodu, že sú finančne náročnejšou labužníckou dobrotou. My si v Big Green Egg pripravíme tieto dobrôtky jednoducho a budeme ich podávať v samotnej mušli.
Lahodné predjedlo, ktoré je okrem iného podobne ako aj ostatné plody mora - účinným afrodiziakom.
***
CHOD: predjedlo, snack
KATEGÓRIA: morské plody
TECHNIKA VARENIA: opekanie, nepriame varenie, údenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 15 min.
DOBA VARENIA: 30 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 45 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA HREBENATKY
4 hrebenatky s mušľou
1 červená paprika
4 mini guľôčky mozzarelly
4 lístky rukoly
Dôležité: ak kupujete mrazené hrebenatky, približne hodinu pred prípravou ich vyberieme z mraziaku.
Dresing
2 lyžice olivového oleja
1 polievková lyžica sójovej omáčky
1 ČL ryžového octu
jemne nastrúhaná kôra limetky na dochutenie
Požadované príslušenstvo:
teplomer na okamžité odčítanie teploty
PREDPRÍPRAVA
1. Ako prvé si v Big Green Egg zapálime drevné uhlie (pomocou jednej kocky pevného podpaľača) a zelené vajíčko necháme rozohriať na teplotu 150°C.
2. Pokým sa zelené vajíčko nahrieva, príborovým nožom opatrne pootvárame hrebenatky a odstránime vrchnú plochú polovicu jednotlivých mušlí. Uistíme sa, že hrebenatky sú svalom stále pripevnené k druhej polovici mušle a odstránime vnútornosti okolo vnútra každej z nich. Potom ich spolu s mušľou umyjeme pod studenou vodou a položíme ich na čistú kuchynskú utierku alebo kuchynský papier, aby sa osušili.

PRÍPRAVA
1. Papriku položíme na gril a poklop vajíčka dobre uzatvoríme. Papriku necháme v Big Green Egg opekať približne 15 minút, pokým šupka nezuhoľnie. Počas pečenia papriku občas pootočíme.
2. Hotovú grilovanú papriku vyberieme z vajíčka a necháme ju vychladnúť v uzavretom plastovom vrecku. Ku každej hrebenatke v mušli položíme jednu mini guľku mozzarelly a posypeme korením. Nadvihneme rošt a na žeravé uhlie nasypeme hrsť jablčných štiepok na údenie a do vajíčka umiestnime convEGGtor. Rošt položíme späť do Big Green Egg a položíme naň mušle s hrebenatkami. Následne poklop vajíčka dobre uzatvoríme a teplotu vajíčka nastavíme na 130 °C. Následne do zeleného vajíčka vložíme convEGGtor, ktorý teplotu vo vajíčku o niečo zníži. Hrebenatky pri tejto zníženej teplote údime približne 7-8 minút, kým nedosiahnu vnútornú teplotu 62 °C. Ich teplotu môžete priebežne merať teplomerom na okamžité odčítanie teploty.
3. Papriku medzitým zbavíme šupky, stonky a semien a dužinu nakrájame na široké pásiky. Posypeme ju soľou a dochutíme mletým čiernym korením.
Suroviny na dresing zmiešame dokopy.
4. Po zaúdení zložíme hrebenatky z Big Green Egg a na každú hrebenatku úhľadne položíme prúžok grilovanej papriky. Polejeme dresingom a dozdobíme rukolou.
Dobrú chuť!