Sójová salsa s jarnou šalotkou
Chcete si pripraviť omáčku k mäsu alebo rybe, alebo k receptu „Údené kuracie prsia s pórom, zemiakmi Hasselback a sójovou salsou” “? Základom našej lahodnej sójovej salsy je restovaná šalotka, ktorú si pripravíme v našom Big Green Egg. Vďaka tejto príprave bude skutočne chutiť!
***
CHOD: omáčka
KATEGÓRIA: zelenina, vegetariánske jedlo
TECHNIKA VARENIA: restovanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 15 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 35 min.
PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA SALSU
2 šalotky
½ strúčika cesnaku
100 ml jemného olivového oleja
½ lyžice strúhaného zázvoru
1 ČL kari (napríklad madras kari)
⅓ červenej chilli papričky
6 jarných cibuliek
90 ml sójovej omáčky
30 ml zázvorového sirupu (prípadne 1 ČL medu)
20 ml sushi octu
1 ČL horčice
Požadované príslušenstvo:
okrúhla zelená liatinová panvica (veko)
PREDPRÍPRAVA
1. Ako prvé si v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zelené vajíčko necháme rozohriať spolu s nerezovým roštom na teplotu 150°C. Kým sa vajíčko nahrieva, ošúpeme a nakrájame si šalotku a cesnak.
PRÍPRAVA
1. Olivový olej zohrejeme vo veku zelenej liatinovej panvice, ktorú umiestnime na rozohriaty rošt. Potom do veka pridáme nakrájanú šalotku, cesnak, nastrúhaný zázvor a nakoniec pridáme kari korenie. Všetko spolu smažte, pokým nebude šalotka pripravená do sklovita.
2. Akonáhle sa šalotka pripraví, zložíme veko zo zeleného vajíčka a šalotkovú zmes necháme vychladnúť. Kým zmes chladne, rozkrojíme si chilli papričku a odstránime z nej semienka. Dužinu očisteného chilli nadrobno nasekáme. Jarnú cibuľku nakrájame na tenké kolieska.
3. Do šalotkovej zmesi vmiešame sójovú omáčku, zázvorový sirup (prípadne med), sushi ocot a horčicu. Nakoniec jemne vmiešame nakrájanú jarnú cibuľku. Pred podávaním necháme sójovú salsu približne jednu hodinu odpočívať v chlade, aby sa chute vzájomne prepojili.
Dobrú chuť!