Kuracie špízy „Yakitori” s japonskou omáčkou teriyaki

Autor3 roky pred od autora 592
Obľúbené0


Yakitori je názov pre kuracie špízy, grilované na drevnom uhlí. Doslovný význam tohto japonského slova je „grilovaný vták”. Kuracie mäso nie je v tomto prípade potrebné vopred marinovať. Špízy sa len jednoducho potrú domácou japonskou teriyaki omáčkou a položia na rošt Big Green Egg. Ľahké na prípravu a chutné zároveň!



Kuracie špízy „Yakitori” s japonskou omáčkou teriyaki



CHOD:
snack, predjedlo, hlavný chod

KATEGÓRIA: hydina

TECHNIKA VARENIA: grilovanie

KUCHYŇA: ázijská

ÚROVEŇ: jednoduchá 

DOBA PRÍPRAVY: 40 min.

DOBA VARENIA: 40 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 20 min. 

PORCIE: 4-8



INGREDIENCIE:

400 g kuracieho stehna

½ lyžice olivového oleja



TERIYAKI OMÁČKA:

½ červeného chilli korenia

200 ml japonského ryžového vína Mirin

100 ml saké

200 ml slanej sójovej omáčky

50 ml zázvorového sirupu

50 g čierna fazuľová omáčka

50 g tmavohnedého cukru



NA SERVÍROVANIE:

½ červeného chilli papričky

1 jarná cibuľka

japonské  furikake korenie alebo polievková lyžica sezamových semiačok

hrsť fazuľových klíčkov



Potrebné príslušenstvo:

Kuracie špízy „Yakitori” s japonskou omáčkou teriyaki

PREDPRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a necháme ho zahriať spolu s konvektorom a roštom na teplotu 160 ° C. Kým teplota vo vajíčku stúpa, položíme na rošt omáčkovú rajnicu, aby sa zahriala.

2. Na prípravu yakitori: nakrájame filety z kuracieho stehna na kocky a ponapichujeme ich na 8 špízov. Takto predpripravené špízy vložíme do chladničky aspoň na 30 minút.

3. Na prípravu omáčky teriyaki: odstránime stopku z chilli papričky, rozpolíme ju a povyberáme jadierka. Zvyšnú dužinu papričky najemno nakrájame.


Kuracie špízy „Yakitori” s japonskou omáčkou teriyaki


PRÍPRAVA

1. V liatinovej rajnici na omáčky zmiešame všetky ingrediencie na omáčku Teriyaki a zatvoríme poklop vajíčka. Omáčku necháme približne 20 minút povrieť, pokým nezhustne. Pravidelne ju miešame, pričom po každom úkone poklop vajíčka opätovne uzatvoríme.

2. Rajnicu odstavíme, z vajíčka zložíme rošt a konvektor a vložíme liatinový gril na prípravu satay špízov. Následne necháme vajíčko rozohriať na teplotu 180 až 200 ° C. Satay rošt predohrievame približne 15 minút. Medzitým si nakrájame chilli papričku a jarnú cibuľku na tenké krúžky, ktoré budeme potrebovať na servírovanie a odložíme ich stranou.

3. Kuracie špízy posypeme soľou a liatinový satay rošt potrieme olivovým olejom. Následne kuracie špízy poukladáme na rošt a podlejeme časťou pripravenej teriyaki omáčky. Poklop vajíčka zatvoríme a špízy necháme grilovať približne 5 minút. približne každú minútku ich otočíme a opäť podlejeme omáčkou. Po každom úkone zatvoríme poklop vajíčka.

4. Hotové špízy yakitori  vyberieme z vajíčka a porozdeľujeme ich na taniere. Nakoniec ich posypeme furikake korením alebo sezamovými semienkami a ozdobíme chilli papričkou, jarnou cibuľkou a klíčkami fazule.



Dobrú chuť!


Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
No products were found.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa