Kuracie špízy „Yakitori” s japonskou omáčkou teriyaki
Yakitori je názov pre kuracie špízy, grilované na drevnom uhlí. Doslovný význam tohto japonského slova je „grilovaný vták”. Kuracie mäso nie je v tomto prípade potrebné vopred marinovať. Špízy sa len jednoducho potrú domácou japonskou teriyaki omáčkou a položia na rošt Big Green Egg. Ľahké na prípravu a chutné zároveň!
CHOD: snack, predjedlo, hlavný chod
KATEGÓRIA: hydina
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA: ázijská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
DOBA VARENIA: 40 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 20 min.
PORCIE: 4-8
INGREDIENCIE:
400 g kuracieho stehna
½ lyžice olivového oleja
TERIYAKI OMÁČKA:
½ červeného chilli korenia
200 ml japonského ryžového vína Mirin
100 ml saké
200 ml slanej sójovej omáčky
50 ml zázvorového sirupu
50 g čierna fazuľová omáčka
50 g tmavohnedého cukru
NA SERVÍROVANIE:
½ červeného chilli papričky
1 jarná cibuľka
japonské furikake korenie alebo polievková lyžica sezamových semiačok
hrsť fazuľových klíčkov
Potrebné príslušenstvo:
- konvektor
- liatinová rajnica na omáčky so štetcom na potieranie
- liatinový rošt na prípravu satay špízov
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a necháme ho zahriať spolu s konvektorom a roštom na teplotu 160 ° C. Kým teplota vo vajíčku stúpa, položíme na rošt omáčkovú rajnicu, aby sa zahriala.
2. Na prípravu yakitori: nakrájame filety z kuracieho stehna na kocky a ponapichujeme ich na 8 špízov. Takto predpripravené špízy vložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
3. Na prípravu omáčky teriyaki: odstránime stopku z chilli papričky, rozpolíme ju a povyberáme jadierka. Zvyšnú dužinu papričky najemno nakrájame.
PRÍPRAVA
1. V liatinovej rajnici na omáčky zmiešame všetky ingrediencie na omáčku Teriyaki a zatvoríme poklop vajíčka. Omáčku necháme približne 20 minút povrieť, pokým nezhustne. Pravidelne ju miešame, pričom po každom úkone poklop vajíčka opätovne uzatvoríme.
2. Rajnicu odstavíme, z vajíčka zložíme rošt a konvektor a vložíme liatinový gril na prípravu satay špízov. Následne necháme vajíčko rozohriať na teplotu 180 až 200 ° C. Satay rošt predohrievame približne 15 minút. Medzitým si nakrájame chilli papričku a jarnú cibuľku na tenké krúžky, ktoré budeme potrebovať na servírovanie a odložíme ich stranou.
3. Kuracie špízy posypeme soľou a liatinový satay rošt potrieme olivovým olejom. Následne kuracie špízy poukladáme na rošt a podlejeme časťou pripravenej teriyaki omáčky. Poklop vajíčka zatvoríme a špízy necháme grilovať približne 5 minút. približne každú minútku ich otočíme a opäť podlejeme omáčkou. Po každom úkone zatvoríme poklop vajíčka.
4. Hotové špízy yakitori vyberieme z vajíčka a porozdeľujeme ich na taniere. Nakoniec ich posypeme furikake korením alebo sezamovými semienkami a ozdobíme chilli papričkou, jarnou cibuľkou a klíčkami fazule.
Dobrú chuť!