Kuracie satay nugetky s arašidovou omáčkou a nakladanou zeleninou
Príprava vlastných ázijských nugetiek „satay” a satay arašidovej omáčky je oveľa ľahšia, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Najskôr necháte svoje kuracie kúsky pol dňa marinovať, aby ste dosiahli čo najchutnejší konečný výsledok. Nálev na nakladanú zeleninu sa pripravuje tiež veľmi jednoducho. Tak do toho!
Pozor, uvedený čas prípravy nezahŕňa deň potrebný na prípravu nakladanej zeleniny a pol deň potrebný na marinovanie nugetiek.
CHOD: obed, hlavný chod, snack
KATEGÓRIA: hydina
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA: ázijská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 55 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 15 min.
PORCIE: 4-8
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
600 g kuracieho stehna
½ lyžice olivového oleja
NAKLADANÁ ZELENINA:
100 g mrkvy
250 g bielej kapusty
100 ml ryžového octu
100 g cukru
1 ČL mletej kurkumy
MARINÁDA:
1 strúčik cesnaku
2 lyžice teriyaki omáčky
1 polievková lyžica dijonskej horčice
1 čajová lyžička kari korenia
1 polievková lyžica hnedého práškového cukru
1 lyžička chilli pasty „sambal”
2 lyžice olivového oleja
ARAŠIDOVÁ OMÁČKA:
1 strúčik cesnaku
kúsok čerstvého zázvoru
½ stonky citrónovej trávy
200 g chrumkavého arašidového masla
200 ml kokosového mlieka
3 lyžice sójovej omáčky
2 lyžice sladkej sójovej omáčky (ketjap manis)
1 lyžička štipľavej chilli omáčky (sambal brandal)
1 ČL kari
OBLOHA NA SERVÍROVANIE:
1 červená chilli paprička
1 jarná cibuľka
50 g morských rias
10 g fazuľových klíčkov alebo mungo klíčkov
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Na sporáku si pripravíme zeleninový nálev: ryžový ocot, cukor, kurkumu a 100 ml vody privedieme k varu. Následne zložíme panvicu zo sporáka. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké prúžky, rovnako tak i bielu kapustu. Nakrájanú zeleninu prelejeme nálevom, zamiešame a necháme vychladnúť. Takto naložené necháme zakryté odpočívať 1 deň v chladničke, aby sa sladko-kyslá chuť nálevu do zeleniny dokonale vstrebala.
2. Na prípravu marinády: ošúpeme cesnak, nakrájame ho nadrobno a zmiešame spolu s ostatnými ingredienciami na marinádu. Na prípravu špízov: nakrájame filety z kuracieho stehna na kocky a zmiešame ich s pripravenou marinádou. Následne mäsové nugetky ponapichujeme na 8 paličiek na špízy a necháme odstáť v chladničke najmenej pol dňa.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko zahrejte spolu s konvektorom a roštom na teplotu 140 ° C. Keď teplota vo vajíčku začne stúpať, na rošt umiestnimeliatinový pekáč, aby sa pred prípravou pokrmu rozohrial.
2. Medzitým si pripravíme arašidovú omáčku: cesnak olúpeme a cesnak a zázvor nadrobno nakrájame. Citrónovú trávu medzi dlaňami pošúchame, aby sa pri varení naplno rozvinula jej aróma. Do liatinového pekáča vlejeme 100 ml vody a postupne pridáme všetky ostatné prísady, ktoré sú na prípravu omáčku uvedené. Dôkladne ich v pekáči premiešame, uzatvoríme poklop vajíčka a omáčku necháme za občasného miešania bublať približne 15 minút.
3. Po stanovenom čase zložíme pekáč z vajíčka, vyberieme citrónovú trávu a pekáč prikryjeme pokrievkou. Zložíme rošt i konvektor a do vajíčka vložíme liatinový rošt, ktorý necháme spolu s vajíčkom rozohriať na teplotu 180 až 200 ° C. Rošt na konečnú teplotu pre prípravu jedla predohrievame na stanovenej teplote vajíčka približne 15 minút.
Na prípravu oblohy pri servírovaní: nakrájame chilli papričku a jarnú cibuľku na tenké krúžky.
4. Liatinový rošt na satay špízy potrieme olivovým olejom. Špízy z chladničky rozložíme na rošt a špízy grilujte približne 8 minút, pričom ich každé 2 minúty otáčame. Po každom úkone dobre uzatvoríme poklop vajíčka.
5. Po príprave satay špízy povyberáme na jeden alebo na viac tanierov. Polejeme ich teplou arašidovou omáčkou a každý špíz ozdobíme niekoľkými vláknami morských rias, fazuľovými klíčkami a jemnými krúžkami chilli papričky a jarnej cibuľky. Servírujeme s nakladanou zeleninou.
Dobrú chuť!