Grilovaný šašlik s kari omáčkou

Autor1 rok pred 110
Obľúbené0

Pečený masový špíz - šašlik,  sa na Slovensku ponúka na rôznych púťach a jarmokoch. Môžete si ho teda kúpiť hotový, ale bude iste ešte oveľa zábavnejšie pripraviť si šašlik doma - v zelenom vajíčku. Náš recept na šašlik neobsahuje typické korenie na mäsový špíz, pretože klobása „chipolata”, ktorá je v našom šašliku použitá, je dostatočne chuťovo výrazná  a  dodáva špízu príjemnú korenistú príchuť.

Grilovaný šašlik s kari omáčkou

CHOD:
chuťovka, predjedlo, obed

KATEGÓRIA: mäso, zelenina

TECHNIKA VARENIA: grilovanie

KUCHYŇA: ruská

ÚROVEŇ: jednoduchá 

DOBA PRÍPRAVY: 20 min.

DOBA VARENIA: 45 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 5 min. 

PORCIE: 4-8




POTREBNÉ INGREDIENCIE

8 čerstvých grilovacích klobások „chipolata”

8 plátkov slaniny

½ zelenej cukety

½ žltej papriky

½ červenej papriky

1 cibuľa

KARI OMÁČKA

4 paradajky

1 cibuľa

1 zelené chilli korenie

1 ČL horčičných semienok

2 lyžice olivového oleja

1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru

1 ČL žltej kari pasty

1 ČL anízových semienok

1 ČL mletého čili 

1 ČL mletej kurkumy

200 ml kokosového mlieka

200 ml kuracieho vývaru



Potrebné príslušenstvo:



PREDPRÍPRAVA


1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a necháme ho zahriať spolu s konvektorom a roštom na teplotu 220 ° C.

2. Na prípravu šašlika: klobásy chipolata poprekrajujeme na polovicu  a slaniny tiež prekrojíme na dva na plátky. Následne každým plátkom slaniny omotáme každú polovicu klobásky chipolata. Cukety nakrájame na plátky približne 3 cm hrubé a odstránime z nich semienka. Cibuľu olúpeme. Z papriky rovnako tak odstránime stopky a semienka a spolu s cibuľou ju opäť nakrájame(hrúbka 3 cm). Klobásky i zeleninu striedavo ponapichujeme na 8 špajlí a takto predpripravené špízy vložíme do chladničky.

3. Na prípravu omáčky: nachystáme si dve misky - jednu s vriacou a jednu so studenou vodou. Do paradajok najskôr zo spodku nakrojíme plytké X a potom ich postupne ponoríme do vriacej (cca 10 sekúnd) a následne do studenej vody, aby vychladli. Chladné paradajky ošúpeme, následne prekrojíme, vyberieme semiačka a dužinu nakrájajte na kocky. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno. Odstráňte stopku z chilli papričky, rozrežeme ju na polovicu a vyberieme z nej jadierka. Dužinu papričky tiež najemno nakrájame.

Grilovaný šašlik s kari omáčkou

PRÍPRAVA


1. Na prípravu kari omáčky: liatinový pekáč položíme na rošt a necháme ho rozohriať. Pridajte horčičné semiačka a prikryjeme. Semená budú pukať - trochu ako popcorn - čo je pre tento recept nevyhnutné. Zatvoríme poklop zeleného vajíčka a počkáme, pokým sa horčičné semienko rozhorúči (približne 10 sekúnd).

2. Olivový olej, cibuľu, chilli papričku, koreň zázvoru, kari, anízové ​​semienka, chilli prášok a kurkumu zmiešame s horčicovými semienkami v pekáči a restujeme, pokým cibuľa sa cibuľa nepripraví „do sklovita”. Priebežne a často premiešame a po každom úkone zatvoríme poklop vajíčka. Nakoniec pridáme kokosové mlieko, kurací vývar a nakrájané paradajky. Omáčku necháme 10 až 15 minút redukovať, pričom ju pravidelne miešame. po každom úkone opäť pokop zeleného vajíčka zatvoríme. 

3. Pekáč s omáčkou vyberieme z vajíčka a dosolíme. Omáčku môžeme nechať vychladnúť, ale v prípade potreby pekáč zatvoríme pokrievkou a omáčku podávame teplú. Šašlikovú omáčku môžeme podávať obidvoma spôsobmi - horúcu i studenú.
Z vajíčka zložíme rošt aj konvektor a do vajíčka vložíme liatinový rošt na prípravu satay špízov. Následne necháme vajíčko zahriať na teplotu 180 až 200 ° C. Liatinový satay rošt predohrievame (po dosiahnutí stanovenej teploty vo vajíčku) ešte približne 15 minút.

4. Šašlik špízy aj liatinový satay rošt natrieme olivovým olejom, špízy položíme na rošt a grilujeme ich približne 8 minút (po 4 minútach z každej strany). Po každom úkone zatvoríme poklop vajíčka.

5. Hotový šašlik vyberieme zo zeleného vajíčka a podávajme s kari omáčkou.

Grilovaný šašlik s kari omáčkou


Dobrú chuť!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa