Grilovaný šašlik s kari omáčkou
Pečený masový špíz - šašlik, sa na Slovensku ponúka na rôznych púťach a jarmokoch. Môžete si ho teda kúpiť hotový, ale bude iste ešte oveľa zábavnejšie pripraviť si šašlik doma - v zelenom vajíčku. Náš recept na šašlik neobsahuje typické korenie na mäsový špíz, pretože klobása „chipolata”, ktorá je v našom šašliku použitá, je dostatočne chuťovo výrazná a dodáva špízu príjemnú korenistú príchuť.
CHOD: chuťovka, predjedlo, obed
KATEGÓRIA: mäso, zelenina
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA: ruská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 45 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 5 min.
PORCIE: 4-8
POTREBNÉ INGREDIENCIE
8 čerstvých grilovacích klobások „chipolata”
8 plátkov slaniny
½ zelenej cukety
½ žltej papriky
½ červenej papriky
1 cibuľa
KARI OMÁČKA
4 paradajky
1 cibuľa
1 zelené chilli korenie
1 ČL horčičných semienok
2 lyžice olivového oleja
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
1 ČL žltej kari pasty
1 ČL anízových semienok
1 ČL mletého čili
1 ČL mletej kurkumy
200 ml kokosového mlieka
200 ml kuracieho vývaru
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a necháme ho zahriať spolu s konvektorom a roštom na teplotu 220 ° C.
2. Na prípravu šašlika: klobásy chipolata poprekrajujeme na polovicu a slaniny tiež prekrojíme na dva na plátky. Následne každým plátkom slaniny omotáme každú polovicu klobásky chipolata. Cukety nakrájame na plátky približne 3 cm hrubé a odstránime z nich semienka. Cibuľu olúpeme. Z papriky rovnako tak odstránime stopky a semienka a spolu s cibuľou ju opäť nakrájame(hrúbka 3 cm). Klobásky i zeleninu striedavo ponapichujeme na 8 špajlí a takto predpripravené špízy vložíme do chladničky.
3. Na prípravu omáčky: nachystáme si dve misky - jednu s vriacou a jednu so studenou vodou. Do paradajok najskôr zo spodku nakrojíme plytké X a potom ich postupne ponoríme do vriacej (cca 10 sekúnd) a následne do studenej vody, aby vychladli. Chladné paradajky ošúpeme, následne prekrojíme, vyberieme semiačka a dužinu nakrájajte na kocky. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno. Odstráňte stopku z chilli papričky, rozrežeme ju na polovicu a vyberieme z nej jadierka. Dužinu papričky tiež najemno nakrájame.
PRÍPRAVA
1. Na prípravu kari omáčky: liatinový pekáč položíme na rošt a necháme ho rozohriať. Pridajte horčičné semiačka a prikryjeme. Semená budú pukať - trochu ako popcorn - čo je pre tento recept nevyhnutné. Zatvoríme poklop zeleného vajíčka a počkáme, pokým sa horčičné semienko rozhorúči (približne 10 sekúnd).
2. Olivový olej, cibuľu, chilli papričku, koreň zázvoru, kari, anízové semienka, chilli prášok a kurkumu zmiešame s horčicovými semienkami v pekáči a restujeme, pokým cibuľa sa cibuľa nepripraví „do sklovita”. Priebežne a často premiešame a po každom úkone zatvoríme poklop vajíčka. Nakoniec pridáme kokosové mlieko, kurací vývar a nakrájané paradajky. Omáčku necháme 10 až 15 minút redukovať, pričom ju pravidelne miešame. po každom úkone opäť pokop zeleného vajíčka zatvoríme.
3. Pekáč s omáčkou vyberieme z vajíčka a dosolíme. Omáčku môžeme nechať vychladnúť, ale v prípade potreby pekáč zatvoríme pokrievkou a omáčku podávame teplú. Šašlikovú omáčku môžeme podávať obidvoma spôsobmi - horúcu i studenú.
Z vajíčka zložíme rošt aj konvektor a do vajíčka vložíme liatinový rošt na prípravu satay špízov. Následne necháme vajíčko zahriať na teplotu 180 až 200 ° C. Liatinový satay rošt predohrievame (po dosiahnutí stanovenej teploty vo vajíčku) ešte približne 15 minút.
4. Šašlik špízy aj liatinový satay rošt natrieme olivovým olejom, špízy položíme na rošt a grilujeme ich približne 8 minút (po 4 minútach z každej strany). Po každom úkone zatvoríme poklop vajíčka.
5. Hotový šašlik vyberieme zo zeleného vajíčka a podávajme s kari omáčkou.
Dobrú chuť!