Grilované bravčové kotlety s cibuľovým čatní s jablkami
Grilovaná bravčová kotleta z Big Green Egg? Ak si k tomuto lákadlu primyslíte aj chutné domáce čatní, máte jedlo rovno z neba. Mäsko je dokonale šťavnaté a jemne pikantná delikatesa v podobe cibuľového čatní je skvelé jedlo presne pre vaše záhradné kamado!
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: mäso
TECHNIKA VARENIA: dusenie, grilovanie
KUCHYŇA: burgundská
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 05 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 25 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
bravčové kotlety
4 bravčové kotlety (cca 2 cm hrubé)
2 lyžice olivového oleja
morská soľ
ČATNÍ:
2 strúčiky cesnaku
3 jablká na pečenie (napríklad odroda Granny smith, Jonaprince alebo Jonagored)
2 cibule
30 g masla
125 ml bieleho vínneho octu
250 g hnedého cukru
2 polievkové lyžice pikantnej horčice
10 vetvičiek tymiánu
žerucha siata (resp. pažítka)
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Vo vajíčku najskôr zapálime drevné uhlie a zahrejeme ho spolu s konvektorom a roštom na teplotu 180 ° C.
2. Cesnak a cibuľu očistíme a nakrájame. Ostrúhame jablká, odstránime jadrá a zvyšok nakrájame na kocky.
PRÍPRAVA
1. Na rošt položíme liatinovú panvicu, v ktorej roztopíme maslo a potom na ňom opražíme cesnak.
2. Pridáme nakrájané jablká, cibuľu, spolu biely vínny ocot, hnedý cukor, horčicu aj tymián. Čatní za občasného miešania varíme približne 40 minút, pričom po každom premiešaní nezabudneme opätovne zatvoriť poklop vajíčka.
3. Po 40 minútach zložíme panvicu z vajíčka panvicu a vyberieme vetvičky tymiánu. Vyberte rošt a zložíme konvektor. Potom rošt opäť vložíme späť do vajíčka, ktoré zohrejeme na teplotu 230 ° C. Následne potrieme kotlety olivovým olejom.
4. Bravčové kotlety grilujeme na rozpálenom rošte najskôr cca 1 minútu, potom mäsko pootočíme o 45° a ďalej grilujeme po dobu jednej minúty, aby sa vytvoril pekný mriežkovaný vzor grilu. Kotlety otočíme a opekáme podobne 2 x 1 minútu.
5. Bravčové kotlety vyberieme z vajíčka a necháme pri izbovej teplote voľne prikryté alumíniovou fóliou odpočinúť cca 5 minút. Medzitým preložíme čatní do misky a podľa potreby ozdobíme žeruchou alebo pažítkou.
6. Pred servírovaním posypeme kotlety čiernym korením a morskou soľou. Podávame s čatní.
Dobrú chuť!