Trhaná bravčová krkovička so šalátom coleslaw
Trhané bravčové mäso je skutočnou klasikou grilovania a najlepší výsledok pri jeho príprave dosiahnete práve použitím Big Green Egg. V zelenom vajíčku sa mäso pomaly pripravuje na nízkej teplote, až kým nebude chutné a úplne mäkkučké. Ak jeho počas prípravy zmeriame teplotu jadra, bude ukazovať okolo 70 ° C. Nebojte sa, je to úplne bežné a po čase bude teplota stredu pomaly stúpať.
Všetko bude perfektné!
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: mäso
TECHNIKA VARENIA: údenie, pomalé varenie, nepriame varenie
KUCHYŇA: americká
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 15 min.
DOBA VARENIA: 11 hod. 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 11 hod. 35 min.
PORCIE: 8-10
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
2 kg mäsa (bravčová krkovička)
2 lyžice olivového oleja
BBQ omáčka
kapustový šalát coleslaw
10 byliek pažítky
KORENINOVÁ ZMES NA BRAVČOVINU
20 g nemletého indického korenia „vadouvan”
10 g čierneho korenia
15 bobúľ borievky
20 zelených kardamónových strukov
12 klinčekov
2 kúsky muškátového kvetu
20 g horčičných semienok
8 g semiačok feniklu
20 g maďarskej mletej červenej papriky
8 g kari prášku typu Madras
6 g mletého zázvoru
4 g mletej rasce
50 g jemnej morskej soli
30 g hnedého cukru
Potrebné príslušenstvo:
- drevené kúsky na údenie (jablkové)
- konvektor
- jednorazová odkvapkávacia miska
- rošt z nehrdzavejúcej ocele
- drapáky na mäso
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a vajíčko následne zohrejeme na teplotu 150 ° C.
2. Kým sa vajíčko nahrieva, v kávovom mlynčeku alebo v mažiari si pripravíme zmes na korenie, pričom najemno rozomlieme indické korenie vadouvan, čierne korenie, bobule borievky, struky kardamónu, klinčeky, horčičné semienka a semienka feniklu. Potom spolu zmiešajte aj všetky ostatné ingrediencie na zmes z pripravenej zmesi odoberieme na naše účely 4 polievkové lyžice. Zvyšok môžeme uložiť vo vzduchotesnej nádobe.
3. Bravčovú krkovičku si najskôr zo všetkých strán potrieme olivovým olejom a následne mäso obalíme v koreninovej zmesi.
PRÍPRAVA
1. Na tlejúce uhlie položíme 2 kúsky jablkového dreva. Do vajíčka vložíme konvektora naň položíme jednorazovú misku na odkvapkávanie a nakoniec nerezový rošt. Bravčovú krkovičku položíme na rošt, zatvoríme poklop vajíčka a necháme rozohriať na teplotu 110 ° C. Bravčovú krkovičku necháme takto vo vajíčku približne 6 hodín.
2. Po stanovenom čase vyberieme bravčovú krkovičku z vajíčka a celý kus mäsa rovnomerne pokryjeme 3 lyžicami BBQ omáčky. Mäso následne zabalíme do 3 vrstiev alobalu a uložíme ho späť na rošt. Vajíčko rozohrejeme na teplotu 120 ° C a necháme bravčovú krkovičku ešte približne 4 hodiny v Big Green Egg, kým nebude úplne mäkké.
3. Bravčovú krkovičku vyberieme z vajíčka a nechajme mäsko odpočívať minimálne 1 hodinu v chladiacom prenosnom boxe na potraviny, stále zbalenú v alobale. Box má izolačný účinok.
4. Nakoniec opatrne odstránime fóliu a tekutinu odložíme. Bravčové mäso natrháme pomocou drapákov Meat Claws a po natrhaní ho zmiešame ho s tekutinou, ktorú sme predtým odložili. Trhané bravčové mäso podávame s kapustovým šalátom z bielej kapusty coleslaw a so zvyškom BBQ omáčky. Dozdobíme čerstvou nakrájanou pažítkou.
Dobrú chuť!
Prečítajte siviac o trhaní mäsa.