Trhané hovädzie mäso s dusenou cibuľkou
Keď sa rozhodnete pripraviť si chutné trhané hovädzie mäso, bude pre vás Big Green Egg zrazu ten najsamlepší priateľ. Pre skvelé výsledky si na prípravu tohto pokrmu vyberte mäso z dobytka, ktoré bolo kŕmené obilím a získalo tak tukovú štruktúru s veľkým mramorovaním. A pretože sa štruktúra mäsa sa môže samozrejme u každého kusa dobytka líšiť, berte to prosím do úvahy, aj čo sa týka dĺžky jeho prípravy.
Nech vám chutí!
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: mäso, zelenina
TECHNIKA VARENIA: dusenie, nepriame varenie, grilovanie, praženie, pomalé varenie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 15 min.
DOBA VARENIA: 4hod. 45 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 5 hod.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
1,5 kg hovädzieho mäsa - na steak (v Bio kvalite, najlepšie z dobytka chovaný na obilí)
2 lyžice olivového oleja
4 lyžice BBQ omáčky
pár byliek čerstvej vňate petržlenu
DUSENÁ CIBUĽKA
24 malých cibuliek
1 polievková lyžica olivového oleja
1 polievková lyžica medu
3 lyžice balzamikového octu
100 ml teľacieho vývaru
1 vetvička črstvého tymiánu
1 vetvička čerstvého rozmarínu
KORENINOVÁ ZMES NA HOVÄDZINU
5 g bobúľ borievky
10 g čierneho korenia
15 g horčičných semiačok
5 g semien feniklu
5 g rasce
15 g červenej sladkej mletej údenej papriky
15 g kari korenia
10 g sušeného granulovaného cesnaku
5 g mletého muškátového orieška
5 g mletého zázvoru
1 g mletého klinčeka
175 g jemnej soli
125 g trstinového cukru
Potrebné príslušenstvo:
- rošt z nehrdzavejúcej ocele
- zelená liatinová panvica
- konvektor
- miska na odkvapkávanie
- drapáky na mäso Meat Claws
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a zohrejeme ho spolu s roštom z nehrdzavejúcej ocele na teplotu 140 ° C.
2. Medzitým si olúpeme cibuľku na prípravu dusenej cibuľky.
PRÍPRAVA
1. Vo vrchnáku liatinovej panvice, rozohriatom na rošte vajíčka, rozohrejeme olivový olej, do ktorého pridáme cibuľku a následne poklop vajíčka zatvoríme. Za občasného miešania cibuľku usmažíme do zlatista.
2. Primiešame med a necháme všetko spolu pekne skaramelizovať. Cibuľku nakoniec deglazujeme balzamikovým octom, teľacím vývarom a pridáme aj vetvičku tymiánu a rozmarínu. Cibuľku odstavíme bokom, z vajíčka vytiahneme rošt a umiestnime doň konvektor spolu s jednorazovou odkvapkávacou miskou, ktorú umiestnime navrch a následne do vajíčka opäť vložíme rošt. Cibuľku vo vrchnáku liatinovej panvice tiež opäť umiestnime na rošt, zatvoríme poklop a necháme pekne podusiť približne 30 minút, kým cibuľky nezmäknú.
3. Medzitým jemne rozdrvíme plody borievky, čierne korenie, horčičné semienko, feniklové semienko a rascu. Použijeme mažiar alebo mlynček na kávu. Všetky ingrediencie na zmes korenia spolu zmiešame a na našu potrebu odoberieme 5 polievkových lyžíc. Zvyšnú zmes uskladníme v uzatvorenej nádobe na ďalšie budúce použitie.
4. Mäso potrieme najskôr olivovým olejom a potom ho potrieme odmeranou zmesou korenia. Cibuľku medzitým zložíme z vajíčka a necháme bokom vychladnúť. Mäso preložíme na rošt a pod zatvoreným vekom poklopu vajíčka, ktoré privedieme na teplotu na 120 ° C necháme takto variť približne 2,5 hodiny.
5. Po stanovenom čase mäso vyberieme a celý kus podlejeme BBQ omáčkou. Následne mäso zabalíme do troch vrstiev alobalu a uložíme ho späť na rošt. Teplotu vajíčka privedieme na 140 ° C a mäso opätovne necháme variť ďalších 1 až 1,5 hodiny. Zabalené mäso počas varenia dvakrát prevrátime.
6. Nakoniec mäso vyberieme a opatrne odstránime fóliu. Mäso natrháme pomocou drapákov. Dusenú cibuľku povyberáme z tekutiny a natrháme lístky petržlenovej vňate. Trhané hovädzie mäso z Big Green Egg podávame s cibuľkou, ozdobené čerstvou a voňavou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Prečítajte si viac o trhaní mäsa.