Hovädzí guláš s haluškami
Hovädzí guláš s knedľou patrí k obľúbeným jedlám tradičnej českej kuchyne. Pre prípravu v zelenom vajíčku Big Green Egg sme si recept jemne upravili a namiesto knedle si ho pripravíme s našimi haluškami. Guláš pripravený na drevnom uhlí získa chuť, ktorú si beznádejne zamilujete a halušky dotvoria jedinečnú symbiózu. Postup je jednoduchý. Najskôr si dáme variť guľáš, a keď je hovädzie mäsko pekne jemné, posádzame na vrch halušky. Po 20 minútach je hotové chutné a predovšetkým výdatné jedlo!
- ÚROVEŇ: jednoduchá
- DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
- DOBA VARENIA: 3hod. 50 min.
- CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 4hod. 10 min.
- PORCIE: 4
INGREDIENCIE NA GULÁŠ:
- 1 kg hovädzieho pliecka
- 250 g húb
- 1 červená hrubostenná paprika
- 3 cibule
- 4 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 2 lyžice hl.múky na zahustenie
- 1 lyžička mletej rasce
- 3 lyžice kvalitnej mletej sladkej papriky
- 1 lyžička údenej mletej štipľavej papriky
- majoránok (1 väčšia čajová lyžička sušeného/ resp. dvojnásobné množstvo nasekaných čerstvých lístkov bylinky)
- tymián (menšia čajová lyžička sušeného/ resp. dvojnásobné množstvo nasekaných čerstvých lístkov)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 4 bobkové listy
- 2 lyžice octu balsamico
- 1 lyžica Dijónskej horčice
- 1 kocka hovädzieho bujónu, rozpustená v 1 litri vody (ideálne 1L pripraveného vývaru)
- červené víno alebo pivo na občasné podliatie a dodržiavanie pitného režimu :)
HALUŠKY:
- 40 g masla
- 200 g polohrubej múky
- 1 lyžica soli
- 1 lyžička sódy bicarbóny
- 5 lyžíc mlieka
NA OZDOBU:
- čerstvá petržlenová vňať
POTREBNÉ PRÍSLUŠENSTVO:
PREDPRÍPRAVA:
- Do ohniska zeleného vajíčka Big Green Egg nasypeme kusové drevné uhlie a s použitím elektrického alebo batériového LooftLighter zapálime. Vajíčko necháme zohriať spolu s roštom na teplotu 200 °C.
- Kým sa vajíčko zohrieva, nakrájame si mäso na menšie kocky (cca 3x3 cm). Papriku a cibuľu nakrájame na cca 2 cm plátky, cesnak nakrájame na jemné plátky. Nakoniec na plátky pokrájame čerstvé huby.
PRÍPRAVA:
- Liatinový kotlík položíme na rošt do vajíčka a necháme si roztopiť maslo, na jednej polovici kotlíka restujeme mäso do hneda a na druhej polovici si pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú si pripravíme do zlatista. Následne prikladáme nakrájanú papriku a cesnak a dobre zamiešame.
- Keď je cibuľa hotová „do sklovita”, zaprášime celú zmes múkou, (kto udržiava postavu, tak záprašku môže nahradiť jedným alebo dvoma postrúhanými zemiakmi) zamiešame a opäť necháme variť ďalších 4-5 min. Potom postupne do hrnca pridáme aj všetky ostatné ingrediencie, okrem zelenej cibuľky, ktorú pridáme na koniec, keď už bude mäso hotové.
Po každom úkone samozrejme nezabudneme vždy opätovne zatvoriť kopulu vajíčka. (Kupola sa musí zatvárať z dôvodu konštantného udržiavania rovnakej teploty, teda aby na jednej strane neunikalo teplo a zároveň sa nepodporovalo horenie prísunom kyslíka k tlejúcemu drevnému uhliu) - Akonáhle začne guláš bublať, vyberieme kotlík s roštom z vajíčka a do vajíčka vložíme convEGGtor, na ktorý opäť položíme rošt a kotlík. Teda namiesto priameho varenia začne variť nepriamym spôsobom. Zatvoríme kupolu a necháme vajíčko rozohriať na teplotu 140°C. Takto na miernej teplote varíme guláš za občasného miešania cca 3 hodiny. V prípade potreby dolievame ďalším vopred pripraveným vývarom alebo pivkom, či červeným vínkom.
-
Halušky si pripravíme pol hodinu pred dovarením samotného gulášu. Rozpustíme si maslo, ktoré vlejeme do múky, do ktorej sme si ešte predtým dôkladne zamiešali soľ a sódu bicarbónu. Spolu s mliekom dôkladne spracujeme na haluškové cesto, ktoré podľa chuti dokorením mletým čiernym korením, prípadne ešte dosolíme podľa potreby.
- Zelenú cibuľku nahrubo nakrájame, a keď je mäso hotové a mäkké, primiešane ho ku gulášu, ktorý pred dovarením dochutíme mletým čiernym korením, prípadne dosolíme. Halušky tvarujeme za pomocou dvoch polievkových lyžíc, pričom ich opatrne hádžeme na dovárajúci sa guláš. Zatvoríme poklop. Po 15-20 minútach sú halušky mäkké a jedlo je hotové.
- Môžeme zložiť kotlík a opatrne otvoriť poklop. Pred podávaním guláš posypeme najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!