Hovädzí steak „Bavette” grilovaný vcelku v Big Green Egg
Flank steak známy pod francúzskym názvom bavette, je na grilovanie vcelku v zelenom vajíčku Big Green Egg skvelou voľbou. Liatinový rošt vytvorí vítanú Maillardovu reakciu medzi aminokyselinami a cukrami v mäse, ktorá v konečnom dôsledku dodá opečenému steaku jeho charakteristickú chuť a samozrejme i obľúbený vzor grilu.
CHOD: hlavný chod
KATEGÓRIA: mäso
TECHNIKA VARENIA: grilovanie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 20 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 40 min.
PORCIE: 6
POTREBNÉ INGREDIENCIE
1,5 kg hovädzej slabiny / bavette
BYLINKOVÝ OLEJ
1 biela cibuľa
3 vetvičky šalvie
3 vetvičky oregána
3 vetvičky rozmarínu
200 ml olivového oleja
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Najskôr si do vajíčka Big Green Egg vložíme liatinový rošt a následne v ňom zapálime uhlie, pričom necháme zelené vajíčko rozohriať na teplotu 250 ° C.
2. Blany z mäsa poodstraňujeme tak, že najskôr vložíme nôž pod blanu, ktorú takýmto spôsobom podchytíme a režeme pozdĺž blany, zatiaľ čo nôž držíme proti nej (aby sa plynulo oddeľovala od mäsa). Potom orežeme aj tenké bočné kúsky mäsa okolo strán bavette (neskôr si ich môžete ugrilovať).
3. Pripravíme si bylinkový olej: ošúpeme a nakrájame bielu cibuľu, oberieme lístky šalvie a oregána, ktoré spolu s ihličkami rozmarínu najemno nakrájame. Nakoniec cibuľu a bylinky zmiešame spolu s olivovým olejom.
PRÍPRAVA
1. Mäso položíme na rošt a grilujte približne 2 minúty. Potom otočíme o deväťdesiat stupňov a grilujeme ďalšie 2 minúty, aby sa na mäse vytvoril pekný vzor grilu.
2. Mäso otočíme a opäť grilujeme ďalšie 2 x 2 minúty i z druhej strany. Teplota stredu mäsa na 53 ° C zaručí, že steak bude stredne prepečený. Teplotu môžeme kontrolovať pomocou digitálneho vpichovacieho teplomeru. Následne mäso necháme odpočívať približne 6 minút - voľne zabalené v alobale.
3. Hotový kus mäsa pred podávaním posypeme soľou, mletým čiernym korením a nakrájame ho na steaky alebo plátky. Bylinkový olej podávame ako súčasť servírovania, alebo ním mäso pred konzumáciou jemne prelejeme.
Vhodná kombinácia piva a jedla ku hovädzí steaku „Bavette” :
Počas návštevy pivovaru Jopen v holandskom meste Jopenkerku v Haarleme nám miestny pivný someliér Jelle Y, dal niekoľko užitočných tipov na kombináciu piva a jedla k rôznym druhom jedál. Ku grilovanému hovädziemu „Bavette” odporučil nasledujúci druh piva:
„Pre toto jedlo si vyberte pivo, ktoré neobsahuje príliš veľa chmeľu, a ktoré je mierne karamelové a má ľahkú praženú príchuť. Odporúčam tmavé pivo s okolo 6-7% alkoholu. Takéto pivo bude jedlo veľmi pekne harmonizovať.”