Reverzne pečený steak entrecôte s grilovanou zeleninou

Autor1 rok pred 28
Obľúbené0

Je čas povýšiť Vaše kuchárske schopnosti na vyššiu úroveň. Ako? Poznáte našu 5-dielnu Big Green Egg súpravu EGGspander? Ak áno, iste nám dáte za pravdu, že toto multifunkčné príslušenstvo prináša skutočne veľa kulinárskych možností. A ako už vyplýva zo samotného názvu, obsahuje 5 rôznych častí: kôš pre konvektor, 2 polovičné rošty z nehrdzavejúcej ocele a 2-dielny viacúrovňový stojan, ktorý sa skladá zo zvýšeného roštu a roštu z nehrdzavejúcej ocele. Každá časť disponuje svojou jedinečnou funkčnosťou. S kompletnou súpravou môžete v kombinácii s rôznymi polovičnými doplnkami premeniť svoje zelené vajíčko Big Green Egg na viaczónové varné kamado.

reverzne pečený entrecote

S EGGspanderom a polovičným roštom môžete variť súčasne na priamom aj na nepriamom ohni na rôznych úrovniach a využiť tak všetky kuchárske možnosti a v neposlednom rade aj schopnosti Vás ako kuchára. Ako prílohu dnes zvolíme grilovaný pór, čakanku so slaninou, pečené paradajky a lahodné dusené zemiaky.


CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: mäso, zelenina

TECHNIKA VARENIA: grilovanie, nepriame varenie, dusenie, restovanie

ÚROVEŇ: stredne ťažká

DOBA PRÍPRAVY: 30 min.

DOBA VARENIA: 30 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 

PORCIE: 4

POTREBNÉ INGREDIENCIE:

1 hovädzí entrecôte z vysokej roštenky o hmotnosti cca 800 g

1 polievková lyžica olivového oleja

ZEMIAKY

500 g nových zemiakov (so šupkou)

1 strúčik cesnaku

1 vetvička tymiánu

1 vetvička rozmarínu

1 ČL masla

4 bobkové listy

200 ml smotany na šľahanie


reverzne pečený entrecote

ZELENINA

10 púčikov mini čakanky

2 pór

10 plátkov slaniny

3 trsy malých cherry paradajok (na stonkách)



Potrebné príslušenstvo:



reverzne pečený entrecote

PREDPRÍPRAVA

1. Ako prvé si v Big Green Egg zapálime drevné uhlie a následne necháme zelené vajíčko zahriať spolu s košom na konvektor  na teplotu 210 ° C. Potom na spodnú úroveň koša vložíme polovičný kameň pre konvektor a polovičný rošt z nehrdzavejúcej ocele položíme nad kameň. Na druhú stranu do najvyššej úrovne položíme polovičný liatinový rošt. 

2. Ako druhý krok umyjeme nové zemiaky (spolu so šupkou) a na panvici s mierne osolenou vodou privedieme zemiačiky k varu. Následne znížime teplotu varu  a dovárame približne 10 minút na al dente. Olúpeme a najemno nakrájame cesnak. Lístky z čerstvého tymiánu a ihličky z rozmarínu poodtŕhame a nakrájame. Potom si pripravený cesnak i bylinky odložíme bokom.

3. Opäť privedieme k varu panvicu s mierne osolenou vodou. A ak to bude potrebné, poodstraňujeme ovädnuté vonkajšie listy čakanky a zo spodu opatrne poodrezávame tenkú spodnú čas púčikov. Čakanku následne pridáme do vriacej vody a necháme ju povariť približne 3 minúty. Nakoniec si očistíme aj pór.

4. Nové zemiaky aičakanku scedíme a čakanku necháme mierne vychladnúť. Z púčikov čakanky vytlačíme čo najviac nasiaknutej tekutiny a následne každý púčik zabalíme do plátku slaniny, ktorú zaistíme koktailovou tyčinkou (alebo špajdľou).



PRÍPRAVA

1. Hovädzie entrecôte natrieme olivovým olejom a posypeme soľou a tiež mletým čiernym korením, preložíme na polovičný liatinový rošt a následne grilujte približne 2 minúty. Po stanovenom čase mäso pootočíme o 45 ° a grilujeme ďalšie 2 minúty. Nakoniec entrecôte otočíme a rovnakým spôsobom grilujeme aj z druhej strany. Medzitým si popri mäsu ugrilujeme aj pór, pokým nebude jeho vrchná strana zuhoľnatená do tmava. Po každom úkone poklop vajíčka uzatvoríme.  

2. Entrecôte a pór teraz preložíme na polovičný rošt z nehrdzavejúcej ocele  a vystavíme ingrediencie nepriamemu vareniu. Kolík diaľkového teplomera s dvojitou sondou zapichneme do stredu mäsa, do vajíčka tradičným spôsobom umiestnime dvojdielny viacúrovňový rošt a položíme naň veko zeleného liatinového pekáča alebo pekáč na pečenie.

3. Vo veku alebo v pekáči následne rozpustíme maslo. Pridáme nové zemiaky, pripravený cesnak, tymián a rozmarín a bobkové listy a zalejeme šľahačkou. Nakoniec zatvoríme poklop vajíčka Big Green Egg a necháme ingrediencie variť približne 15 minút, pričom sa smotanová omáčka pekne zredukuje.

4. Po dosiahnutí nastavenej teploty jadra (stredu) mäsa vyberieme entrecôte z Big Green Egg. Mäso voľne prikryjeme alobalom a necháme odpočívať. Púčiky čakanky položíme na polovičný liatinový rošt a cherry paradajky na dvojdielny viacúrovňový stojan. Čakanku ugrilujeme pekne dookola, až kým sa slanina na povrchu púčikov nerozpraží. 

5. Zemiaky, paradajky, pór aj čakanku vyberieme zo zeleného vajíčka. Entrecôte nakrájame na úhľadné plátky, ktoré posypeme hrubou morskou soľou a podávame s obľúbenou grilovanou  zeleninou.


reverzne pečený entrecote

Nech Vám chutí!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa