Jahňacie kotlety Deluxe s grilovanou zeleninou

Autor11 mes. pred 8
Obľúbené0

Jedinečnosť prípravy jedál vo vajíčku Big Green Egg spočíva v možnosti pripraviť a podávať takéto jedlo ako profesionálne reštauračné menu. Kľúčovú úlohu v tom zohráva nápaditý spôsob servírovania, keďže ako iste viete - aj naše oči jedia. Pritom práve spôsob dizajnovania pokrmu na tanier, býva strašiakom mnohých „domácich kuchárov”. Pritom to nie je vôbec zložité, o čom si povieme viac aj v našom blogu - o tipoch a trikoch na ešte lepšie servírovanie jedla.


Ak chcete na grile vytvoriť pôsobivé a elegantné jedlo, často vám postačí len niekoľko základných surovín. Môže sa to zdať ako výzva, ale s trochou zmyslu pre time manažment to pre vás iste nebude žiaden problém. Pre malé zjednodušenie si môžete veľa pokrmov predpripraviť a pred servírovaním ich len jednoducho ohriať.



CHOD: hlavné jedlo

KATEGÓRIA: mäso, zelenina

TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, grilovanie, restovanie, pečenie, údenie

KUCHYŇA: orientálna

ÚROVEŇ: náročná

DOBA PRÍPRAVY: 30 min.

DOBA VARENIA: 1 hod. 15 min.

CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 45 min. 

PORCIE: 4

Deluxe racks of lamb

POTREBNÉ INGREDIENCIE:



JAHŇACIE KOTLETY

2 ks jahňacích rebier vcelku (na kotlety)

1 lyžica olivového oleja



PARADAJKY V BYLINKOVOM KOŽÚŠKU

pár byliek petržlenovej vňate

hrsť žeruchy

trochu čerstvej bazalky

trochu čerstvého estragónu

50 g parmezánu

50 g mäkkého masla

50 g strúhanky

12 kusov cherry paradajok



ÚDENÉ „SHIMEJI” HUBY 

½ zväzku húb „shimeji”

½ lyžice olivového oleja



ZEMIAKOVÁ KAŠA ZO SLADKÝCH ZEMIAKOV

2 fialové sladké zemiaky

2 oranžové sladké zemiaky

3 lyžice olivového oleja



PEČENÁ PAPRIKA

1 špicatá červená sladká paprika

½ lyžice olivového oleja

RACKS OF LAMB



OMÁČKA

1 malá cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 polievková lyžica olivového oleja

3 hviezdičky badiánu

1 vetvička tymiánu

1 vetvička rozmarínu

50 ml červeného vína

200 ml teľacieho vývaru



NA OZDOBU PRI SERVÍROVANÍ

1 hlávka grilovaného cesnaku (vcelku)

12 vetvičiek potočnice alebo zväzok pažítky



Potrebné príslušenstvo:



RACKS OF LAMB

PREDPRÍPRAVA 

1. Na prípravu paradajok v bylinkovom kožúšku: poodtŕhame lístky z čerstvých byliniek a parmezán nakrájame na kocky. Bylinky najemno nakrájame alebo zmixujeme v kuchynskom robote na kašu. Pridáme maslo a vytvoríme bylinkové maslo, do ktorého pridáme kocky parmezánu, strúhanku a zomelieme.

2. Bylinkovú zmes natrieme na potravinársku fóliu a zakryjeme druhou fólie a zmes rozvaľkáme na štvorcový alebo obdĺžnikový plát s hrúbkou približne 3 mm. Plát vložíme asi na 1 hodinu stuhnúť do chladničky. Medzitým privedieme do varu panvicu s vodou. Do cherry paradajok nakrájame plytké X a ponoríme ich na asi 5 sekúnd do vriacej vody, aby sme z nich následne ľahko odstránili šupky. Ošúpané paradajky odložíme bokom.

3. Pripravíme si zelené vajíčko na údenie húb: najskôr v miske s vodou namáčame cédrové drevené grilovacie doštičky, a to najmenej na 30 minút. V Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejte ho spolu s antikorovým roštom na teplotu 160 ° C.


RACKS OF LAMB

PRÍPRAVA

1. Na údenie húb: shimeji huby pooddeľujeme a potrite olivovým olejom. Posypeme ich soľou a korením. Huby poukladáme na namočenú grilovaciu dosku a položíme na rošt. Pod zatvoreným poklopom vajíčka necháme huby približne 8 minút. Kým sa huby pripravujú, umyjeme zemiaky na zemiakovú kašu a otrieme ich do sucha. Zemiaky potrieme lyžicou olivového oleja a každý zemiak samostatne zabalíme do alobalu.
Papriku na pečenie tiež popotierame olivovým olejom.

2. Shimeji huby odstavíme tým, že vyberieme z vajíčka grilovaciu dosku. Vyberieme rošt a do vajíčka umiestnime konvektor. Potom opäť vložíme rošt, na ktorý poukladáme zabalené zemiaky a následne aj papriku na pečenie. Zelené vajíčko zohrejeme na teplotu 190 ° C a pečieme. Papriku pečieme približne 20 minút (pokým ich šupka nesčernie), pričom ju občas pootáčame. Batáty pečieme približne 40 minút, až pokým nebudú mäkké.

3. Papriku po ugrilovaní zložíme z roštu a necháme vychladnúť uzatvorenú v plastovom vrecku.

4. Sladké zemiaky po vybratí z vajíčka zbavíme alumíniovej fólie, porozkrajujeme ich na polovice a vnútro roztlačíme vidličkou (fialové batáty držíme po celý čas oddelene od oranžových a pripravujeme každú kašu separátne). Nakoniec do každej kaše (fialovej aj oranžovej) vmiešajte po 1 lyžici olivového oleja a podľa chuti pridáme soľ a korenie. Obe farby zemiakovej kaše preložíme osobitne do nepremokavých žiaruvzdorných vreciek Ziploc a vložíme do misky s horúcou ( 60 ° C) vodou. Takto zemiakové kaše držíme teplé až do doby ich servírovania.

5. Zo zeleného vajíčka zložíme rošt a na konvektor položíme jednorazovú odkvapkávaciu misku. Následne do vajíčka vložíme liatinový rošt a zohrejeme na teplotu 170 ° C. 

Z jahňacích rebier odstránime blany a konce kostí oškrabeme (toto mäso odložíme na omáčku). Mäso osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.

6. Jahňacie mäso rozložíme na rošt rebrami zakrivenou stranou nadol. Bezdrôtový teplomer zatlačíme do stredu mäsa a zatvoríme poklop vajíčka. Teplotu jadra nastavíme na teplotu 40 ° C. Kotlety necháme pod poklopom, kým stred mäsa nedosiahne stanovenú teplotu.

7. Kým sú kotlety vo vajíčku, ošúpeme cibuľu a cesnak, ktoré budeme potrebovať na omáčku. Cibuľu nakrájame na kocky a cesnak nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme zbytky z jahňacích rebier a postupne pridáme cibuľu, cesnak, badián a nakoniec aj vetvičky tymiánu a rozmarínu. Varíme, kým nie je cibuľa sklovitá a omáčku deglazujeme červeným vínom a teľacím vývarom. Nakoniec necháme omáčku zredukovať na približne 150 ml.

8. Jahňacinu otočíme na druhú stranu a nastavíme teplotu stredu na teplotu 57 ° C. Opäť necháme pod poklopom, pokým mäso opäť nedosiahne požadovanú teplotu. Kým sa jahňacina pripravuje, vyberieme z chladničky bylinkový plát a okrúhlym rezačom vyrežeme 12 kruhov s približne rovnakým priemerom, ako majú lúpané paradajky (zvyšok bylinkovej zmesi môžeme zamraziť na ďalšiu prípravu v budúcnosti). Na každú paradajku položíme plátok zmesi a takto pripravené paradajky poukladáme do liatinovej panvice. Z pečenej papriky odstránime opečenú šupku, stopku aj semienka. Potom papriku rozložíme naplocho na pracovnú dosku a okrúhlym vykrajovátkom (cca Ø 2 cm) vykrojíme 20 kruhov.

9. Jahňacinu po príprave zložíme z vajíčka a voľne zakryté hliníkovou fóliou ich približne 10 minút necháme odpočívať. Medzitým si predhrejeme taniere na konečné servírovanie.  Panvicu s paradajkami vložíme do zeleného vajíčka a necháme ich zohriať približne na  5 minút.
Hlávku cesnaku na  ozdobenie pokrmu pozdĺžne nakrájame na štvrtiny a asi 2 minúty ich spolu s hubami shimeji zohrejeme v panvici spolu s paradajkami. 

Omáčku prelejeme cez sitko.

10. Na predohriate taniere rozložíme kolieska paprík a paradajky v bylinkových županoch. Pomocou 2 malých lyžičiek naservírujeme pekné guličky zo zemiakovej kaše - na každý tanier cca 5 kusov. Všetko ozdobíme hubami a žeruchou. Jahňacie kotlety nakrájame na väčšie kúsky (s približne 3-4 rebrami) a porozdeľujeme ich na taniere. Ozdobíme štvrťkou hlávky praženého cesnaku a nakoniec mäso prelejeme zredukovanou teplou omáčkou. 

RACKS OF LAMB


Dobrú chuť!

Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď
Ak chcete napísať komentár, musíte sa prihlásiť.

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa