Farebná dusená mrkva podľa Ralpha de Kok
V nasledujúcom recepte použijeme Big Green Egg podobne, ako rúru. Spôsobom nepriameho varenia pri konštantnej teplote, máme nad procesom varenia úplnú kontrolu. Tentokrát budeme variť „en papillotte“; kedy sa mrkva varí v papierovom vrecku, čím sa zachovávajú všetky jej chute, vitamíny a arómy, ktoré sa zbytočne nestrácajú vo vriacej vode, ako je tomu pri bežnom varení. Je to tiež ľahká metóda prípravy, ktorá vyzerá veľmi rustikálne. Papierové vrecko si vyrobíme zošitím dvoch listov pergamenového papiera.
Počet porcií: 4
INGREDIENCIE:
8 ks žltých, fialových a oranžových mrkiev
1 červená cibuľa
1 ks sladkého drievka
1 byľka tymiánu
2 bobkové listy
2-3 lyžice tekvicového oleja
2-3 lyžice sherryho octu (alebo jablčného muštu)
1 veľká mandarínka
olivový olej
čierne korenie
hrubá morská soľ
Potrebné príslušenstvo:
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s konvektorom a antikorovým roštom zohrejeme vajíčko na teplotu 175°C .Listy a dolnú časť korienka z mrky odrežeme a mrkvu dôkladne umyjeme pod kohútikom. Cibuľu olúpeme a nakrájame ju na kolieska.
2. Na pracovnú plochu položíme list pergamenového papiera a položíme na ňu mrkvu, cibuľu, sladké drievko, tymián aj bobkové listy. Všetko pekne pokvapkáme tekvicovým olejom a sherry (alebo jablčným muštom) octom. Mandarínku rozpolíme a vytlačíme jej šťavu priamo na mrkvu. Šupky z mandarínky pridáme k mrkve.
Všetko zakryjeme druhým listom papiera na pečenie, párkrát preložíme ich okraje, aby sme vytvorili vrecúško.
3. Papierové vrecko s mrkvou opatrne preložíme na rošt, zatvoríme poklop vajíčka a necháme „dumstovať” približne 60 minút, až pokým mrkva nezmäkne. Po asi 30 minútach varenia opatrne vreckom zatrasieme, čím sa šťavy a tekutiny jednotlivých ingrediencií správne rozložia.
4. Balíček z vajíčka vyberieme pomocou špeciálnych rukavíc. Papier opatrne roztrhneme a skaramelizovanú mrkvu v zahustenej šťave prelejeme na servírovací tanier. Nakoniec túto farebnú krásu pokvapkáme trochou olivového oleja, posypeme čiernym mletým korením a hrubou morskou soľou.
TIP: Farebná dusená mrkva je výbornou prílohou, ktorú môžeme podávať s pečeným alebo údeným mäsom, volským okom, dobrou údeninou, ale pochutnáme si na nej napríklad len tak - s pečenými zemiačikmi s čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!