Nakladaná „salsify” alias kozia brada pórolistá
Salsifis (botanický názov pre koziu bradu pórolistú) má koreň, ktorý tvorí základ netradičnej zeleniny, ktoré na chladnom a vetranom mieste vydržia zabalené v papieri 2 až 3 dni. Koreň kozej brady podávame tepelne upravený, pripravený v Big Green Egg. Po takejto príprave sa stane lahodnou a vyhľadávanou prílohou. Jemná oriešková chuť tejto netypickej zeleniny je čarovná a preto, ak sa budete chcieť nabudúce blisnúť pre priateľmi, pripravte si koziu bradu podľa nášho receptu a podávajte ju s krásnym kusom kotlety zo zveriny, s hubami a brusnicovým kompótom.
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: zelenina
TECHNIKA VARENIA: nepriame varenie, zaváranie, smaženie
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 20 min.
DOBA VARENIA: 35 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 55 min.
PORCIE: 4
POTREBNÉ INGREDIENCIE:
250 ml mlieka
500 g kozej brady
500 g husacej masti
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Vo vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a spolu s konvektorom a s roštom z nehrdzavejúcej ocele ich zahrejeme na teplotu 140 ° C. V nádobe zmiešame mlieko s 250 ml vody.
2. Olúpeme korene kozej brady každý koreň nakrájame na štyri rovnako veľké kúsky. Tieto následne naložíme do mliečnej zmesi, aby nedochádzalo k ich zafarbeniu. Pri lúpaní kozej brady buďte opatrní a koreň lúpte s latexovými rukavicami, nakoľko šťava z kozej brady je náročná na odstránenie.
PRÍPRAVA
1. V okrúhlom liatinovom pekáči Green Dutch Oven rozpustíme husaciu masť. Zeleninu (resp. jej korene) medzitým necháme odkvapkať v cedníku.
2. Odkvapkané kúsky kozej brady pridáme k rozpustenej husacej masti a necháme ich povariť približne 20 minút, do stavu al dente. Následne korene z masti povyberáme a odstavíme zo zeleného vajíčka. Z vajíčka zložíme rošt, vyberieme konvektor a opätovne vsunieme rošt, na ktorý položíme liatinovú panvicu. Vajíčko necháme rozohriať na teplotu na 180 ° C.
3. Na rozohriatu panvicu vložíme koziu bradu (aj so zbytkovým tukom na povrchu koreňových kúskoch) a niekoľko minút smažíme, až pokým zelenina nezačne hnednúť.
4. Nakoniec posypeme soľou, mletým čiernym korením a podávame.
TIP: Ak plánujete nakladaný koreň kozej brady podávať s divinou, odporúčame ako prvé povariť koreň v husacej masti. Po príprave mäsa (v čase, kým bude mäso pred podávaním odpočívať), budete mať príležitosť zeleninu dodatočne narýchlo opražiť.
Dobrú chuť!