Karamelizovaná červená cibuľa
Vďaka kombinácii prísad na ochutenie receptu, ktoré uvádzame v tomto recepte na lahodnú červenejú cibuľu spolu so súzvukom prípravy v Big Green Egg, je ponúkaná verzia karamelizovanej cibule na ešte vyššej úrovni. Vysvetlíme vám, ako na to.
CHOD: príloha
KATEGÓRIA: zelenina
TECHNIKA VARENIA: smaženie
KUCHYŇA: -
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAV: 20 min.
DOBA VARENIA: 30 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 50 min.
PORCIE: 4
Potrebné ingrediencie:
1 kg červenej cibule
2 lyžice olivového oleja
4 lyžice javorového sirupu
2 lyžice malinového octu
100 ml červeného vína
1 byľka čerstvého tymiánu
1 byľka čerstvého rozmarínu
Požadované príslušenstvo
PREDPRÍPRAVA
1. Do zeleného vajíčka Big Green Egg vložíme drevné uhlie, ktoré pomocou zapaľovača zohrejeme spolu s nerezovým roštom na 220°C.
2. Červenú cibuľu ošúpeme a prekrojíme pozdĺžne na polovice. Každú polovicu ďalej rozrežte pozdĺžne na 6 až 8 segmentov.
PRÍPRAVA
1. Liatinovú panvicu položíme na rošt do zeleného vajíčka a poklop Big Green Egg zatvoríme. Chvíľu počkáme, pokým nebude panvica horúca.
2. Na horúcu panvicu nalejeme olivový olej a pridáme cibuľové kúsky. Cibuľu smažíme približne 8-10 minút, kým sa nezačne zafarbovať, pričom občas premiešame a opätovne zatvoríme poklop vajíčka.
3. Po stanovenom čase pridáme k cibuľke javorový sirup a necháme ho 2-3 minúty skaramelizovať . Potom cibuľu zalejeme malinovým octom, červeným vínom a pridáme čerstvé byľky tymiánu a rozmarínu. Následne regulátor vzduchu a regulátor teploty takmer úplne uzatvoríme a necháme cibuľu dusiť ďalších približne 8-10 minút, pokým cibuľa nezmäkne.
4. Nakoniec liatinovú panvicu opatrne vyberieme z Big Green Egg a lyžicou naservírujeme lahodnú karamelizovanú cibuľku úhľadne na pripravené jedlo. Tento recept môžeme podávať vlažný alebo pri izbovej teplote, napríklad s pastierskym koláčom - Shepherd´s Pie.
Dobrú chuť!