Anglický pastiersky koláč- Shepherd´s Pie
Krčmové jedlo v podaní anglického pastierskeho koláča - Shepherd´s Pie zo zeleného vajíčka Big Green Egg? To je so zeleným vajíčkom Big Green Egg naozaj hračka!
CHOD: hlavné jedlo
KATEGÓRIA: mäso, zelenina
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: anglická
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAV: 25 min.
DOBA VARENIA: 60 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 1 hod. 25 min.
PORCIE: 4
Ingrediencie na vrchnú vrstvu:
4 veľké zemiaky (na varenie)
Plnka:
2 biele cibule
2 strúčiky cesnaku
½ červenej papriky
½ žltej papriky
1 byľka čerstvého tymiánu
1 byľka čerstvého rozmarínu
2 lyžice masla
1 ČL mletej rasce
½ ČL strúhaného muškátového orieška
400 g mletého jahňacieho mäsa
2 lyžice hladkej múky
100 ml hydinového vývaru
100 ml paradajkovej šťavy
Omáčka:
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
2 lyžice masla
½ ČL kari
1 polievková lyžica hladkej múky
100 ml smotany na šľahanie
200 g strúhaného čedaru
Na ozdobenie:
4-5 byliek tymiánu
4-5 byliek rozmarínu
Na servírovanie:
ovocná zmes Tutti Frutti
karamelizovaná červená cibuľa
Požadované príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Ako prvé zapálime drevné uhlie v Big Green Egg a zelené vajíčko zohrejeme spolu nerezovým roštom na teplotu 220°C spolu s nerezovým roštom. Medzitým na vrchnú vrstvu ošúpeme a nakrájame zemiaky na malé kúsky. Následne zemiaky uvaríme v jemne osolenej vode.
2. Na plnku najskôr ošúpeme a nakrájame cibuľu a cesnak. Z rozpolenej papriky odstránime stonky, semená a dužinu nakrájajte na kúsky. Z čerstvých byliek tymiánu pootŕhame listy a z rozmarínu ihličky a nakrájajte ich nadrobno. Šalotku a cesnak na omáčku ošúpeme a rovnako tak nakrájame nadrobno. Nakoniec scedíme a bokom odložíme uvarené zemiaky.
PRÍPRAVA
1. V liatinovom pekáči na rošte zohrejeme maslo na plnku. K maslu následne pridáme cibuľu, cesnak, papriku, tymián, rozmarín, rascu a nastrúhaný muškátový oriešok. Poklop vajíčka zatvoríme a prežíme cca 2-3 minúty.
2. Do pekáča pridajte mleté jahňacie mäso, ktoré opekáme približne 10 minút, kým sa mäso neuvoľní a nebude takmer hotové, pričom občas mäso premiešame. Po každom úkone poklop vajíčka uzatvoríme.
3. Do mletej zmesi vmiešame múku a varíme opäť približne 2 minúty. Zotom mäso zalejeme hydinovým vývarom a paradajkovou šťavou a dusíme približne 5 minút do mäkka.
4. Liatinový pekáč s mäsom zložíme zo zeleného vajíčka Big Green Egg, do plnky pridáme korenie a soľ podľa chuti a mäsový obsah preložíme do zapekacej misy. Na zmes rozložíme uvarené zemiaky. Umytý liatinový pekáč opäť vložíme na rošt do zeleného vajíčka. Na prípravu omáčky ako prvé rozpustíme v pekáči maslo, pridáme šalotku, cesnak, kari a smažíme približne 2-3 minúty. Nakoniec do omáčky primiešame múku a necháme 2-3 minúty povariť, pridáme smotanu na šľahanie a dobre opäť dôsledne premiešame. Nakoniec do omáčky pridáme syr čedar a zohrievame aspoň 2 minúty, kým sa syr v omáčke úplne nerozpustí.
5. Nakoniec pekáč vyberieme z Big Green Egg a hotovú omáčku rozotrieme na zemiaky, ktoré tvoria vrchnú vrstvu pastierskeho koláča. Nakoniec do koláča ako ozdobu zapichneme čerstvý tymián a rozmarín. Zapekaciu misu položíme na rošt a zapekáme približne 15 minút, pokým omáčka nezíska svetlohnedú farbu.
6.Hotový Shepherd's Pie opatrne vyberieme z Big Green Egg a servírujeme s omáčkou tutti frutti a karamelizovanou červenou cibuľou.
Dobrú chuť!