Mrkvový koláč so smotanovým syrom
Už ste niekedy v minulosti piekli mrkvový koláč vo vajíčku? Po upečení nášho lahodného mrkvového koláča v Big Green Egg, budete jednoducho uchvátení. Upečiete, necháte chladiť približne 2 hodiny a vo výsledku máte zdravú lahôdku, s vrstvou smotanového syra, zdobenú pomarančom. Tešíte sa?
CHOD: dezert
KATEGÓRIA: zákusok
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: americká
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAVY: 45 min.
DOBA VARENIA: 2 hod. 30 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 3 hod. 15 min.
PORCIE: 10 kúskov
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA KOLÁČ:
400 g lúpaných mandlí
400 g mrkvy
260 g múky
1 ČL prášku do pečiva
1 vanilkový struk
4 vajcia
260 g cukru
1 ČL mletej škorice
240 g slnečnicového oleja
SMOTANOVO-SYROVÁ POLEVA:
200 g masla izbovej teploty
150g kryštálového cukru
200g smotanový syr - rozotierateľný
NA OZDOBU:
chemicky neošetrený pomaranč
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Vo vajíčku Big Green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejte ho spolu s konvektorom a roštom na teplotu 180 ° C.
2. Na rošte zohrejeme liatinovú panvicu a pridáme do nej mandle, ktoré nasucho opražíme približne 12 minút . Mandle občas premiešame a po každom úkone dobre uzatvoríme poklop vajíčka. Mrkvu ošúpeme a najemno nastrúhame. Mandle v zmixujeme na hrubú „strúhanku”. Hladkú múku zmiešame s práškom do pečiva, štipkou soli a dvakrát ju preosejeme. Vanilkový struk pozdĺžne rozpolíme a zoškrabeme dužinu (resp. použijeme vanilkovú esenciu). Elektrickým šľahačom rozšľaháme vajcia s cukrom, škoricou a vanilkovou dužinou do peny. Pridáme preosiatu múku a slnečnicový olej tak, aby vzniklo hladké cesto. Na záver do cesta pridáme nastrúhanú mrkvu a polovicu drvených mandlí..
4. Malú okrúhlu liatinovú panvicu vymastíme maslom a na jej spodok ešte položíme papier na pečenie. Nakoniec nalejeme cesto do formy a rovnomerne ho rozotrieme.
PRÍPRAVA
1. Kameň na pečenie položíme na rošt a liatinovú panvicu položíme navrch. Zatvoríme poklop vajíčka a mrkvový koláč pečieme približne 30 minút dozlatista. Mrkvový koláč je hotový, keď bude zvrchu pekný a po stlačení pružný.
2. Potom mrkvový koláč vyberieme z vajíčka a pred vybratím ho necháme v panvici úplne vychladnúť. Upozorňujeme, že v liatinovej panvici to môže trvať až 2 hodiny.
NA SERVÍROVANIE: Na syrovú polevu vyšľaháme maslo a krupicový cukor do peny. Potom primiešame smotanový syr a chrbtom lyžice rovnomerne rozotrieme na koláč. Na smotanovú vrstvu nastrúhame trochu pomarančovej kôry.