Newyorský cheesecake s červeným ovocím
Recept na tento syrový koláč je založený na hlavnej ingrediencii - krémovom smotanovom syre. A síce si môžete pripraviť i jeho nepečenú verziu, naša pečená verzia, kde sa cheesecake pripravuje vo vajíčku Big Green Egg, je ešte chutnejšia! Skutočný newyorský tvarohový koláč - cheesecake - z vášho kamada. Nech sa páči!
CHOD: dezert
KATEGÓRIA: zákusok
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: americká
ÚROVEŇ: jednoduchá
DOBA PRÍPRAVY: 35 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 35 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 10 min.
PORCIE: 10 kúskov
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA KORPUS:
120 g masla
230 g sušienok (napríklad ovsené sušienky)
6 vajec
6 chemicky neošetrených citrónov
200 g smotanového syru (napr. Philadelphia)
400 g sladeného kondenzovaného mlieka
2 lyžice cukru
170 g práškového cukru
Vrchná vrstva:
150 g čerstvého červeného ovocia
práškový cukor na posypanie
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku zapálime drevné uhlie a zohrejme spolu s konvektorom a roštom na teplotu 180 ° C. Malú liatinovú panvicu vymažeme maslom a na jej spodok položíme list papieru na pečenie.
2. V hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo. Sušienky rozomelieme v kuchynskom robote čo najjemnejšie a zmiešame s rozpusteným maslom. Zmes vyklopíme do panvice a rukami rovnomerne utlačíme na jej dno.
3. Žĺtky oddelíme od bielkov. Citróny prekrojíme na polovice a vytlačíme z nich šťavu. V miske vyšľaháme žĺtky so smotanovým syrom dohladka (nemusí byť nadýchané, môže zostať pekne hutné). Do zmesi pridáme citrónovú kôru, citrónovú šťavu, kondenzované mlieko a štipku soli. V samostatnej miske vyšľaháme z bielkov, kryštálového cukru, práškového cukru a so štipkou soli tuhý sneh.
4. Sneh jemne vmiešame do cesta a napokon cesto rovnomerne rozotrieme na sušienkový základ.
PRÍPRAVA
1. Kameň na pečenie položíme na rošt a položíme naň liatinovú panvicu. Zatvoríme poklop vajíčka a cheesecake pečieme približne 45 minút dozlatista. Po tomto čase bude horná časť koláča tuhá na dotyk.
2. Panvicu vyberieme z vajíčka a pred vybratím z formy ho necháme vychladnúť, čo trvá približne 45 minút.
3. Po 45 minútach cheesecake vyklopíme z panvice a preklopíme na správnu stranu, sušienkami nadol. Navrch poukladáme červené ovocie a poprášime ho práškovým cukrom.
Dobrú chuť!