Taliansky mandľový chlieb

Autor2 roky pred od autora 153
Obľúbené0

Plánujete si vo svojom zelenom vajíčku upiecť voňavý domáci chlieb na sladké raňajky či na  desiatu? A čo tak si v Big Green Egg pripraviť úžasný taliansky mandľový chlieb? Recept na nás chlebík je veľkonočnou verziou talianskeho panettone. Pečenie sa v kamado, čo tejto sladkej lahôdke dodáva ešte väčšiu a lákavejšiu chuť!

Italian almond bread

 CHOD: obed
KATEGÓRIA: zákusok
TECHNIKA VARENIA: pečenie
KUCHYŇA: talianska
ÚROVEŇ: stredne náročná
DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 20 min.
DOBA VARENIA: 1 hod. 5 min.
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 3 hod. 25 min.
PORCIE: 8-10 kúskov



POTREBNÉ INGREDIENCIE NA KVÁSOK:

140 g hladkej múky

35 g čerstvého droždia

100 g vody


NA CESTO:

1 chemicky neošetrený pomaranč

1 vanilkový struk alebo vanilková esencia

350 g hladkej múky

5 polievkových lyžíc vody

6 žĺtkov

110 g masla 

5 g čerstvého droždia

105 g cukru

1a ½ kávovej lyžičky soli

1 kávová lyžička medu

50 g perlového dekoračného cukru (nerozpustného)

10 g mletých feniklových semiačok




Poleva a zdobenie:


3 a ½ lyžíc vody

300 g mandľovej pasty

10 g mandľových lupienkov

10 g perlového dekoračného cukru


Italian almond bread


Potrebné príslušenstvo:

PREDPRÍPRAVA

1. Z múky, droždia a vody si pripravíme zmes kvások, ktorú v miske miesime, až kým nevznikne pekné a hladké cesto. Potom ho voľne zakryte potravinovou fóliou a necháme približne 30 minút kysnúť na teplom mieste.

2. Kôru  z pomaranča nastrúhame. Vanilkový struk pozdĺžne rozkrojíme a dužinu vyškrabeme.

3. Zmiešame všetky ingrediencie na cesto, spolu s nakysnutým kváskom, až kým nevznikne kompaktné cesto, ktoré sa „odliepa” od ruky. Cesto necháme prikryté nakysnúť na teplom mieste približne 45 minút, až kým sa jeho objem nezdvojnásobí.

4. Vrchnák liatinového pekáča (alebo inú nádobu na pečenie o priemere 20 cm) vymastíme maslom. Cesto sformujeme do peknej guľky (zapracovaním okrajov cesta do vnútra), ktorú vložíme do vrchnáka vymasteného pekáča a voľne zakrytú potravinovou fóliou necháme guľku kysnúť na teplom mieste opäť približne 30 - 35 minút, až kým sa objem cesta nezdvojnásobí.

Italian almond bread

PRÍPRAVA

1. V zelenom vajíčku Big green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejte ho spolu s konvektorom a roštom na teplotu 180 ° C. Medzitým si pripravíme polevu: vymiešame  vodu s mandľovou pastou. Mandľovú zmes natrieme na cesto a posypeme mandľovými lupienkami a perlovým dekoračným cukrom.

2. Na rošt položíme kameň na pečenie, na ktorý položíme pekáč s mandľovým cestom a dobre uzatvoríme poklop vajíčka. Mandľový chlieb pečieme približne 45 minút dozlatista. Po upečení by mal byť chlieb pevný a po klepnutí znieť mierne duto.

3. Po upečení vyberieme mandľový chlieb z formy a necháme vychladnúť.

Italian almond bread



Dobrú chuť!

Podobné produkty
Podobné články
Zanechajte nám Váš názor
Zanechajte odpoveď

Nastavenia

Viac detailov
Neboli nájdené žiadne produkty.

Navigácia

Vytvorte si účet ak si chcete uložiť obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet ak si chcete použivať zoznamy želaní.

Prihlásiť sa