Taliansky mandľový chlieb
Plánujete si vo svojom zelenom vajíčku upiecť voňavý domáci chlieb na sladké raňajky či na desiatu? A čo tak si v Big Green Egg pripraviť úžasný taliansky mandľový chlieb? Recept na nás chlebík je veľkonočnou verziou talianskeho panettone. Pečenie sa v kamado, čo tejto sladkej lahôdke dodáva ešte väčšiu a lákavejšiu chuť!
CHOD: obed |
KATEGÓRIA: zákusok |
TECHNIKA VARENIA: pečenie |
KUCHYŇA: talianska |
ÚROVEŇ: stredne náročná |
DOBA PRÍPRAVY: 2 hod. 20 min. |
DOBA VARENIA: 1 hod. 5 min. |
CELKOVÁ DOBA PRÍPRAVY: 3 hod. 25 min. |
PORCIE: 8-10 kúskov |
POTREBNÉ INGREDIENCIE NA KVÁSOK:
140 g hladkej múky
35 g čerstvého droždia
100 g vody
NA CESTO:
1 chemicky neošetrený pomaranč
1 vanilkový struk alebo vanilková esencia
350 g hladkej múky
5 polievkových lyžíc vody
6 žĺtkov
110 g masla
5 g čerstvého droždia
105 g cukru
1a ½ kávovej lyžičky soli
1 kávová lyžička medu
50 g perlového dekoračného cukru (nerozpustného)
10 g mletých feniklových semiačok
Poleva a zdobenie:
3 a ½ lyžíc vody
300 g mandľovej pasty
10 g mandľových lupienkov
10 g perlového dekoračného cukru
Potrebné príslušenstvo:
PREDPRÍPRAVA
1. Z múky, droždia a vody si pripravíme zmes kvások, ktorú v miske miesime, až kým nevznikne pekné a hladké cesto. Potom ho voľne zakryte potravinovou fóliou a necháme približne 30 minút kysnúť na teplom mieste.
2. Kôru z pomaranča nastrúhame. Vanilkový struk pozdĺžne rozkrojíme a dužinu vyškrabeme.
3. Zmiešame všetky ingrediencie na cesto, spolu s nakysnutým kváskom, až kým nevznikne kompaktné cesto, ktoré sa „odliepa” od ruky. Cesto necháme prikryté nakysnúť na teplom mieste približne 45 minút, až kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
4. Vrchnák liatinového pekáča (alebo inú nádobu na pečenie o priemere 20 cm) vymastíme maslom. Cesto sformujeme do peknej guľky (zapracovaním okrajov cesta do vnútra), ktorú vložíme do vrchnáka vymasteného pekáča a voľne zakrytú potravinovou fóliou necháme guľku kysnúť na teplom mieste opäť približne 30 - 35 minút, až kým sa objem cesta nezdvojnásobí.
PRÍPRAVA
1. V zelenom vajíčku Big green Egg zapálime drevné uhlie a zohrejte ho spolu s konvektorom a roštom na teplotu 180 ° C. Medzitým si pripravíme polevu: vymiešame vodu s mandľovou pastou. Mandľovú zmes natrieme na cesto a posypeme mandľovými lupienkami a perlovým dekoračným cukrom.
2. Na rošt položíme kameň na pečenie, na ktorý položíme pekáč s mandľovým cestom a dobre uzatvoríme poklop vajíčka. Mandľový chlieb pečieme približne 45 minút dozlatista. Po upečení by mal byť chlieb pevný a po klepnutí znieť mierne duto.
3. Po upečení vyberieme mandľový chlieb z formy a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!